Bombille do yerba mate
( ilość produktów: 31 )Bombilla do yerba mate to niezbędne narzędzie każdego mateisty. To nic innego jak specjalna rurka do yerby zakończona sitkiem. Jej zadaniem jest oddzielenie fusów od naparu. Potocznie często jest nazywana również „słomką do yerba mate”. Z dobrą bombillą prawidłowe filtrowanie yerba mate jest proste. Istnieje wiele rodzajów bombilli. Którą najlepiej wybrać? Oto nasze wskazówki…
...ale najpierw trochę historii. Bombille do yerba mate wymyślili Indianie Guarani
Cudowne właściwości rośliny Ilex paraguariensis, czyli ostrokrzewu paragwajskiego jako pierwsi odkryli Indianie Guarani. Na początku żuli surowe liście rośliny – pomagało im to zmniejszać uczucie zmęczenia, rozjaśnić umysł i poprawić koncentrację przed polowaniami oraz złagodzić uczucie głodu. Później odkryli, że takie same właściwości wykazuje napar z wysuszonych liści rośliny. Pili więc zalany wodą wysuszony i rozdrobniony ostrokrzew, a drobne kawałki listków cedzili przez zęby, co nie było zbyt wygodne i przyjemne. Wreszcie wymyślili sposób na filtrowanie napoju – słomkę do yerba mate, wykonaną z bambusa lub trzciny, którą dziurkowali na jednym końcu. Tak powstał pierwszy prototyp bombilli, który później, po kolonizacji Ameryki Południowej, ulepszyli jezuiccy misjonarze. Zakonnicy zastąpili bambusową lub trzcinową rurkę do yerby metalową – bardziej wytrzymałą i praktyczną w użyciu.
Bombilla – słomka do picia yerba mate
Ze względu na kształt niektórzy nazywają ją „łyżeczką do yerba mate”, inni zaś „rurką do yerba mate”. W rzeczywistości hiszpańskie słowo „bombilla”, od którego pochodzi ta nazwa, jest zdrobnieniem od słowa „bomba”, które oznacza pompkę i odnosi się do sposobu działania bombilli, a nie jej kształtu. Pijąc yerba mate przy jej użyciu „pompuje się” napój z naczynka, który przechodzi kolejno przez filtr, rurkę, a następnie poprzez ustnik trafia do ust yerbopijcy.
Budowa bombilli – rurki do yerba mate
W podstawowej wersji bombilla składa się z trzech części, z których każda pełni bardzo ważną funkcję:
- ustnik o spłaszczonym kształcie, który ułatwia picie naparu. Jest lekko wygięty w stronę ust osoby pijącej yerba mate. Napój, przechodząc przez zgięcie, delikatnie traci swoją temperaturę, dzięki czemu nie parzy ust;
- rurka – wąska, długa i prosta lub lekko zakrzywiona. Bombille wyposażone w dłuższe rurki przeznaczone są do naczynek o większej pojemności, a krótsze – do mniejszych. Rurka musi być na tyle długa, aby filtr bombilli sięgał dna matero;
- filtr wyposażony w drobne dziurki. Jego zadaniem jest oddzielenie fusów od płynu, ułatwiając w ten sposób picie yerba mate. Dzięki filtrowi bombilla nie zapycha się – ważne jest jednak, aby nie mieszać nią w naparze. W sklepach z yerba mate można kupić bombille wyposażone w różne rodzaje filtrów –niektóre z nich dostępne są także w naszym sklepie. Ze względu na rodzaje filtrów bombille dzielą się na:
- bombilla łyżeczkowa – najbardziej popularny wśród wszystkich rodzajów bombilli. Ze względu na kształt filtra, przypomina łyżeczkę do herbaty;
- bombilla „bomba” – szczególnie popularna jest w Brazylii, gdzie pije się zmieloną na pył yerba mate chimarrão. „Bomba” ma większy, płaski i okrągły filtr, który bardzo dobrze filtruje drobną yerba mate;
- bombilla sprężynowa – trochę mniej popularna, niż łyżeczkowa, ale również szeroko dostępna w sklepach z yerba mate. Zakończona jest filtrem, który wyglądem przypomina sprężynkę – nie jest tak dokładny, jak płaski filtr w bombilli łyżeczkowej, dlatego też nie nadaje się do drobno ciętego suszu;
- bombilla cylindrowa – przypomina bombillę sprężynową, jednak zamiast sprężynki na jednym końcu rurki, posiada kilka prostopadłych nacięć. Również nie nadaje się do picia yerby składającej się z drobno ciętego suszu, który może dostać się przez filtr i zapchać bombillę;
- bombilla wielokrotnie filtrująca – wyposażona jest nie w jeden, a w kilka filtrów, dzięki czemu jeszcze lepiej oddziela fusy od naparu.
Dodatkowe funkcje bombilli do yerba mate
Słomki do yerby często wyposażone są dodatkowo w pierścienie, których zadaniem jest chłodzenie przepływającego przez nie naparu. Wraz z pierścieniami chłodzącymi, rurki do yerby często zdobi się kolorowymi kamieniami, które dodają oryginalnego charakteru. Niektóre modele są także skonstruowane w taki sposób, że można je rozkręcić, co znacznie ułatwia dokładne wyczyszczenie każdej części. W naszym sklepie rozkręcane bombille znajdziecie w specjalnej kategorii.
Rodzaje bombilli do yerba mate:
Najprostsze bombille do yerba mate wykonane są z drewna. Nieco droższe, ale znacznie lepsze i trwalsze będą jednak bombille ze stali nierdzewnej lub alpaki. Produkty należące do tej ostatniej grupy powszechnie uważa się za najlepsze, ale też jedne z najdroższych bombilli do yerba mate.
Z czego wykonane są bombille – słomki do picia yerby?
- Bambusowe/drewniane bombille – najtańszym materiałem, z jakiego można wykonać bombillę jest bambus. Jak wspomnieliśmy wyżej – przez podziurkowane rurki do yerby, wykonane ze ściętego bambusa (lub trzciny), napar pili Indianie Guarani. Taką rurkę można zrobić samemu w domu. Jest wykonana z organicznego materiału, więc nie jest szkodliwa dla środowiska, ale jest nietrwała. Z łatwością przejmuje smaki i aromaty od naparu, który przez nią przepływa, a jeśli zostawi się ją zbyt długo w resztce naparu – nabierze wilgoci i zgnije. Nieco droższe są bombille wykonane z drewna. Najczęściej do wykonania drewnianych bombilli wykorzystuje się drewno palo santo, czyli „świętego drzewa”. Drzewo to wytwarza wonną, bardzo przyjemną w zapachu żywicę, której aromat może mieć wpływ na zapach i smak naparu pitego przez wykonaną z palo santo bombillę. Wprowadza to szczyptę magii i tajemniczości do rytuału picia yerba mate. Tego typu bombilla ma jednak podobne wady, jak ta wykonana z bambusa – nie jest zbyt trwała i może z łatwością zgnić pod wpływem wilgoci, jeśli nie dba się o nią odpowiednio.
- Bombille ze stali nierdzewnej – również są stosunkowo tanie. Stal nierdzewna to stop kilku metali: żelaza, węgla, chromu i niklu. Nie utlenia się, co oznacza że jest odporna na korozję i nie rdzewieje, może służyć przez wiele lat. Bombille wykonane ze stali nierdzewnej często określane są nazwą „inox” – jest to skrót od słowa „inoxydable”, które w języku francuskim oznacza „nieutleniający się”. W odróżnieniu od bambusowych i drewnianych bombilli, ta wykonana ze stali nierdzewnej nie wpływa w żaden sposób na smak naparu. Można ją bez obaw myć w zmywarce, przy użyciu detergentów i nie zgnije pod wpływem wilgoci.
- Kolorowe bombille – w asortymencie naszego sklepu znajdują się także bombille kolorowe. Są one wykonane z barwionej stali nierdzewnej.
- Bombille z alpaki – alpaka, nazywana też „nowym” lub „chińskim” srebrem, to stop miedzi, niklu i cynku. Przypomina srebro, dlatego wykonane z niej bombille wyglądają bardzo estetycznie i kunsztownie. Materiał ten jest wytrzymały i odporny na korozję – tak jak stal nierdzewna. Bombille wykonane z alpaki są jednak znacznie droższe.
Rozmiar bombilli ma znaczenie
W wyborze odpowiedniej bombilli ważny jest nie tylko materiał jej wykonania oraz rodzaj filtra, którym jest zakończona, ale także jej rozmiar – zbyt krótka bombilla włożona do dużego naczynka nie będzie dosięgać dna, przez co nie będzie spełniać swojej funkcji, z kolei za długa rurka, umieszczona w małej, lekkiej tykwie, może ją przewrócić. Robiąc zakupy w sklepie z yerba mate warto więc zwrócić uwagę na to, jakie akcesoria wybieramy i dopasować je do siebie. Co więcej, nie ma nic złego w posiadaniu kilku bombilli w swoim ekwipunku! Najwięksi koneserzy yerba mate mają po kilka zestawów dopasowanych do siebie rozmiarem naczynek i rurek.
W naszym sklepie podzieliliśmy bombille na trzy kategorie według ich rozmiaru:
- Krótkie (do 17 cm) – idealnie sprawdzą się do mniejszych naczynek o pojemności około 100-250 ml.
- Średnie (18-20 cm) – uniwersalny rozmiar, który sprawdzi się w prawie każdym rodzaju naczynka, szczególnie w tych o pojemności około 300-350 ml.
- Długie (powyżej 21 cm) – doskonałe do największych tykw dostępnych w naszym sklepie, które pomieszczą nawet 500 ml naparu. Długich bombilli nie polecamy natomiast do małych naczynek.
Jak dbać o bombillę?
Wybór odpowiedniej bombilli do yerba mate to jedno, ale ważne jest także odpowiednie dbanie o nią. Bombilla pełni poniekąd rolę sztućca i – podobnie jak widelec czy łyżkę – należy umyć ją po każdym użyciu. Podczas codziennego picia naparu z yerba mate w zupełności wystarczy przepłukać ją wodą, ewentualnie z dodatkiem detergentu. Można też po prostu wrzucić ją do zmywarki (oprócz bombilli wykonanych z bambusa lub drewna). Warto mieć jednak na uwadze, że w wąskiej rurce i drobnym filtrze zbierają się resztki yerby, a z czasem tworzy się osad, którego zwykłe płukanie lub mycie nie jest w stanie usunąć. Do dokładniejszego czyszczenia bombilli przydatne mogą okazać się takie akcesoria jak czyścik lub wycior. A po więcej porad na temat dbania o bombillę i wskazówek, jak jej używać, zapraszamy na naszego bloga.
Jakie są najlepsze bombille do yerba mate?
Bombilla z alpaki – wybór dla koneserów
Alpaka to inaczej „nowe srebro” – srebrzystobiały stop miedzi, niklu i cynku. Ze względu na dużą odporność na utlenianie, powszechnie używa się jej do wyrobu specjalistycznych narzędzi chirurgicznych. Tego typu bombilla do yerba mate posłuży Wam przez wiele lat, zachowując funkcjonalność i ciesząc kunsztem wykonania. Bombilla to też świetny wybór na prezent! Jeżeli znasz smakosza yerba mate, bogato zdobiona rurka z alpaki lub z innych materiałów na pewno przypadnie mu do gustu.
Bombilla dobra dla każdego. Jaki rodzaj wybrać?
Tańsze bombille, z innych niż alpaka materiałów, również doskonale poradzą sobie z filtrowaniem naparu. Prostsze modele wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej poradzą sobie z większością gatunków yerba mate. Początkującym polecamy w szczególności bestsellerową w naszym sklepie bombillę Mercedes. Uniwersalna konstrukcja filtra i dobra jakość wykonania gwarantują komfortowe picie naparu. Miłośnicy niebanalnych rozwiązań również znajdą tu coś dla siebie. Chcecie urozmaicić swoją przygodę z yerba mate? Specjalnie dla Was mamy w ofercie kolorowe bombille! Nie zatykająca się „rurka z sitkiem” to prawdziwy skarb smakosza yerba mate. W naszym sklepie internetowym yerba mate znajdziecie bombille w kształcie łyżki, płaski i okrągłe bomby lub rurki wyposażone w filtr sprężynowy. Dostępna jest też bombilla z podwójnym filtrem, z ozdobnymi kamieniami lub z pierścieniem chłodzącym. Używając ich, nawet pylasta yerba mate chimarrao będzie należycie przefiltrowana. Dla fanów Rosamonte mamy nawet specjalną markową bombillę idealną do popularnej argentyńskiej mate. Nie czekajcie, zajrzyjcie do naszego sklepu!
- 1
- 2