2020-03-04

Yerba mate... alternatywnie. Premiera palo santo pampeano!

mate palo santo pampeano

Znane z przekazów ustnych i zdawkowych opowieści na forach o yerbie, od lat poszukiwane przez rodzimych mateistów. Bezskutecznie… aż do dzisiaj! Z dumą informujemy, że jako jedyni w Polsce wprowadziliśmy do oferty naczynko Pampeano, które pozwoli Wam przygotować mate w nowy, alternatywny sposób. Czym dokładnie jest i jak z niego korzystać? Odpowiedzi znajdziecie w najnowszym wpisie!

Co to jest Pampeano?

Tykwa, guampa, algarrobo – z tego typu naczynkami pewnie mieliście styczność lub chociaż ich nazwy obiły Wam się o uszy. Z tzw. pampeano sprawa wygląda jednak zgoła inaczej. Wzmianki o tajemniczym matero z pionowo wydrążonymi dziurkami pojawiają się u nas niezbyt często. Mało kto zna jednak mechanikę działania tego akcesorium, a tych, którzy popijali z niego yerbę można chyba zliczyć na palcach jednej ręki. Wszystko wskazuje na to, że stan ten wkrótce ulegnie radykalnej zmianie. Z myślą o poszerzaniu Waszych mateistycznych horyzontów, właśnie powiększyliśmy ofertę o najprawdziwsze pampeano stworzone na drodze współpracy marki Cebador i pracowni rzemieślniczej z Paragwaju. W dodatku wykonano je w wonnym drewnie palo santo i okuto metalem!

mate matero palo santo pampeano

Matero Pampeano. Jak to działa?

Pampeano posiada sześć rynienek wydrążonych u wierzchu naczynia. Przygotowując napar, należy skierować strumień właśnie na nie. Woda spłynie wzdłuż ścianek na dno naszego matero i zamoczy tylko część umieszczonego w nim suszu. Pewna liczba listków pozostanie sucha nawet po kilku dolewkach wody. Yerba stanie się zatem wydajniejsza; niezależnie od gatunku możemy pozwolić sobie na więcej zalań. Jednocześnie, smak yerby będzie bardziej harmonijny. Woda jest rozprowadzana przez rynienki w równomierny sposób. Nie musimy więc usypywać specjalnego kopczyka chroniącego przed zamoczeniem całej porcji suszu. 

Matero Pampeano w drewnie palo santo. Doskonałe połączenie!

Wnętrze naszego pampeano zostało wykonane z uważanego przez Indian za świętość drewna palo santo. Jak zapewne wiecie, jego mityczny status wynika z niezwykłego żywicznego aromatu, który wydziela. Oparta na specjalnych kanalikach konstrukcja pampeano sprawdza się tutaj znakomicie. Rozprowadzana w rynienkach woda delikatnie ogrzewa ścianki naczynia, pozwalając na stopniowe uwalnianie wspaniałej eterycznej woni. Rozwiązanie jest bliskie ideału. Palo santo i pampeano to naprawdę zgrany duet!

Jeżeli zainteresowało Was matero typu pampeano, radzimy się spieszyć. Akcesorium jest dostępne w bardzo ograniczonym nakładzie! Znajdziecie je tutaj.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel