Darmowa dostawa od 99,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2022-08-23

Herbaciane nowości od Mary Rose!

Jesienne herbaty w sklepie PoYerbani.pl

Marka Mary Rose prężnie się rozwija i co chwilę zaskakuje nas niesamowitymi premierami. Dziś mamy dla Was mnóstwo nowości. Jesteście ciekawi? Zapraszamy do wpisu!

Powolne przygotowania do chłodniejszej pory roku. Nowe herbaty jesienne

Jeszcze mamy lato. Zdarzają się ciepłe, nawet upalne dni, ale nim się obejrzymy, aura zmieni się nie do poznania. Wieczory staną się dłuższe i chłodniejsze. Chętniej będziemy sięgać po ciepłą yerba mate, ale przez jej pobudzające właściwości, czasami nie będzie ona najlepszym rozwiązaniem. Lepiej sprawdzi się herbata - czarna, zielona, czerwona… Najlepiej ciepła, aromatyczna i przepyszna. Nam z jesiennym czasem kojarzą się przyjemne chwile z książką w dłoni i kubkiem z herbatą korzenną w drugiej dłoni. Dobrym sposobem na jesienną słotę jest też herbata rozgrzewająca z pomarańczą i goździkami. Do jesieni jeszcze czas, ale warto zrobić już zapasy. Z tej okazji w ofercie naszego sklepu pojawiły się właśnie nowe wariacje herbat o iście jesiennych smakach.

Herbata Mary Rose Caramel Pear

Bazą kompozycji Caramel Pear jest czarna herbata pochodząca z chińskiej prowincji Yunnan. Wiodącą nutą smakową i aromatyczną jest tu soczysta gruszka, otulona słodkim aromatem karmelu. A jak herbata jesienna, to tylko z imbirem, którego tu nie brakuje! Po słodkich gruszkowo-karmelowych nutach, imbir pozostawia na języku przyjemny, ostry posmak i sprawia, że jesienna herbatka rozgrzewa jeszcze bardziej.

Herbata Mary Rose Chai Tea

Drugą propozycją jesiennych herbat Mary Rose jest Chai Tea - inspirowana smakiem tradycyjnego, indyjskiego napoju Masala Chai. Choć w Indiach napój ten pije się, aby rozgrzać ciało i tym samym lepiej znosić upały, to my skupimy się tylko na aspekcie dotyczącym rozgrzewania organizmu. Chai Tea charakteryzuje się dodatkiem dużej ilości pikantnych przypraw: imbiru, kardamonu, cynamonu, czarnego pieprzu i goździków, które roztaczają na podniebieniu, w przełyku i w żołądku przyjemne ciepełko. Przyprawy te doskonale łączą się ze smakiem mocnej czarnej herbaty assam. W Indiach napój Masala Chai pije się z dodatkiem mleka i cukru lub miodu. Polecamy więc przyrządzić herbatę Chai Tea właśnie z takimi dodatkami. Jest naprawdę pyszna!

Jesienne herbaty w sklepie PoYerbani.pl

Matcha. Siła w zieleni

Wśród dzisiejszych herbacianych nowości mamy też kilka nieco mniej typowych produktów. Pierwszym z nich jest… matcha! Choć przede wszystkim pokochali ją Japończycy i właśnie z Japonią najbardziej nam się kojarzy, to oryginalnie pochodzi z Chin. Do kraju kwitnącej wiśni matcha dotarła za sprawą buddyjskich mnichów. Co to jest i jakie ma właściwości?

Krótko o zielonej herbacie matcha - co to jest i jakie ma właściwości?

Matcha to najbardziej nietypowy rodzaj herbaty - ma postać drobnego proszku. Powstaje z herbaty zielonej, która najpierw przechodzi specjalny proces obróbki. Jakiś czas przed zbiorem, liście herbaty osłania się specjalnymi matami, ustawionymi na bambusowych konstrukcjach. Takie działanie spowalnia wzrost roślin, liście krzewów przybierają bladozieloną barwę i zaczynają wytwarzać aminokwasy, które mają wpływ na ostateczny smak i aromat herbaty - staje się ona bardziej słodka i intensywniejsza w zapachu. Wysuszone liście zielonej herbaty są następnie ścierane na bardzo drobny proszek o jasnozielonej barwie, który przypomina wręcz mąkę. Jak smakuje? Matcha przypomina w smaku zieloną herbatę, w końcu jest to jej sproszkowana wersja. W zależności od jakości liści herbaty, z której powstaje matcha, dzieli się ją na dwa typy: ceremonialną - wytworzoną z bardzo młodych liści, o najwyższej jakości i kulinarną - wykorzystuje się ją jako dodatek do potraw. Matcha, tak jak zielona herbata, jest bardzo zdrowa. Wykazuje wiele pozytywnych właściwości. Za sprawą l-teaniny, która uwalnia się podczas jej parzenia, działa odprężająco - redukuje stres i niepokój, a jednocześnie poprawia koncentrację. Podobnie jak zielona herbata, matcha zawiera kofeinę, a więc dodaje energii i niweluje uczucie zmęczenia. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów.

Matcha

Cha-no-yu - ceremonia parzenia herbaty

W Japonii matcha wykorzystywana jest w uroczystej ceremonii parzenia herbaty, która ma ogromne znaczenie dla mieszkańców kraju kwitnącej wiśni. Ceremonia nazywana jest cha-no-yu, co dosłownie oznacza „gorąca woda na herbatę". Ma wymiar społeczny i filozoficzny. Choć matcha znana była Japończykom dużo wcześniej, to początek tradycji przeprowadzania ceremonii, która przetrwała do dziś, przypada na XII wiek. Dawniej łączono ją z medytacją, później była elementem wystawnych przyjęć o charakterze towarzyskim, wreszcie maksymalnie ją uproszczono, odrzucając wszystkie zbędne elementy i skupiając się na istocie parzenia herbaty. Dziś tradycyjny japoński rytuał to okazja do spotkań elity. Jego celem jest pogłębienie erudycji i przedłużenie tradycji. Ceremonia parzenia herbaty odbywa się według ściśle określonych zasad, a każdy jej element ma ogromne znaczenie.

Matcha nie tylko do picia

Jak już wspomnieliśmy, matchę można podzielić na dwa rodzaje - ceremonialną, przeznaczoną do picia i kulinarną, którą wykorzystuje się w kuchni. W Azji zieloną, sproszkowaną herbatę często dodaje się do potraw i deserów - barwi żywność na jasnozielony kolor. W ostatnim czasie matcha staje się coraz bardziej popularna również poza Azją. Nic dziwnego - jest bardzo zdrowa i pyszna! Wegańskie, zielone pancakes albo zielone pierogi z dodatkiem matchy wyglądają i smakują nieziemsko. Sproszkowana zielona herbata doskonale pasuje też jako dodatek do sernika czy brownie. Osobiście polecamy matcha latte, czyli herbatę matcha z dodatkiem mleka.

Butterfly Pea Tea

Herbata o kolorze nieba. Butterfly Pea

Butterfly Pea Tea to tak właściwie nie herbata, a suszone kwiaty egzotycznej rośliny o nazwie klitoria ternateńska. Pierwotnie pochodzi z Afryki, ale z biegiem czasu rozprzestrzeniła się po całym świecie. Obecnie występuje w ciepłych i wilgotnych obszarach Azji, Ameryki Środkowej i Południowej, w północno-wschodniej Australii i na Karaibach. Kwiaty klitorii cechują się głęboką, niebieską barwą i taką też barwę przybiera napar po ich zaparzeniu. Barwnik zawarty w kwiatach to zasługa dużego stężenia antocyjanów - organicznych związków chemicznych, które oprócz właściwości barwiących, wykazują pozytywne działanie na oczy, skórę i włosy. Antocyjany to także silne antyoksydanty. Kwiaty klitorii są również źródłem flawonoidów, laktonów, fitosteroli i terpenoid. Butterfly Pea Tea jest więc nie tylko oryginalną herbatką, ale też ma też wiele prozdrowotnych właściwości. Nie bez powodu roślina była od wieków wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej i w ajurwedzie.

Herbata pełna magii

Napar sporządzony z kwiatów klitorii cechuje się przepiękną, głęboką, szafirową barwą. Przypomina ciemny błękit oceanu lub granat nieba tuż przed burzą. Co ciekawe, gdy do naparu dodamy kilka kropel soku z cytryny lub limonki, zmieni on swoje zabarwienie na wyrazisty, fioletowo-różowy kolor. Dzieje się tak za sprawą zmiany pH. Podobnie jak matcha, herbata Butterfly Pea jest często wykorzystywana w kulinariach, głównie w Azji. Barwi się nią ryż, lody, desery czy napoje. W Tajlandii z dodatkiem klitorii wytwarza się niebieski syrop o nazwie dok anchan. W Malezji ekstrakt z kwiatów klitorii wykorzystuje się w produkcji kleistego ryżu - kerab. W Birmie płatki kwiatów smaży się zawinięte w cieście. W Australii z kolei popularny jest Ink Gin - drink, który zmienia kolor pod wpływem soku z cytryny lub limonki. Furorę w mediach społecznościowych robi Butterfly Pea Latte czyli niebieski napar z dodatkiem mleka. Dużą popularnością wśród Instagramowiczów cieszy się też boba tea, bądź bubble tea - napój herbaciany z dodatkiem kulek z tapioki, którego receptura powstała po raz pierwszy na Tajwanie. Bubble tea z dodatkiem niebieskiej herbaty wygląda kosmicznie!

Herbata rozkwitająca

Dzieło sztuki w filiżance. Herbata kwitnąca

Na koniec coś, co rozbudzi nie tylko podniebienie i kubki smakowe, ale też nacieszy oczy i pobudzi wyobraźnię. Herbata kwitnąca - wyjątkowa, zjawiskowa, magiczna. To zwinięte w niepozorną kulkę liście zielonej herbaty i kwiatów. Pod wpływem ciepłej wody herbaciana kulka powoli rozwija się ukazując swoje wnętrze. Przypomina to proces rozkwitania pięknego kwiatu. Idealnie skomponowane składniki herbaty sprawiają, że jest ona łagodna w smaku, a jednocześnie bardzo smaczna. W filiżance herbaty natomiast, podczas parzenia, rozgrywa się spektakularne widowisko.

Jak zaparzyć herbatę kwitnącą?

Herbata kwitnąca zachwyca łagodnym smakiem i aromatem, jednak tym, co najbardziej przykuwa uwagę, jest proces jej parzenia. Rozwijające się liście herbaty odkrywają schowane we wnętrzu kulki różnobarwne kwiaty, tworząc w filiżance prawdziwe dzieło sztuki. Zdecydowanie warto herbatę kwitnącą zaparzyć w szklanym dzbanku, aby móc w pełni cieszyć oczy tym niesamowitym spektaklem. Do dzbanka wcześniej wlewamy wodę o temperaturze około 70-90 °C. Kulkę umieszczamy ostrożnie w wodzie i czekamy około 10 minut aż się rozwinie.

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel