Guayusa

( ilość produktów: 8 )

Guayusa to tropikalna roślina z rodziny ostrokrzewów blisko spokrewniona z yerba mate. Naturalnym obszarem jej występowania są lasy deszczowe Peru i Ekwadoru. Z listków guayusy przyrządza się aromatyczny napar o niezwykłych właściwościach stymulujących i bogactwie składników odżywczych. Guayusa zawiera nawet do 4% czystej kofeiny, czyniąc ją jednym z najbardziej pobudzających napojów. Jej liście obfitują też w l-teaninę, co przekłada się na harmonijny i rozluźniający wpływ na organizm. Ponadto, dochodzi do pobudzenia układu nerwowego i zwiększenia intensywności fal alfa w mózgu. W efekcie wpływa to na poprawę koncentracji i ogólnej sprawności umysłowej. Należy nadmienić, że guayusa dostarcza minerałów i witamin. Co więcej, doskonale reguluje procesy metaboliczne. Nic dziwnego, że często poleca się ją na odchudzanie. Guayusa nie tylko pobudza i wspiera organizm, lecz także świetnie smakuje. Ze względu na niską zawartość tanin, napar cechuje się łagodnym aromatem bez cienia goryczki. W smaku całość przypomina nieco pokrzywę. Guayusa doskonale łączy się z innymi ziołami, jak również sokiem bądź samą yerba mate. Jak przygotować guayusę? Parzenie nie powinno przysporzyć szczególnych trudności. Wystarczy umieścić około 2-3 łyżeczki suszu w naczyniu i zalać całość wrzątkiem. Napar będzie gotowy już po kilku minutach. Choć fusy nie są tak uporczywe jak w przypadku yerba mate, do picia guayusy przyda się bombilla. Po spożyciu można pozwolić sobie na jeszcze jedną dolewkę wrzątku. Napar będzie jednak mniej intensywny. Guayusa i jej niezwykłe właściwości przez wieki były tajemnicą indiańskich plemion z grup Jiwaro i Kichawa. Dopiero w ostatnich latach kuzynka yerba mate zaczęła wzbudzać zainteresowanie poza macierzystym kontynentem. Pachamama to pierwsza organiczna marka ilex guayusa dostępna na polskim rynku. Dorasta na rodzinnej plantacji położonej w prowincji Napo na północnym wschodzie Ekwadoru. Guayusa Pachamama jest produkowana zgodnie z założeniami rolnictwa ekologicznego. Rośliny uprawia się bez użycia chemicznych środków ochrony i pestycydów. Plony w postaci dojrzałych, zielonych liści guayusy zbiera się ręcznie. Do paczki trafiają tylko najzdrowsze i najbardziej soczyste z nich. Wcześniej przeprowadzany jest jednak proces suszenia z wykorzystaniem gorącego powietrza. Metoda pozwala zachować cenne właściwości ilex guayusa oraz doskonałe walory smakowe. W naszym internetowym sklepie guayusa Pachamama jest oferowana w zróżnicowanych gramaturach i wariacjach. Skuś się na jedną z nich i poznaj sekret naturalnego pobudzenia bez żadnych wyrzeczeń. 

Producent
Cena
-
Waga
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel