Yerba Verde Mate Green Frutos del Bosque 0,5kg
Tyle wieloowocowych leśnych mieszanek jest na świecie… ale już dawno nie spotkaliśmy nic lepszego od Verde Mate Frutos del Bosque. Nasze europejskie owoce leśne w połączniu z brazylijska zieloną yerbą to smakowa perfekcja i moc sama w sobie.
Yerba Verde Mate Green Frutos del Bosque 0,5kg
24,99 zł

Co popijać naparem z ostrokrzewu? Tradycyjne przekąski towarzyszące yerba mate

2018-07-31

yerba mate yerbamate rosamonte

Lubicie przegryźć coś do yerby? Wytrawny smak naparu z ostrokrzewu wspaniale współgra z różnorodnymi przekąskami. Latynosi wiedzą o tym od dawna. W dzisiejszym wpisie mamy dla was pięć smakowitych propozycji prosto z Południa. Zapraszamy do lektury!

Palmeritas

Pyszna przekąska na bazie ciasta francuskiego trafiła do Ameryki Południowej za pośrednictwem Hiszpanów. Na Starym Kontynencie najczęściej towarzyszy porannej kawie, w Argentynie znakomicie odnajdują się w towarzystwie yerba mate. Maślany posmak i słodka glazura czynią je dość kaloryczną, choć zniewalającą smakowo propozycję. Samodzielne przygotowanie jest dość dobrze opisane na polskich stronach poświęconych kulinariom. Znajdziecie je także w sklepach - w szczególności delikatesach i hipermarketach.



Chipás


Paragwajskie bułeczki wywodzą się z kuchni Indian Guarani i spożywano je na długo przed hiszpańską konkwistą. Pierwotnie bazowały na skrobi maniokowej bądź ziemniaczanej i wodzie, dziś jednak ich skład jest bogatszy. Współczesne przepisy proponują dodanie jajek, masła, a nawet serów. Największą popularnością cieszą się w północnej Argentynie i Paragwaju, gdzie świeżutkie chipás znajdziecie u ulicznych sprzedawców niemal na każdym rogu.



Churros

Wywodzący się z Hiszpanii smakołyk jest chrupiący od zewnątrz, a w środku miękki i słodki. Ciasto powstaje na bazie mąki, jaj i masła i ma kształt podłużnych rurek. Po usmażeniu serwuje się je z gorącym sosem czekoladowy. O tak - churros są niesamowicie kaloryczne, ale w wytrawnym towarzystwie yerby smakują bosko!



Tortas Fritas

O plackach nieco przypominających rodzime racuchy mówiliśmy w poprzednim wpisie. Trudno jednak nie wspomnieć o nich jeszcze raz, gdyż ta słodka przekąska wydaje się idealnym dopełnieniem do yerba mate. Ameryka Południowa zajada się nimi dosłownie cały dzień. Mogą być zarówno deserem, przekąską w pracy, jak i elementem typowego śniadania. Warto spróbować!


Bizcochos de grasa

W wolnym tłumaczeniu są to “Tłuste biszkopty”. Można je spotkać praktycznie w każdej argentyńskiej piekarni. Wiele osób robi je jednak samemu ze względu na prostotę przygotowania. Wystarczy mąka, woda sól i olej! Jak podaje jeden z przepisów, sprawdzą się znakomicie jako popołudniowa przekąska z nieodłącznym towarzystwem yerba mate.


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel