Poyerbani walczą z upałem: zmrożona yerba mate z hibiskusem.

2019-07-01
yerba mate hibiskus terere na zimno poyerbani verde mate

Upalne letnie dni zmuszają do poszukiwania alternatyw dla gorących naparów z ostrokrzewu paragwajskiego. Popularnym rozwiązaniem jest tereré czyli yerba mate ze zmrożoną wodą lub sokiem. W dzisiejszym tekście zaprezentujemy Wam odrobinę mniej znany sposób na walkę z doskwierającą spiekotą. Przygotujemy przepyszny orzeźwiający napój na bazie yerby i hibiskusa. Gotowi? Do dzieła!

Dlaczego hibiskus i yerba mate to tak dobre połączenie?

Szlachetna gorycz yerba mate wypada świetnie w towarzystwie naturalnie kwaskowatego hibiskusa. Dopełniając całość delikatnie słodkimi akcentami miodu, otrzymujemy fuzję bliską doskonałości. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, warto zwrócić uwagę na prozdrowotny charakter miksu. Jak pewnie wiecie, yerba mate to doskonałe źródło antyoksydantów i naturalnej kofeiny. Hibiskus zawiera z kolei bardzo dużo witaminy C oraz flawonoidów, antocyjanów i polifenoli. Znajdziecie go wśród produktów marki Mary Rose.

Czego będziesz potrzebować?

  • 2 litry przegotowanej lub źródlanej wody
  • ½ szklanki yerba mate (najlepiej suszonej powietrzem jak np. brazylijska Verde Mate)
  • ¼ szklanki kwiatu hibiskusa
  • 3 łyżki miodu
  • 1 ½ łyżki bezpośrednio wyciśniętego soku cytrynowego
  • gaza lub bardzo gęste sitko do późniejszego przecedzenia całości

yerba mate hibiskus terere na zimno

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Po doprowadzeniu jej do wrzenia wrzuć hibiskus i daj mu około 5 minut by uwolnił swoje walory smakowe i odżywcze. Następnie zdejmij naczynie z ognia i odstaw do schłodzenia na około 10 minut.
  2. Wsyp do garnka yerba mate i dobrze wymieszaj znajdującą się w naczyniu całość. Odstaw je pod przykryciem na około półtorej godziny.
  3. Po upływie tego czasu dodaj do napoju cztery łyżki miodu oraz sok cytrynowy i bardzo dokładnie wymieszaj całość.
  4. Przelej napój do butelek lub innych pojemników, które będzie można umieścić w lodówce. Najlepiej użyć do tego lejka i gazy. Umożliwi to dokładne przecedzenie całości i pozbycie się fusów oraz osadu po yerbie.
  5. Pozostaw napój w lodówce aż do całkowitego schłodzenia. Możesz podawać go z kostkami lodu.

Smacznego!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel