Kulinarne zastosowania yerba mate
Jak dobrze wiecie, mieszkańcy Ameryki Południowej kochają yerba mate. Co ciekawe, roślina znalazła u nich także inne kulinarne zastosowania. Specjalnie dla Was wybraliśmy kilka propozycji, które najbardziej przypadły nam do gustu. W dodatku są one stosunkowo proste w przygotowaniu. Możecie je przetestować we własnym domowym zaciszu!
Tort dla mateisty
Zwany też “Tortem z Misiones” deser cieszy się w Argentynie sporą popularnością. Nic w tym dziwnego. Okazuje się, że ostrokrzew może być naprawdę wspaniałym dopełnieniem słodkich wypieków. Określenie “tort” jest jednak trochę mylące. Pod nazwą kryje się tak naprawdę dobrze znana w naszym kraju babka piaskowa wzbogacona o aromatyczny susz yerba mate. Doświadczeni cukiernicy twierdzą, że wystarczy tylko jedna łyżka, by ciasto nabrało nieco wytrawnego charakteru i oryginalnego aromatu. Soczysty zielonkawy kolor dodatkowo uatrakcyjni kulinarne wrażenia. Pamiętajcie tylko, by używać suszu typu despalada. Proste, prawda? Spróbujcie sami!

Likier z yerba mate
Podobno likiery z dodatkiem ostrokrzewu paragwajskiego cieszyły się w Argentynie popularnością już za czasów jezuickich redukcji. W prowincji Misiones do dziś przyrządza się tradycyjne napoje alkoholowe zawierające właśnie yerba mate. Przygotowanie tego typu trunku okazuje się dość proste. Wystarczy do tego woda połączona w stosunku pół na pół z czystym alkoholem, około 50 gram suszu pozbawionego patyczków i dodatek cukru. W niektórych przepisach proponuje się wzbogacenie kompozycji o różnego rodzaju zioła, jak choćby melisę. Całość powinna leżakować około 10 dni. Przez ten czas składniki zdążą się wymieszać, a trunek nabierze wspaniałej zielonej barwy i charakterystycznego aromatu. Podobno gotowy napój smakuje naprawdę wybornie. Nic więc dziwnego, że alkohol na bazie tego przepisu wszedł także do masowej produkcji. Jedną z popularniejszych marek tego typu likieru jest Elixcor. Jego historia sięga drugiej połowy XIX wieku, zaś producent zapewnia, że korzysta z oryginalnych jezuickich receptur.

Yerbowe lody
Z początku idea produkowania lodów na bazie yerba mate wydawała mi się nieco dziwna. Ale czy liczni argentyńscy fani tej formy letniej ochłody mogą się mylić? W internecie natkniemy się na mnóstwo przepisów na taki właśnie deser. Okazuje się że to bardzo proste! W mniej rozbudowanych wersjach sugeruje się użycie śmietanki, kilku łyżek cukru bądź miodu, żółtka jaj i mniej więcej trzech łyżek yerba mate. Zmieszaną całość wystarczy zamrozić. Do przygotowania lodów z yerba mate podobno najlepiej użyć zielonego, trawiastego suszu w brazylijskim stylu. Wakacyjna aura sprzyja tego typu eksperymentom, a więc - do dzieła drodzy czytelnicy!
