Darmowa dostawa od 60,00 zł
2022-03-22

Nowa odsłona Ilex Guayusa Pachamama. Energia zamknięta w saszetkach!

Guayusa Pachamama w torebkach

Czy próbowaliście już naszej Guayusy Pachamama? Ekwadorska kuzynka yerba mate jest w naszej ofercie już od jakiegoś czasu, ale teraz mamy ją w zupełnie nowej formie - w wygodnych saszetkach i w pięciu nowych smakach!

Ilex guayusa - mniej znana kuzynka yerba mate

Choć sporo napisaliśmy już o Ilex guayusie, to warto przypomnieć, czym jest ta roślina o cudownych właściwościach, jeszcze do niedawna będąca tajemnicą południowoamerykańskich indian. Podobnie jak roślina Ilex paraguariensis, znana szerzej jako yerba mate, pochodzi z rodziny roślin ostrokrzewowatych, które rosną między innymi w lasach równikowych Amazonii. Ilex guayusa występuje na terenie Ekwadoru i Peru, a największe uprawy mieszczą się w ekwadorskich prowincjach Napo i Pastaza. Jej właściwości wieki temu odkryli indianie Jivaro i Kichwa, którzy przyrządzali wywar z liści guayusy. Napój pili podczas odprawianych rytuałów, przed polowaniami, aby zwiększyć koncentrację oraz w celu wywołania świadomych snów, które pomagały w przepowiadaniu przyszłości. Podobnie jak yerba mate, napar z guayusy zawiera dużą ilość kofeiny, witamin i składników odżywczych. Jej działanie różni się jednak od działania yerba mate. Po pierwsze, guayusa zawiera mniejszą ilość tanin, które odpowiadają za gorzki, cierpki smak - charakterystyczny dla yerba mate. Napar z guayusy jest więc znacznie łagodniejszy, ma ziołowy smak, podobny do pokrzywy. Po drugie, Ilex guayusa zawiera l-teaninę, która działa na układ nerwowy - zmniejsza uczucie stresu, rozluźnia i stabilizuje nastrój. Dzięki temu działanie guayusy jest bardziej harmonijne, wręcz kojące. Podobnie jak yerba mate, silnie pobudza, ale to pobudzenie jest bardziej na poziomie umysłu, a nie ciała.

Dlaczego Guayusa Pachamama?

Marka Guayusa Pachamama powstała w odpowiedzi na brak tego typu produktu na naszym rodzimym rynku. Co prawda guayusa była wcześniej dostępna w kilku sklepach internetowych, jednak jej ceny były bardzo wysokie i odstraszające. Efektem analizy polskiego rynku i rozważań nad potrzebą wprowadzenia na niego guayusy na szerszą skalę było podjęcie współpracy z niewielkim, rodzinnym gospodarstwem, które ma swoją siedzibę w prowincji Napo, w Ekwadorze. Ilex guayusa nie jest tam uprawiana na plantacji, ale rośnie dziko, zgodnie z naturalnym cyklem wegetacyjnym, w amazońskiej dżungli, która otacza gospodarstwo. W rozwoju rośliny nie używa się sztucznych nawozów, szkodliwych pestycydów, ani jakichkolwiek środków chemicznych. Dzięki temu do każdej paczki Guayusy Pachamama trafiają najzdrowsze listki ekwadorskiej rośliny. Najwyższe standardy produkcji Guayusy Pachamama uhonorowane zostały przyznaniem certyfikatu organiczności.

Guayusa Pachamama w torebkach - nowe smaki

Guayusa Pachamama w torebkach. Energia zamknięta w małej saszetce

Guayusa różni się od yerba mate również pod względem sposobu jej parzenia. Generalną zasadą przygotowywania naparu z Ilex guayusy jest zalewanie niewielkiej ilości pokruszonych liści (około 1-2 łyżeczki) bardzo ciepłą lub wręcz wrzącą wodą. Przygotowując napar w ten sposób niezbędnym jest zaopatrzenie się w zaparzacz lub bombillę, inaczej napój będzie pełen fusów, a picie go nie będzie sprawiało żadnej przyjemności. Dlatego też, wychodząc naprzeciw klientom, w ofercie Guayusy Pachamama pojawiła się niedawno nowa forma pakowania suszu - w torebkach. Dzięki temu przygotowanie naparu z Ilex guayusy jest teraz banalnie proste! Wystarczy wrzucić jedną torebkę do filiżanki lub ulubionego kubka (o pojemności około 300 ml), zalać wrzącą wodą, parzyć przez około 5-10 minut i delektować się jej pysznym, naturalnym smakiem. Przy okazji nowej formy pakowania, do oferty wprowadzonych zostało też 5 całkowicie nowych smaków:

  • Guayusa Pachamama Detox - ziołowa mieszanka Ilex guayusy z dodatkiem czystka, pokrzywy i trawy cytrynowej, która nie tylko pobudzi organizm, ale też oczyści ze zbędnych toksyn.
  • Guayusa Pachamama Energia - solidna dawka energii z dodatkiem guarany i trawy cytrynowej. Smak mieszanki został wzbogacony naturalnymi olejkami: limonkowym, bergamotowym i pomarańczowym.
  • Guayusa Pachamama Fresh - orzeźwiająca, ziołowo-cytrusowa mieszanka, łącząca kwaskowatość trawy cytrynowej i świeżość mięty. Smak podbity został dodatkiem imbiru.
  • Guayusa Pachamama Heartwarming - rozgrzewająca kompozycja Ilex guayusy, cynamonu i imbiru, charakteryzująca się wykwintnym goździkowym aromatem.
  • Guayusa Pachamama Love - kwiatowo-owocowa mieszanka, w której znalazły się: hibiskus, kwiaty głogu i liście porzeczki.

Autor:
Miłosz (YERBOMISTRZ)

Miłosz to nie tylko znawca tradycji i historii yerba mate, ale też zapalony miłośnik kultury Ameryki Południowej. Jego blogowe wpisy są jak podróż przez czas i przestrzeń – odkrywają wszystkie aspekty picia mate, od indiańskich korzeni po współczesne trendy. Słuchając jego opowieści o yerbie w biurze czujemy się jak uczniowie słuchający swojego mistrza, a każdy jego wpis na blogu jest jak mała lekcja historii z nutką humoru.

pixel