Yerba Mate Kraus

( ilość produktów: 10 )

Kraus – jedyna taka yerba mate

Kraus to popularna marka yerba mate z plantacji położonej na granicy trzech miast: San Ignacio, Domingo Savio i Colonia Santo, w argentyńskiej prowincji Misiones. Zdecydowanie wyróżnia się na tle innych argentyńskich marek yerba mate pod względem metody produkcji – ostrokrzew paragwajski uprawiany jest bez użycia sztucznych środków ochrony roślin i suszony jest bez użycia dymu. Yerba mate Kraus jest zupełnie inna niż wszystkie i czuć to już przy pierwszych łykach!

Historia z konikiem polnym w tle

Rodzinne przedsiębiorstwo założone zostało przez austriackiego imigranta, Francisco Krausa i istnieje od końca XIX wieku. Zaczęło się od pierwszych sadzonek ostrokrzewu paragwajskiego, posadzonych przez jego syna Francisco José, w wieku 13 lat. Z biegiem lat biznes przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Firma od zawsze wyróżniała się nieposzlakowaną etyką działań i przywiązywaniem dużej wagi do wysokiej jakości produktu. Najbardziej dynamicznym okresem dla jej rozwoju okazały się ostatnie lata.

Opakowania yerba mate marki Kraus wyróżniają się żółtą barwą i charakterystyczną grafiką przedstawiającą konika polnego. Jak podaje producent na swojej stronie internetowej, jest to nawiązanie do wspomnienia z dzieciństwa obecnego szefa firmy, Miltona Krausa – wnuka założyciela marki. Pamięta on, jak będąc dzieckiem, obserwował zbiory ostrokrzewu paragwajskiego i pracę w suszarni. W wielkie paki zbierano liście ostrokrzewu i przenoszono do suszarni, a gdy luzowano worki, spośród liści wyskakiwały tysiące koników polnych, które wracały na pole. Konik polny stał się dla Miltona symbolem yerba mate, wiejskiej sielanki i ekologiczności. Dlatego też musiał znaleźć się w logo rodzinnej marki yerba mate.

Kraus – yerba mate pełna słońca i świeżości

Dziś Kraus znany jest w mateistycznym świecie przede wszystkim jako producent ekologicznej yerba mate, a także herbaty. Firma pochwalić się może wieloma przyznanymi certyfikatami dotyczącymi ekologicznej produkcji, koszerności i działania zgodnie z zasadami sprawiedliwego handlu. Na szczególną uwagę zasługuje wypracowany przez lata tradycji i doświadczenia sposób przetwarzania ostrokrzewu. Tradycyjną metodą produkcji yerba mate w Argentynie jest suszenie listków przy użyciu dymu. Kraus podchodzi do tego tematu zupełnie inaczej, wykorzystując do suszenia gorące powietrze. W efekcie susz zachowuje jaśniejszą, żywszą barwę, a gotowy napar pozostaje łagodny w smaku – przyjemny, roślinny, pozbawiony nadmiernej goryczki. Smak i aromat yerby Kraus wielu osobom kojarzy się z trawą suszącą się na letnim słońcu. Nic dziwnego, że produkty tej marki poleca się zarówno początkującym, jak i zaawansowanym koneserom yerby.

Yerba mate Kraus wyróżnia się na tle innych wysoką jakością. Zresztą, opinie nie mogą się mylić – jest to jedna z najlepszych argentyńskich yerba mate. Oferta marki nie jest mocno rozbudowana, co jest dużym plusem, bo pozwala to na dopracowanie każdego produktu. Większość propozycji, to yerby tradycyjne – pozbawione dodatków. Podstawowym produktem w ofercie marki jest yerba Kraus Organica. Poza tym jest jeszcze wersja Pure Leaf – praktycznie bez patyczków i dymu, Gaucho sin Palo – również bez patyczków, ale za to o nieco intensywniejszym aromacie, Pionero – produkowana z całego krzewu i Premium Gourmet, czyli produkowana ze specjalnie selekcjonowanych liści ostrokrzewu. Oprócz tradycyjnych yerb bez dodatków, w ofercie Krausa znajduje się również wariacja z dodatkiem naturalnej mięty Kraus Silvestre.

Masa netto
Cena
-
Moc yerba mate
Goryczka yerba mate
pixel