Matera Palo Santo do yerba mate

( ilość produktów: 10 )

Matero palo santo to jeden z najciekawszych rodzajów naczynek do yerba mate. Idealnie sprawdza się do przygotowania naparu z ostrokrzewu, ale drzemie w nim coś więcej – naturalna, pradawna magia. To wyjątkowe akcesorium, po które warto sięgnąć, zagłębiając się w niezwykły świat yerba mate.

Palo santo – „święte drzewo” z Ameryki Południowej

Określenia palo santo używa się w stosunku do kilku gatunków drzew rosnących w Ameryce Południowej i Środkowej, wśród których najpopularniejsze jest drzewo o botanicznej nazwie Bursera graveolens. Drzewa palo santo cechuje bardzo twarde, wytrzymałe i odporne na czynniki zewnętrzne drewno oraz płynące w nich olejki eteryczne, które doceniane są ze względu na liczne właściwości i niesamowicie przyjemny aromat. W dosłownym tłumaczeniu z języka hiszpańskiego palo santo oznacza „święte drewno” i faktycznie, dla rdzennych mieszkańców Ameryki od wieków stanowi ważny element kultury.

Magiczna moc palo santo

Indianie wierzyli w magiczną moc palo santo. Drewna używali podczas ceremonii i rytuałów – podpalali je, a wokół unosił się gęsty dym, który szybko wypełniał pomieszczenie intrygującym, a zarazem relaksującym zapachem. Indianie wierzyli, że dym z palo santo ma moc oczyszczania negatywnej energii, a także ochroni ich przed złymi duchami. Podczas medytacji, której nieodłącznym elementem był rytuał okadzania dymem z drewna palo santo, mogli połączyć się z naturą i swoimi przodkami. Palo santo znalazło też swoje miejsce w ludowej medycynie. Olejek pozyskany z żywicy stosowano jako remedium na liczne dolegliwości, a wiórki drewna dodawano do ziołowych naparów, których zadaniem miała być poprawa pracy układu trawiennego.

Warto dodać, że niektóre z drzew określanych jako palo santo należą do gatunków zagrożonych wyginięciem. Z tego względu drewna nie pozyskuje się poprzez ścinanie, a jedynie poprzez zbieranie gałęzi, które naturalnie opadły na ziemię. To nie tylko wyraz szacunku dla przyrody – to także zabieg, który przynosi korzyści. Gdy gałęzie opadają, pozostawia się je nienaruszone i zbiera się je dopiero po około 3-5 latach. W tym czasie zachodzą w nich naturalne reakcje chemiczne. Wydziela się cenna żywica, drewno zmienia barwę i nabiera wyjątkowego, żywicznego aromatu.

Naczynie z palo santo do yerba mate

Drewno palo santo odznacza się doskonałymi cechami w zakresie zastosowania. Jest twarde, trwałe i odporne na działanie czynników zewnętrznych, a przy tym doskonale sprawdza się w obróbce. Wykonuje się z niego drobne meble, przedmioty codziennego użytku oraz elementy biżuterii. Szczególne miejsce „święte drewno” palo santo znalazło w świecie yerba mate, gdzie służy do wykonywania naczyń, w których przyrządza i pije się napar. To nie jest zwykłe naczynko. Trzymając w dłoniach oryginalne matero palo santo, można poczuć jego magię – metaforycznie, wiedząc, jakie znaczenie ma „święte drewno” w kulturze i tradycji rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej oraz dosłownie, poprzez oryginalny, słodko-waniliowy, a zarazem orzeźwiająco-cytrusowy aromat, jaki wydziela drewno.

Największą zaletą naczyń z palo santo jest to, że nie tylko pachną naturą, ale też oddają swój zapach i smak przyrządzanym w nich naparom. Yerba mate w matero z palo santo nabiera niepowtarzalnej głębi i oryginalnego charakteru, którego nie da się podrobić. To cecha, która przyciąga wielu mateistów i zachęca do wyboru właśnie takiego naczynka. Interesujący jest także wygląd i faktura naczynek – jest to naturalny materiał, który czuć pod palcami, a gołym okiem można dostrzec odznaczające się brązową i zieloną barwą słoje drzewa. Na dnie matero czasem pojawiają się ciemne, złociste kropelki żywicy – to zupełnie naturalne zjawisko świadczące o tym, że drewno „pracuje”. Grube, twarde ścianki drewnianego matero są dość odporne na uszkodzenia, co więcej, żywica zawarta w palo santo konserwuje naczynko i może „magicznie” naprawiać drobne mikropęknięcia. Niektóre naczynka są dodatkowo wyposażane w metalowe okucia, których zadaniem jest wzmocnienie całej konstrukcji, a każde matero palo santo to małe dzieło sztuki. Tego typu naczynka nie pochodzą z masowej produkcji – są wykonywane przez południowoamerykańskich rzemieślników, a każdy egzemplarz jest jedyny w swoim rodzaju.

Curado, czyli jak przygotować matero z palo santo?

Drewno palo santo to materiał organiczny – pochodzi wprost z natury. Picie yerba mate w naczynku z niego wykonanym to niezwykłe doświadczenie, ale żeby w pełni i jak najdłużej móc cieszyć się jego zaletami, warto o nie odpowiednio zadbać. Przed pierwszym użyciem matero palo santo należy przygotować, a proces ten z języka hiszpańskiego nazywa się curado. Po zakupie palo santo należy przepłukać je czystą, zimną wodą, aby pozbyć się wiórków drewna. Po wyschnięciu należy nasmarować ścianki matero tłuszczem – oliwą lub olejem kokosowym. Tłuszcz wciera się w ścianki uważnie i równomiernie, a następnie pozostawia się naczynko na około 1-2 dni, by olej dobrze się wchłonął. Jeśli na dnie naczynka zbierze się nadmiar tłuszczu, można wetrzeć go ponownie w ścianki. Etap natłuszczania można powtórzyć jeszcze 2-3 razy dla lepszego efektu. Po wszystkim należy przepłukać matero ciepłą wodą bez detergentów i pozostawić do wyschnięcia. Proces curado pomaga wzmocnić drewno i sprawia, że naczynko staje się odporniejsze na czynniki zewnętrzne, a co za tym idzie – może posłużyć przez dłuższy czas.

Matero palo santo – jak o nie dbać?

Tak jak proces curado jest istotny dla zwiększenia trwałości matero palo santo, tak równie istotne jest odpowiednie dbanie o naczynko podczas codziennego użytku. Najważniejszą zasadą jest niepozostawianie w palo santo resztek yerby, które mogą zgnić i nieodwracalnie zniszczyć strukturę drewna. Drewnianego matero nie powinno się umieszczać w zmywarce, a do mycia należy używać wyłącznie czystej wody, bez detergentów, które mogą wpłynąć na jego aromat i smak oddawany do naparu. Zbyt mocno przesuszone matero może pękać, dlatego warto zadbać o to, aby jego ścianki zawsze były lekko wilgotne. Jednocześnie naczynka nie należy moczyć w wodzie zbyt długo. Więcej informacji na temat curado i przydatnych wskazówek, jak dbać o matero z palo santo znajdziecie na naszym blogu. Zapraszamy!

Rodzaje matero z palo santo. Jakie naczynko wybrać?

Matera palo santo, podobnie jak naczynka wykonane z naturalnej tykwy czy z ceramiki, można spotkać w różnych kształtach i rozmiarach. Najczęściej spotykane są pękate „kubki”, zwężające się ku górze i zwieńczone rozszerzającym się kołnierzem. Taki kształt gwarantuje ergonomię w użytkowaniu. Idealnie wyprofilowane matero pozwala na przyjemne spożywanie yerba mate, a solidna i obszerna stopka pozwala na przerwanie rytuału w dowolnej chwili. Najpopularniejszym modelem matero wśród klientów naszego sklepu jest palo santo „Diego” – proste, okute metalem naczynko o pojemności około 150-200 ml. Mamy również propozycję dla tych, którzy poszukują czegoś większego – duże matero palo santo „Porongo” lub matero „Hercules” – pomieszczą nawet 200-250 ml naparu. Oryginalnym designem wśród naszej oferty wyróżnia się matero „Salvador”, które oprócz metalowego okucia, ozdobione zostało skórzanym paskiem z ręcznie wykonanymi zdobieniami. Z kolei w matero „Pampeano” wykorzystano interesujący mechanizm – w jego grubych ściankach wydrążone zostały kanaliki, do których leje się wodę podczas parzenia yerba mate. W ten sposób woda zwilża susz stopniowo, od zewnątrz, sprawiając, że napar nabiera mocy w bardziej zrównoważony sposób. Warta uwagi jest także obita cienką warstwą skóry, ręcznie zdobiona guampa palo santo. W odróżnieniu od tradycyjnych, paragwajskich guamp, wykonanych z bydlęcego rogu lub kopyta, w których pije się wyłącznie lodowate tereré, w naczynku wykonanym z drewna można pić napój o każdej temperaturze.

Zapraszamy do obejrzenia naszej szerokiej oferty naczynek z palo santo do yerba mate! Każde z nich zachwyci swoją jakością i niezwykłym stylem. Matero palo santo sprawia, że picie yerba mate staje się niezapomnianym rytuałem, który dostarcza nie tylko doskonałych doznań smakowych, ale także estetyczną przyjemność z korzystania z tego wyjątkowego naczynia. Zachęcamy do odkrywania magii palo santo i yerba mate!

Marka
Cena
-
pixel