Darmowa dostawa od 99,00 zł

Kawa

( ilość produktów: 47 )

Specjalnością naszego sklepu jest przede wszystkim yerba mate, ale nasze zainteresowania są znacznie szersze. Fascynują nas wszelkiego rodzaju napary naturalnego pochodzenia, dodatki do nich, dzięki którym można dowolnie eksperymentować i tworzyć jedyne w swoim rodzaju kompozycje smakowe, a także szeroko pojęta naturalna, zdrowa żywność. Do oferty naszego sklepu stale wprowadzamy nowości - głównie yerba mate i akcesoria z nią związane, ale też wysokiej jakości kawę i herbatę pochodzące z różnych zakątków świata.

Kawa - najpopularniejszy napój na świecie

Kawa to jedna z najmłodszych kategorii w naszym sklepie internetowym. Nazywana „czarnym złotem", stanowi najpopularniejszy napój na świecie. Doceniana za wyjątkowe walory smakowe, ale jeszcze bardziej - za właściwości pobudzające, które zawdzięcza zawartej w niej kofeinie. Pije się ją w każdym zakątku świata. Prawie każdy posiada choć jedną puszkę kawy w swojej szafce kuchennej. Nawet jeśli ktoś jej nie lubi, to z pewnością zna jej smak. Według statystyk rocznie produkowanych jest około 10 miliardów kilogramów kawy, a każdego dnia wypijanych jest ponad miliard filiżanek czarnego napoju. Jej najważniejszym aspektem jest moc łączenia ludzi. Pije się ją przy rodzinnych spotkaniach i podczas popołudniowych wizyt w kawiarni z przyjaciółmi. Podczas przerwy w pracy, spotykając się przy ekspresie z kawą z innymi pracownikami. Przy wspólnym śniadaniu, obiedzie czy podwieczorku. Do ciastka i w pośpiechu, między kolejnymi sprawami do załatwienia. Jest towarzyszką rozmów i ich tematem. Zmusza do zatrzymania się choć na moment i celebrowania wyjątkowych, ulotnych chwil.

Kawa rzemieślnicza w sklepie PoYerbani.pl - najlepsze gatunki z całego świata

Kawa, którą oferujemy w naszym sklepie to wysokiej jakości, świeżo palona, 100 % arabika, która pochodzi z różnych zakątków świata - z Ameryki Południowej, Afryki i Azji. Mamy między innymi kawę z Kolumbii, Indii, Ugandy czy Brazylii, która zajmuje pierwsze miejsce w światowym rankingu największych producentów kawy. Różnorodność naszej oferty w zakresie kawy to zasługa współpracy z marką Mary Rose, za sprawą której pozyskujemy ziarna kawy od najlepszych, zaufanych dostawców, którzy dzielą nasze poglądy odnośnie poszanowania otaczającego nas środowiska. Kawa, którą mamy w ofercie pakowana jest w kartonowe opakowania, opatrzone etykietą o minimalistycznym projekcie graficznym. Sprzedajemy ją w dwóch typach opakowań - 1 kg i 400 g. Do każdego opakowania trafiają świeżo palone ziarna - maksymalnie 2-3 tygodnie przed sprzedażą.

Kawa kraftowa czy masowa?

Co oznacza termin "kawa rzemieślnicza" czy też "kawa kraftowa" i czym różni się ona od kawy masowej? Kawy masowe powstają w dużych przedsiębiorstwach, które zwykle stawiają na ilość, a nie na jakość. Ich produkty są łatwo dostępne, często można dostać je w supermarketach. Z niższą jakością wiąże się też niższa cena, ale zauważa się, że klienci stają się coraz bardziej wymagający. Przez powszechny dostęp do informacji zwiększa się ich świadomość na temat tego, co jedzą i piją, jakie produkty wybierają i kupują. Klienci coraz częściej sprawdzają, skąd pochodzą produkty, które kupują, jak powstały, czy są zdrowe i dobre dla środowiska. Z tego też względu coraz częściej kierują się w stronę wybierania produktów rzemieślniczych, niszowych - takich, które tworzone są z pasją, z dbałością o każdy szczegół, z najlepszej jakości materiałów. Często powstają w ograniczonych ilościach. Są droższe, ale też znacznie lepsze jakościowo. Jedyne w swoim rodzaju. Taka właśnie jest kawa, która wprost z palarni kawy, trafia na wirtualne półki naszego sklepu internetowego.

Wprost z rzemieślniczej palarni kawy

Jak powstaje kawa rzemieślnicza Mary Rose, którą sprzedajemy? Zanim trafi do naszych klientów musi przebyć dość długi proces produkcji, który składa się z kilku etapów - każdy z nich ma ogromny wpływ na jej ostateczną jakość i walory smakowe. Kawa, która trafia do naszych klientów powstaje z ziaren kawowca, który uprawiany jest na plantacjach położonych w różnych regionach świata - w Ameryce Południowej, Afryce i Azji. Zwykle są to lokalne, niewielkie przedsiębiorstwa, których pracownicy doskonale znają się na swoim fachu - wiedzą dokładnie jak pielęgnować rośliny, aby obrodziły w jak najlepsze owoce, z których potem wydobyte zostaną ziarna. Kawowiec to roślina, która wymaga odpowiednich warunków klimatycznych i geograficznych. Ważna jest odpowiednio żyzna ziemia, optymalna temperatura powietrza, duże nasłonecznienie i wysoka wilgotność powietrza. Krzewy kawowca uprawia się w ponad 70 regionach tropikalnych położonych w tzw. „pasie kawowym" - między zwrotnikiem Raka a zwrotnikiem Koziorożca. Wprawieni kawosze wyraźnie czują różnice w kawach pochodzących z różnych regionów. Po zbiorach ziarna poddawane są suszeniu - metodą mokrą lub suchą. Następnie pakowane są w jutowe worki, ładowane w wielkie kontenery morskie i wysyłane w długą podróż. Trafiają do palarni, gdzie odbywa się ostatni etap produkcji kawy. Rzemieślnicza palarnia kawy, w której ziarna kawy Mary Rose nabierają swojego ostatecznego charakteru, mieści się w niewielkiej miejscowości w województwie lubelskim. Doświadczony roaster, czyli mistrz palenia kawy, umieszcza zielone, surowe ziarenka w niewielkich porcjach w specjalnym piecu. Dostosowuje temperaturę i czas palenia tak, aby wydobyć z ziaren ich najlepsze walory i uzyskać idealny balans smaku kawy, która zostanie ostatecznie z nich sporządzona. Świeżo palone w palarni kawy ziarna trafiają do sprzedaży w naszym sklepie internetowym.

Uniwersalna kawa ziarnista omniroast

Wszystkie kawy, jakie trafiają z palarni kawy wprost do naszego sklepu internetowego wypalane są w stopniu omniroast. Ta enigmatyczna nazwa określa uniwersalny typ palenia ziaren kawy, który pozwala na przygotowanie z nich naparu praktycznie dowolną metodą. Kultura picia kawy jest na tyle rozwinięta, że można przygotować ją na wiele sposobów, używając różnych wymyślnych metod i narzędzi. Kawę można przygotować w profesjonalnym ekspresie ciśnieniowym, zaparzyć w makinetce, french pressie lub aeropressie, przygotować za pomocą chemexa, dripa czy syfonu, parzyć ją po turecku lub po wietnamsku... Sposobów jest wiele, a każdy z nich ma wpływ na smak i strukturę napoju. Stopień palenia ziaren kawy dostosowuje się do metody, jaką docelowo będzie przygotowywany z nich napar. Ziarna ciemno palone sprawdzają się przy przygotowywaniu naparu w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce. Ziarna jasno palone z kolei wybierane są zwykle do parzenia kawy alternatywnymi metodami - za pomocą chemexa lub dripa. Sposobów palenia ziaren i parzenia kawy jest tak wiele, że łatwo jest się w tym wszystkim pogubić. Z odsieczą przychodzi metoda palenia ziaren kawy w stopniu omniroast, który klasyfikuje się pomiędzy jasnym a ciemnym prażeniem ziaren i jednocześnie łączy cechy obu tych typów, zachowując wysoką jakość oraz walory smakowe i aromatyczne. Tak wypalone ziarna kawy można parzyć dowolną metodą. Niezależnie od wyboru, kawa z nich przygotowana będzie równie pyszna i aromatyczna.

Jaką kawę wybrać?

Jak już wcześniej pisaliśmy, w zależności od regionu, z którego pochodzą ziarna kawy, w naparach z nich przygotowanych wyczuwalne są subtelne różnice. Początkujący kawosz zapyta więc: jaką kawę wybrać? Która z nich będzie najlepsza do picia o poranku, a która okazjonalnie, podczas spotkań ze znajomymi? Jaka kawa rzemieślnicza będzie najlepsza do biura? Wśród naszych produktów mamy dość spory wybór kaw z różnych regionów - różnią się nutami smakowymi, kwasowością i cielistością. Kawy brazylijskie cechują się nutami orzechowymi i czekoladowymi. Są słodkie i mają ciężkie body. Kawa kolumbijska jest bardziej zróżnicowana - ma cięższe body i szeroki wachlarz aromatów, od czekoladowych, po owocowe. Kawa z Salwadoru ma zbalansowany, słodkawy smak, o orzechowym aromacie, z kolei kawa z Kostaryki cechuje się przyjemną kwasowością, połączoną ze słodyczą. Monsunowe ziarna kawy z Indii pozbawione są kwasowości i mają przyjemny, wytrawny smak. Zachęcamy do zakupu naszej pysznej, wysokojakościowej, rzemieślniczej kawy!

Marka
Cena
-
Masa netto
pixel