Przygotowanie Yerba Mate

Przygotowanie naparu

 

Wybór naczynia 

Podstawą przygotowania naparu jest naczynie. Tu możemy wybierać spośród naturalnych tykw, drewnianych Palo Santo (najczęściej okute w metal) oraz popularnych i praktycznych w użyciu naczynek ceramicznych. 

 

Bombilla

Nieodzowna do popijania przygotowanego naparu. Najprościej ujmując jest to słomka wyposażona w sitko, które sprawia, że susz pozostaje w naczyniu podczas picia. 

 

 

Jak przygotować Yerba Mate?








1. Nasyp suszu Yerba Mate do wybranego naczynka.
Dla początkującego ‘mateisty’ może się okazać, że zalecana ilość suszu w Argenynie, czyli 2/3 pojemności to jednak za dużo, gdyż smak Yerba Mate będzie bardzo intensywny, dlatego spróbuj trochę mniejszej dawki –  około 1/2 objętości.

2. Zakryj dłonią otwór naczynka, odwróć je do góry dnem i kilkukrotnie wstrząśnij, tak aby najdrobniej zmielone kawałki listków i pył opadły na dół (w stronę dłoni). Dzięki temu, po odwróceniu na dnie naczynka znajdą się grubiej zmielone kawałki suszu, które zatrzymają się na sitku Bombilli (pył i bardzo drobno zmielony susz może przedostawać się przez sitko).

3. Odwracając z powrotem naczynko postaraj się, by susz ułożony był ukośnie(pod kątem 45 stopni), tak żeby możliwe było włożenie Bombilli w miejsce gdzie jest go mniej. Od momentu kiedy już włożysz rurkę, to aż do ostatniego łyka Yerby staraj się nią nie poruszać, a tym bardziej nie próbuj mieszać Yerby, ponieważ sitko może się zatkać.

4. Delikatnie wlej trochę zimnej wody do naczynka, tak aby nawilżyć susz. Ten krok chroni napar przed szybką utratą smaku i właściwości zdrowotnych oraz pobudzających. Cały czas trzymaj tykwę nachyloną tak aby cały susz wchłonął wodę(jest to krok, który możesz pominąć).

5. Dolej do pełna gorącej wody (uwaga! woda nie powinna mieć więcej niż 75 stopni Celsjusza). Pij napar przez bomibillę do momentu, gdy płyn się skończy(do pierwszego ‘siorbnięcia’), później dolej więcej ciepłej wody.
6. Wody można dolewać kilkakrotnie – do chwili, aż Yerba zacznie tracić smak.
7. Jeśli chcesz urozmaicić smak Yerby, wystarczy, że na wierzch położysz odrobinę miodu, cukru lub dodasz kilka kropel cytryny i zalejesz je wodą.

 

 

 

Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij