Zdrowsze zwierzęta, lepsze mięso - yerba mate w hodowli

2017-10-26

Zdrowsze zwierzęta, lepsze mięso — yerba mate w hodowli

Witaminy, minerały i wiele składników odżywczych w jednej roślinie. Nic dziwnego, że yerba mate ma pozytywny wpływ nie tylko na człowieka. Ostrokrzew paragwajski może znaleźć świetne zastosowanie w rolnictwie. Zwierzęta karmione paszą z zawartością ekstraktu roślinnego, dają mięso lepszej jakości i są zdrowsze.

Brazylijscy i duńscy naukowcy 3 lata prowadzili badania nad wpływem yerba mate na bydło. Szukali oni nowych sposobów na poprawę jakości mięsa i ogólną wydajność produkcji. Bardzo pozytywne rezultaty dało dodawanie niewielkich ilości ekstraktu yerba mate do paszy dla zwierząt. Co ciekawe, ostrokrzew paragwajski miał również bardzo dobry wpływ na świnie i drób. Projekt „Chleb i mięso przyszłości” był wspierany przez Fundację Badań z San Paulo. Także przez Duński Fundusz Innowacji oraz dwa prywatne przedsiębiorstwa. Badania zakończyły się w sierpniu 2015 roku i kosztowały blisko 800 tys. dolarów. Rezultaty zostały przedstawione na Uniwersytecie San Paulo w Instytucie Chemii.

-Udało nam się zgromadzić interdyscyplinarną grupę chemików, inżynierów, mikrobiologów i farmaceutów. Ci ludzie nigdy wcześniej razem nie pracowali. A znaleźli się tam, by wykonać badanie, które wcześniej nie było wykonywane w Brazylii. To naprawdę niesamowite. – cieszył się z wyników Profesor Rodrigues Cardoso z Uniwersytetu w San Paulo.

Na czym polegały badania? Grupy badawcze karmiły 50 zwierząt specjalną paszą. Zawierała ona od 0,25 proc. do 1,5 proc. ekstraktu z yerba mate. O ile nie było wpływu na szybszy wzrost hodowli, znacząco poprawiła się jakość mięsa. Aż 100 konsumentów potwierdziło, że wołowina ze zwierząt karmionych specjalną mieszanką była smaczniejsza i bardziej soczysta. Znacząco poprawiła się konsystencja mięsa (co zostało sprawdzone specjalną aparaturą). Badacze skupili się również na poziomie molekularnym. Stwierdzili wzrost ilości kwasu linolowego – ma działanie przeciwzapalne i obniża poziom cholesterolu u konsumenta. Jest przeciwutleniaczem, niszczy komórki rakowe, przedłuża przydatność do spożycia produktów mięsnych. Najprawdopodobniej pozytywne efekty wywołane są zmianami w systemie trawiennym bydła. Mate wpłynęło na wzrost mikroorganizmów wspierających trawienie. Zwierzęta lepiej przyjmowały składniki odżywcze oraz lepiej reagowały na czynniki stresogenne.

Aby nowe odkrycia zostały zastosowane w praktyce, potrzebne jest odnalezienie pewnego sposobu. Sposobu, który będzie wykonalny i ekonomiczny, by móc karmić zwierzęta paszą z zawartością yerba mate. Naukowcy używali ekstraktu na specjalny użytek przemysłu farmaceutycznego, który jest droższy niż zwykła mate. Badacze sprawdzają, czy takie same efekty dałoby wykorzystanie zwykłych liści ostrokrzewu paragwajskiego. W przypadku wyników negatywnych do dyspozycji pozostanie wcześniej użyty farmaceutyczny ekstrakt.

Państwa południowoamerykańskie (szczególnie Brazylia i Argentyna) są dużymi producentami mięsa. Bardzo często jest ono eksportowane na cały świat. Wzrost jakości produkcji może wspomóc ekonomicznie cały region. A yerba mate? Po raz kolejny widać, że jest dobra na wszystko.



Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel