Aktualności

Kowboje z yerba mate! Gauchos symbolem Ameryki Południowej
Ciągle w biegu, ciągle w ruchu wraz z nocami pod gołym niebem. Zdrowi, silni, odważni, w niczym nie ustępujący swoim kowbojskim odpowiednikom z Ameryki Północnej. W przerwie między opieką nad stadem popijali pobudzającą yerba mate. Byli twardzi, męscy i zdecydowani. Gauchos to symbol Ameryki Południowej.
Czytaj więcej
Odkrywcy yerba mate – kim są Guarani?
Wiele rodzin pod jednym wielkim dachem, uprawy roślin, polowania i zmiana miejsca zamieszkania co kilka lat. Tak przez wieki wyglądało życie plemienia. To im legendarne boginie miały pokazać yerba mate, również oni jako pierwsi mieli używać stevii jako słodzika. Poznajmy południowoamerykańskich odkrywców – plemię Guarani.
Czytaj więcej
Jak powstaje yerba mate?
Wysuszone i zmielone listki oraz gałązki? Nie do końca, nie tak szybko. Proces powstawania mate jest długotrwały, podzielony na co najmniej kilka faz. Yerba jest efektem pracy wielu ludzi i maszyn. Starannego doboru w poszczególnych procesach produkcji i restrykcyjnego sposobu magazynowania.
Czytaj więcej
Chodź do nas! Mamy yerba mate…
W piciu yerba mate najprzyjemniejsze jest… zarażanie pasją innych ludzi. Cudowny napój nadal pozostaje zagadką dla zdecydowanej większości naszych znajomych i przyjaciół. Duża część coś słyszała, jednak nigdy nie zdecydowała się posmakować. Ja już przekonałem do spróbowania kilka osób, z czego jestem dumny. Jak to zrobić?
Czytaj więcej
Bombilla! Coś więcej niż rurka z sitkiem

Niby nie ma filozofii - drewno lub metal o prostym lub zakrzywionym kształcie. Teoretycznie zwykła rurka zakończona sitkiem, które zabezpiecza przed wypijaniem fusów z yerba mate. W praktyce ten zwykły przedmiot ma wpływ na smak i czystość płynu oraz ogólne odczucia podczas picia.

Czytaj więcej
Rytuał - w kręgu yerba mate
Nasypał, zalał i wypił? Można i tak, jednak smak mate to nie tylko susz zalany wodą. Również okoliczności, nastrój i ludzie nas otaczający mają wielki wpływ na nasze odczucia. Yerba mate to niezwykły smak, zdrowie i pobudzenie. Jednak gdy otaczają nas dobrzy znajomi, wspaniali przyjaciele lub po prostu nowi, ciekawi ludzie, napój staje się czymś więcej.
Czytaj więcej
Nic nie orzeźwia… jak CBSe!

Idealne zrównoważenie mocy i smaku yerby ze świetnymi dodatkami – oto CBSe. Argentyńska marka jest kojarzona przede wszystkim z niezwykłych mate smakowych. Chcesz odświeżenia? Lubisz dodatki owocowe? A może się odchudzasz? Odpowiedź na każde pytanie będzie krótka – CBSe…

Czytaj więcej
Yerba i kawa na jednej stały półce…

Yerba radosna i wyluzowana. Kawa, też smaczna i też pobudzała. „Co wybrać, kolego?”, zapytała mnie Pani. Wybrałem mate, cud od Guarani… Kawa już od dawna dominuje na polskim rynku. Najczęściej wybiera się pomiędzy nią a herbatą, jednak na rynku rozgościł się nowy „gracz”. Coraz więcej przemawia na korzyść yerba mate, szczególnie w porównaniu do kawy.

Czytaj więcej
Terere – zimna mate na gorące dni

Nie ma nic lepszego niż popołudniowa, świeżo zalana gorąca yerba mate w doborowym towarzystwie przy relaksujących rytmach muzyki latynoamerykańskiej. A co, gdy temperatura przekracza 30 stopni, słońce przygrzewa, a nawet nie chce się pić gorących napojów? Wdzięczna, trzysylabowa nazwa „terere” wskazuje nam drogę.

Czytaj więcej
Yerba mate – jedność w zróżnicowaniu

Paragwaj, Argentyna, Brazylia, Urugwaj są na mapie yerba mate niczym Francja, Niemcy, Hiszpania, Włochy i Grecja na mapie wina. Mimo że mówimy o jednym typie napoju, nie można zapomnieć o wielości smaków i regionalnej specjalizacji. Podróżując po różnych markach, podróżujemy po regionach ich powstawania. W drogę!

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel