Aktualności

„Palo santo” zaczaruje Twoją mate!

Cudowne drzewo z niezwykłym żywicznym aromatem ma właściwości lecznicze i szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach. Robi się z niego perfumy, leki wykrztuśne, olejki eteryczne. Plemiona południowoamerykańskie używają go do odprawiania rytuałów. To ciężkie, aromatyczne drzewo jest też doskonałym przyjacielem dla Twojej yerba mate. „Palo santo” to magia natury i idealny materiał do produkcji matero.

Czytaj więcej
Mleczna mate – spokój, słodycz i relaks

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować mate, by nadać jej niebanalny i nowy smak? A może wychowałeś się na wsi, gdzie często pod wieczór piłeś szklankę mleka prosto od krowy? Miałem to szczęście, że na oba pytania odpowiem twierdząco. Tym razem postanowiłem do swojego matero wlać ciepłe mleko.

Czytaj więcej
Guarani – paragwajska moc

Konkretny, dymny smak, intensywny aromat przed i po zalaniu oraz mocne działanie. Guarani Despalada to fenomen wśród paragwajskich yerba mate – jako jedyna może poszczycić się byciem pierwszym paragwajskim suszem bez pyłu. A to dopiero jeden produkt z szerokiej oferty. Guarani jest solidną marką prosto z Paragwaju, która szybko zdobyła tam popularność i uznanie.

Czytaj więcej
Wlałem piwo do matero i… powtórzę to z przyjemnością

Gorący dzień pełen wrażeń. Po dobrze przepracowanym piątku warto się zrelaksować. Nie ma jak świeżo zalana yerba mate w promieniach popołudniowego słońca. Nie ma to jak zimne, dobre piwo z dobrą „zagrychą”. A gdyby tak połączyć te dwa wspaniałe smaki? Czytałem, że się da. Postanowiłem spróbować. 

Czytaj więcej
 Rosamonte – argentyński smak wyrazistości

Z małego rodzinnego biznesu do jednej z najbardziej rozpoznawalnych argentyńskich marek yerba mate – taką drogę przebyło Rosamonte. Dziś uwodzi konsumentów na całym świecie specyficzną wyrazistością smaku i aromatu. Dlaczego Rosamonte?

Czytaj więcej
Yerba mate tradycyjnie… bliskowschodnia!

Najwięcej yerby pochodzi z Argentyny, największe spożycie na osobę jest w Urugwaju, jednak największe ilości importowała… Syria! W 2012 roku 24 tys. ton suszu trafiało do bliskowschodniego państwa. Również w Libanie mate znalazła wielu odbiorców (16 tys. ton). Jak południowoamerykański produkt trafił na Bliski Wschód?

Czytaj więcej
Mate jak wino – bogactwo smaku

Krążą kieliszkiem uwalniając aromat, biorą delikatny łyk, badają płyn każdą częścią języka, wydają werdykty – tak smakują wino eksperci. A co z yerba mate? Czy da się je smakować jak najlepsze trunki? Zdecydowanie tak. Bogactwo smaków, aromatów, zmienność, łączenie doznań. Każdy łyk napoju to osobna minihistoria.

Czytaj więcej
Legendy yerba mate: Dar ocalonych bogiń

Yari, bogini księżyca, z ciekawością patrzyła na głębokie lasy, które stworzył na ziemi Tupa, bóg plemienia Guarani. Coraz bardziej pragnęła odwiedzić ziemię. Wezwała więc Arai, boginię chmur, by zrobić to wspólnie. Przemieniły się w dwie piękne kobiety i chodziły po dżungli...

Czytaj więcej
Yerbodolary! Gospodarka yerba mate

Od 300 do 500 tys. ton yerba mate – średnio takie ilości suszu produkuje się na całym świecie. Argentyna, Brazylia, Paragwaj,Urugwaj to główni producenci i konsumenci. Mimo że większość produkcji jest kierowana na rynek wewnętrzny, zyski południowoamerykańskim firmom przynosi też powiększający się eksport.

Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel