Naczynka do Yerba Mate
( ilość produktów: 112 )Naczynka do przyrządzania yerba mate. Ogromny wybór, różne rodzaje. Każde z nich cechuje się innym kształtem, materiałem i wymiarami. Jak wybrać swoje idealne naczynie? Najlepszymi naczyniami do yerba mate na start są matera ceramiczne. Łatwe do utrzymania w czystości i bardzo pojemne. Dobrym wyborem są również naczynka aluminiowe. Jeżeli jednak pragniesz doświadczać bogactwa smaku yerba mate w prawdziwie południowoamerykańskim stylu — idealne będą naczynia Palo Santo, guampy lub drewniane matera.
Matero do yerba mate. U nas dokonasz najlepszego wyboru!
Matero, czyli specjalne naczynka do yerba mate to, obok bombilli, najważniejsze akcesorium na wyposażeniu każdego miłośnika pobudzających naparów z Ameryki Południowej. Jeżeli zadbano o jego solidne i pieczołowite wykonanie, posłuży nam przez długi czas, zapewniając doskonałą izolację cieplną i ciesząc oko wyjątkowymi walorami wizualnymi. W naszym sklepie yerba mate online z pewnością znajdziecie idealne matero dla siebie. Wystarczy zajrzeć do oferty, by przekonać się, że oddajemy w Wasze ręce naprawdę bardzo szeroki wybór różnego rodzaju naczyń. Choć być może nazwy takie jak cuia, tykwa, palo santo, algarrobo czy guampa póki co niewiele Wam mówią, w dalszej części tekstu znajdziecie wyjaśnienie wszystkich tych terminów wraz z charakterystyką produktów, które się pod nimi skrywają. Tym samym zapraszamy do lektury kolejnego akapitu.
W naszym sklepie znajdziesz szeroki wybór oryginalnych matero do yerba mate. W przeszłości dominowała tradycja podawania yerba mate w naturalnej tykwie. Jest to po prostu wydrążona i wysuszona tropikalna dynia. Z tego samego materiału powstaje również tzw. cuia. Cechą charakterystyczną tego popularnego w Brazylii naczynka jest smukła konstrukcja i płaska podpora u dołu. Niedrogą alternatywą dla tykw drewnianych są tykwy ceramiczne. Ich kształt nawiązuje do tropikalnej dyni. Na ogół są jednak bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i mają większą pojemność. Powszechnie uważa się, że tykwa ceramiczna będzie najlepsza dla początkujących. Właśnie dlatego dołączamy je do specjalnych zestawów startowych. Warto również zwrócić uwagę na matero z drzewa algarrobo. Wyróżniają się stylowym designem i dużą trwałością. Prawdziwa wisienka na torcie to jednak naczynka yerba mate palo santo. Zagadkowa nazwa odnosi się do tropikalnego drzewa wydzielającego wspaniałą żywiczną woń. W dosłownym tłumaczeniu, palo santo to “święte drewno”. Nic dziwnego. Po przyrządzeniu naparu w matero palo santo yerba nabierze niezwykłego naturalnego aromatu. Tego po prostu trzeba doświadczyć! Dla zapewnienia trwałości i odporności na uszkodzenia, palo santo często okuwa się wysokiej jakości metalem. Jeżeli odpowiednio o nie zadbamy, z pewnością posłuży nam długie lata! Ciekawostką jest również tzw. guampa. Niecodzienny kształt wynika z materiału wykonania. Naturalne guampy wytwarza się bowiem z… bydlęcego rogu. Guampa to nieodłączny atrybut gauchów; wędrownych kowbojów z argentyńskiej pampy. Chcesz mieć funkcjonalne, duże matero? Warto zwrócić uwagę na półlitrowy yerbomos – połączenie naczynia i termosu z wbudowaną bombillą. To celna odpowiedź na pytanie, jak pić yerba mate w biurze lub w podróży bez dolewania wody. Miłośnicy klasyki będą zachwyceni ceramiką bolesławiecką. To połączenie tradycji z nowoczesnością. Ozdobne matero z klasycznymi motywami będą chlubą Twojego domu. Ceramika Crater to propozycja. Realistycznie odtworzona lawa będzie wyglądać fantastycznie wraz z parą ulatniającą się ze świeżo zalanej yerba mate. Jak prawdziwy wulkan!
