Darmowa dostawa od 99,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Miód

( ilość produktów: 8 )

Miód to zdrowie w płynnej postaci. Naturalna, zdrowa alternatywa dla cukru i doskonały dodatek do diety. Świetnie uzupełnia herbaciane czy ziołowe napary - nie tylko cudownie słodkim smakiem, ale też bogactwem witamin i minerałów, jakie zawiera. To zdrowa, a przede wszystkim w pełni naturalna opcja dla miłośników słodkości. Nie bez powodu pojawia się w ofercie marki Mary Rose, której flagowym produktem są wysokiej jakości herbaty z całego świata, kawy i dodatki do naparów, stanowiąc odpowiedź na pytanie: „gdzie kupić prawdziwy miód?”. Nie daj się zwieść miodopodobnym, sztucznym produktom masowej produkcji, które sprzedawane są w supermarketach - nie mają one nic wspólnego z prawdziwym, naturalnym miodem! Kupuj świadomie - wybieraj zdrowe, dobre produkty, pochodzące od sprawdzonego producenta.

Nieoceniona praca pszczół. Jak powstaje miód?

Miód to dar natury. Prawdziwy cud - w pełni naturalny produkt spożywczy, który powstaje dzięki ciężkiej, nieocenionej pracy pszczół. Przyciągnięte wonią i kolorem miododajnych kwiatów małe owady zbierają nektar i przenoszą go do ula. Pszczoły-robotnice przejmują nektar od pszczół-zbieraczek i dbają o to, aby stał się słodkim miodem. Miód „dojrzewa” w pszczelich plastrach, a gdy jest już gotowy, zaczyna się „miodobranie”. Pszczelarz wydobywa miód z plastrów pokrytych woskiem, odwirowuje, oczyszcza i gotowe! Przelany do słoika, naturalny miód jest gotowy, by go zjeść - dodać go do herbaty, ciasta czy potrawy i delektować się jego wspaniałym smakiem.

Co jest w miodzie? Skład i właściwości

Miód to istna bomba witaminowa zamknięta w słoiku. Niepozorna, gęsta i kleista substancja zawiera mnóstwo witamin, minerałów i cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Ze względu na właściwości zdrowotne, jakie wykazuje, miód doceniony został już w starożytności. Tysiące lat temu w Egipcie wykorzystywano go nie tylko jako dodatek do dań. Miód był artykułem rzadkim i drogim, symbolem dobrobytu. Według legend, egipska królowa Kleopatra zawdzięczała swoją urodę kąpielom w mleku, do którego dodawano gęstą, słodką ciecz. Ponoć miodem i ciasteczkami z jego dodatkiem karmiono krokodyle, które Egipcjanie darzyli szczególnym kultem. Miód miał też zastosowanie lecznicze - leczono nim różne choroby albo stosowano jako środek do gojenia ran. Wykorzystywano go także do balsamowania zmarłych. Dla starożytnych Egipcjan miód miał nawet znaczenie religijne - składano go w ofierze bogu płodności. Wierzono, że „płynne złoto” zapewni zdrowie i długie życie. W Starożytnym Rzymie z kolei miód postrzegano jako afrodyzjak.

Głównym składnikiem miodu są węglowodany, stanowiące aż 75 % jego składu - są to cukry proste, głównie glukoza i fruktoza. Dodają energii i sprawiają, że miód jest doskonałą odżywką. W miodzie jest także woda, kwasy organiczne, naturalne barwniki - karotenoidy, enzymy, białka i aminokwasy, olejki eteryczne, które decydują o smaku i aromacie, mikroelementy, najczęściej: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan i kobalt oraz witaminy: z grup A, B, C, D, E i K. Miód jest też źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i biotyny, a także acetylocholiny, która jest jednym z najważniejszych neuroprzekaźników. Miód to naturalna dawka zdrowia. W pełni naturalny produkt, który zawiera wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bez powodu sięga się po niego podczas przeziębienia. Jest doskonałym suplementem diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Miód zbawiennie wpływa na pracę serca, mózgu i układu nerwowego. Działa też przeciwbakteryjnie i odżywia organizm.

Miód - zdrowa alternatywa cukru

Jak dobrze wiemy, biały cukier szkodzi zdrowiu. Jego nadmiar może prowadzić do poważnych chorób, w tym do otyłości, dlatego chcąc zadbać o zdrowie i smukłą sylwetkę, warto zastąpić cukier zdrowszymi zamiennikami. Miód jest idealną alternatywą. Choć, ze względu na zawarte w nim węglowodany, nie jest całkowicie pozbawiony kalorii, to zawiera ich około 20 % mniej niż cukier. 100 g miodu to około 300 kalorii, podczas gdy taka sama ilość cukru zawiera około 400 kalorii. Na dodatek miód jest słodszy, więc dodając go do napojów czy dań, zużywamy mniejszą jego ilość. Miód idealnie sprawdza się do osłodzenia herbaty, yerba mate czy ziołowych naparów. Jest słodki, a jednocześnie delikatny, jego przyjemny smak perfekcyjnie łączy się z ziołowymi nutami czy z owocowymi dodatkami znajdującymi się w składzie herbaty czy yerby. Sprawdza się także jako słodziwo do kawy, kakao i innych napojów. Stosuje się go jako składnik wypieków, a także jako dodatek do potraw - zarówno w słodkim, jak i wytrawnym wydaniu. Można spożywać go w rozmaitych formach, a nawet jeść prosto ze słoiczka - jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia!

Miód - płynne złoto. Jaki wybrać?

Szacuje się, że na świecie istnieje ponad 300 rodzajów miodów. Różnią się smakiem, aromatem i kolorem, a na różnice mają wpływ takie czynniki jak klimat, pora roku, pogoda, rodzaj kwiatów, z których pobierany jest nektar czy rasa pszczół. Miody dzieli się na dwie kategorie - nektarowy i spadziowy. Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatów zebranego przez pszczoły. Gruczoły roślin wydzielają nektar, który wabi pszczoły zapachem i smakiem. Miód spadziowy powstaje ze spadzi z drzew iglastych i liściastych - jest to słodki sok drzewny, który wytwarzany jest przez pasożytujące na liściach drzew owady. Miody spadziowe są ciemniejsze i bardziej żywiczne w smaku.

W ofercie marki Mary Rose znajdują się miody tradycyjne, powstające z nektaru różnorodnych kwiatów, rosnących powszechnie w ogrodach i na łąkach oraz miody owocowe - z dodatkiem liofilizowanych owoców, takich jak malina, leśne jagody, czy śliwka. Ich bazą jest wielokwiatowy miód o kremowej konsystencji. Jaki wybrać? Jaki miód będzie najlepszy do herbaty? Miody Mary Rose to produkty wysokiej jakości. Każdy słoiczek, niezależnie od rodzaju, to porcja słodkiej, gęstej substancji, która ucieszy każdego łasucha. Miody tradycyjne, w zależności od rodzaju kwiatów, z których pochodził nektar, różnią się konsystencją, kolorem, stopniem krystalizacji, a także nieco smakiem i aromatem. Wśród nich najbardziej popularnym jest miód wielokwiatowy, powstający z nektaru różnorodnych kwiatów uprawnych i rosnących dziko. Owocowe miody to z kolei świetna propozycja nie tylko dla starszych miłośników słodkości, ale również dla dzieci - wspaniale sprawdzają się jako słodki dodatek do kanapek czy naleśników, zachęcając oryginalnym smakiem i wyglądem. Szczególnie polecamy kupować miody w zestawie z herbatą.

Miód na prezent świąteczny, miód na walentynki. Pomysł na każdą okazję

Chyba wszyscy lubimy słodkości. Czasem ciężko się oprzeć osłodzonej herbacie czy słodkim wypiekom. Warto jednak wybierać to, co jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe dla naszych organizmów. Dbajmy o siebie, ale też o naszych bliskich - wybierajmy to, co jest dla nich najlepsze. Miód to doskonały pomysł na prezent. Świąteczny, urodzinowy, imieninowy, a także z każdej innej okazji. A jeszcze lepszym pomysłem na oryginalny upominek jest miód w zestawie prezentowym, który możesz skomponować samemu, dodając aromatyczną herbatę. Miód na święta, miód na prezent dla babci, miód na Dzień Dziadka, miód na Walentynki czy miód na prezent dla nauczyciela z okazji zakończenia roku szkolnego - każda okazja jest dobra, by wręczyć bliskiej osobie zdrowie w czystej postaci!

Gdzie kupić dobry miód wysokiej jakości? Oczywiście w sklepie PoYerbani.pl!

Zastanawiasz się, gdzie kupić dobry miód? Który produkt jest najzdrowszy, jaki miód najlepiej wybrać na prezent dla mamy czy babci, albo jaki miód będzie najlepszy dla twojego dziadka? Sprawdź ofertę miodów marki Mary Rose w naszym sklepie internetowym. Mamy szeroki wybór zarówno miodów tradycyjnych, jaki i przepysznych miodów owocowych - w przystępnych cenach, na każdą kieszeń. Zakup miodu w sprzedaży wysyłkowej, to świetna opcja na zaoszczędzenie czasu - wystarczy kilka kliknięć, a paczka ze słodkim miodem, najlepiej w zestawie z herbatą, trafi prosto do Ciebie!

Cena
-
Masa netto
pixel