Currado

Currado - co to jest?

To proces przygotowania naczynia do użytkowania. Służy głównie impregnacji, co zabezpiecza je przed przeciekaniem i zwiększa jego żywotność. Od materiału z jakiego jest naczynie zależy sposób wykonania currado.



Currado Calabazy ( tykwy)



Currado naczynek wykonanych z owocu Calabazy (odmiana dyni) polega na napełnieniu naczynka suszem yerba mate do 1/4 objętości i zalaniu wodą w temperaturze do 75 stopni. Zalanie należy pozostawić na noc. W tym czasie wysuszone resztki owocu rozmiękną. To umożliwia wyskrobanie pozostałości miąższu oraz pestek - najlepiej za pomocą łyżeczki. Po oczyszczeniu ponownie zasypujemy naczynie suszem, zalewamy i pozostawiamy na noc. W późniejszym etapie wystarczy wypłukać wnętrze strumieniem zimnej wody.
Tykwa jest gotowa do pierwszego użycia.



Currado drewnianych materek 

 

 

Materka wykonane z drewna (najczęściej Palo Santo lub Algarobbo) należy dokładnie wypłukać bieżącą wodą. Po wyschnięciu należy natłuścić wnętrze oliwą lub olejem (według uznania) i pozostawić na dwie doby do całkowitego wchłonięcia. Jeżeli po tym czasie występują jeszcze resztki tłuszczu - usuwamy je suchą szmatką. W następnym etapie zasypujemy naczynie suszem i zalewamy wodą w temperaturze do 75 stopni i pozostawiamy na noc. 
Teraz wystarczy jedynie wypłukać naczynie pod bieżącą wodą i cieszyć się piciem yerba mate.


Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij