2023-10-17

Masło orzechowe w proszku Nustino. Smakowita fit alternatywa dostępna w naszym sklepie!

Nustino – sproszkowane masło orzechowe

Kto nie lubi masła orzechowego? My je uwielbiamy – bez dwóch zdań! Dodajemy do owsianki, smarujemy nim kanapki, a nawet podjadamy prosto ze słoiczka. Niestety, przyjemność z jedzenia masła orzechowego do tej pory wywoływała w nas ogromne poczucie winy. Przekąska ta w zbyt dużych ilościach nie sprzyja dbaniu o szczupłą sylwetkę. Na szczęście istnieje alternatywa – Nustino, czyli sproszkowane masło orzechowe! Odtłuszczone masło orzechowe w proszku Nustino to kompromis między tym, co pyszne i tym, co zdrowe. Zawiera aż do 90% mniej tłuszczu i prawie w połowie składa się z białka. Po zmieszaniu z wodą lub inną cieczą otrzymujemy zdrowy i puszysty krem. Możemy dodać go do owsianki, ciasta, stworzyć proteinowy shake lub usmażyć fit naleśniki! Czegoś takiego jeszcze nie było!

Spis treści:

  1. Masło orzechowe w proszku Nustino. Czas na zdrowy smakołyk!
  2. Zalety masła orzechowego. Czy jest fit?
  3. Niskokaloryczne masło orzechowe w proszku Nustino. Jak powstaje i ile kalorii ma masło orzechowe?
  4. Skład i wartości odżywcze masła orzechowego w proszku Nustino
  5. Sproszkowane masło orzechowe Nustino. Znajdź swój ulubiony smak!
  6. Masło orzechowe w proszku – z czym jeść, by być fit? Zastosowanie w kuchni
  7. Masło orzechowe w proszku Nustino. Wszystkie wariacje smakowe dostępne w sklepie PoYerbani.pl!

Masło orzechowe w proszku Nustino. Czas na zdrowy smakołyk!

Masło orzechowe to przekąska, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. Niestety, przyjemność z jedzenia arachidowego kremu często wiąże się z poczuciem winy. Nic dziwnego. Cechuje go przecież wysoka zawartość tłuszczu, co przekłada się na jego dużą kaloryczność. O sensowną alternatywę było trudno… do niedawna! Odtłuszczone masło orzechowe w proszku Nustino to nowość stanowiąca idealny pomost między tym, co pyszne, a tym, co zdrowe. Czy sproszkowane masło orzechowe jest fit? Jak powstaje i co się w nim znajduje? Przyjrzyjmy się temu dokładnie.

Zalety masła orzechowego. Czy jest fit?

Niezależnie od formy – konwencjonalnej czy sproszkowanej – masło orzechowe ma wiele zalet. Zawiera dużą ilość białka, stanowiąc alternatywę dla produktów odzwierzęcych w diecie wegan i wegetarian. Zawiera też cenny błonnik, polifenole, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i aminokwasy, które wspomagają przyrost masy mięśniowej. Jest także źródłem witamin, przede wszystkim tych z grupy B. Choć ma sporo kalorii, to dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, pozwala na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej. Spożywane więc w rozsądnej ilości nie tuczy, a wręcz pomaga zrzucić zbędne kilogramy. No właśnie – trudno jest spożywać rozsądną ilość masła orzechowego, gdy jest tak smaczne i bardzo łatwo jest przesadzić z jego ilością.

Niskokaloryczne masło orzechowe w proszku Nustino. Jak powstaje i ile kalorii ma masło orzechowe?

Zwykłe masło orzechowe powstaje z orzeszków ziemnych, które poddawane są prażeniu, a następnie są mielone na gładką masę. Ile kalorii ma masło orzechowe? Przeciętna porcja 100 gram orzechowej przekąski to około 600 kcal. Znaczna część arachidowej masy to tłuszcz (około 45-50%), który „skleja” zmielone orzechy i w ten sposób powstaje masło orzechowe w formie pasty. W dalszej kolejności w tabeli wartości odżywczych znajdziemy białko, błonnik, węglowodany i cukry. A co, gdyby tak z masła orzechowego usunąć cały tłuszcz?

Tak właśnie powstało Nustino – poprzez (prawie całkowite) usunięcie tłuszczu z konwencjonalnego masła orzechowego. Stało się to możliwe dzięki technologii powolnego tłoczenia arachidów. Pozwala ona usunąć nawet do 90% tłuszczu. Można więc powiedzieć, że Nustino to alternatywna wersja masła orzechowego – (prawie) bez tłuszczu. Rezultatem końcowym jest proszek przypominający gramaturą mąkę. Masło orzechowe w proszku możemy spożywać zarówno jako proszek i jako puszysty krem. Jak to zrobić? Wystarczy, że zmieszamy proszek z odrobiną wody lub innej cieczy (w proporcjach 1:1), a otrzymamy puszysty krem o doskonałych walorach i wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym. Sproszkowane masło orzechowe, po zmieszaniu z wodą i stworzeniu puszystego kremu ma jeszcze więcej zalet pod względem wartości odżywczych! Możemy posmarować nim kanapki, ale też dodać go do owsianki, ciasta, stworzyć proteinowy shake lub usmażyć fit naleśniki, ale do kuchennych inspiracji przejdziemy w dalszej części tekstu. Na razie skupmy się na samym produkcie.

Sproszkowane masło orzechowe Nustino

Skład i wartości odżywcze masła orzechowego w proszku Nustino

Nustino wyróżnia się na tle konkurencji niezwykłymi walorami odżywczymi. Wystarczy spojrzeć na etykietę. Dzięki usunięciu tłuszczu, niemal połowę produktu stanowi białko pochodzenia roślinnego. To właśnie z tego powodu od samego początku Nustino cieszy się ogromnym uznaniem wśród osób uprawiających sport. Szczególnie zainteresowani wydają się być ćwiczący na siłowniach. Nic dziwnego. Nustino jest świetną bazą dla naturalnych koktajli proteinowych. Warto przyjrzeć się również dokładniej zawartości tłuszczu. W wyniku powolnego tłoczenia arachidów jest go mniej nawet do 90%, a całość przybiera formę proszku. Kolejna interesująca kwestia to błonnik. Jak być może wiecie, jest to włókno pokarmowe, którego nie trawi organizm. Uważa się go za ważny składnik diety, ponieważ wykazuje pozytywny wpływ między innymi na pracę jelit i sprawia, że organizm wchłania mniej cholesterolu. To z kolei ma bezpośredni związek z profilaktyką zawałów serca i innych chorób układu krążenia. Jedno opakowanie Nustino w wersji Pure zawiera łącznie aż 28 gramów błonnika. To ponad dwa razy więcej niż zakładają unijne wytyczne! Przyjmuje się bowiem, że produkt o dużej zawartości błonnika musi mieć go co najmniej 6 g na 100 g czystego produktu. Dla jeszcze lepszego zobrazowania zalet masła orzechowego w proszku, porównaliśmy w tabeli jego wartości odżywcze – kalorie, zawartość tłuszczu, białka, węglowodanów i innych elementów z przeciętnymi wartościami odżywczymi konwencjonalnych maseł orzechowych. Zobaczcie sami, jak dobrze wypada Nustino!


Wartość odżywcza w porcji 100 g Konwencjonalne masło orzechowe Masło orzechowe w proszku Nustino Pure (bez cukru) Masło orzechowe w proszku Nustino Pure, zmieszane z wodą w proporcji 1:1
kcal 597 kcal 470 kcal 235 kcal
tłuszcz 51,36 g 14 g 7 g
w tym tłuszcze nasycone 10,325 g 2 g 1 g
węglowodany 22,31 g 31 g 15 g
w tym cukry 10,49 g 8,8 g 4,4 g
błonnik 5 g 14 g 6,9 g
białko 22,21 g 48 g 24 g

Jak wybrać dobre masło orzechowe?

Wiemy już, jak powstaje konwencjonalne masło orzechowe i jego alternatywna wersja – w sproszkowanej formie. A jak wybrać dobry produkt? Najlepsze i najbardziej wartościowe masło orzechowe to takie, które ma w sobie 100% orzechów – bez tłuszczu palmowego i innych szkodliwych składników. Jeśli chodzi o masło orzechowe w proszku, warto zwrócić uwagę na jego zapach – powinien być intensywny i mocno orzechowy, wyczuwalny już z pewnej odległości od opakowania, a dodatki smakowe powinny harmonizować z aromatem orzechów. Jeśli sproszkowane masło orzechowe pachnie starymi, zakurzonymi orzechami, to znak, że nie jest warte wydanych pieniędzy. Ważne jest również mielenie – dobrej jakości masło orzechowe w proszku to takie, które zmielone jest bardzo drobno, a jego konsystencja przypomina jedwabistą mąkę. Gdy do proszku dodaje się odrobinę wody, początkowo ją odpiera, zachowuje się hydrofobowo. Uzyskanie puszystego kremu możliwe jest dzięki intensywnemu wymieszaniu odpowiedniej ilości płynu z orzechowym proszkiem. Ostatnią cechą dobrej jakości masła orzechowego są dodatki. Niektórzy preferują klasyczne masło orzechowe, składające się w 100% z orzechów, ale są też tacy, którzy lubią dodatek soli, cukru czy aromatów. Ważne jest, aby wszystkie dodatki były w pełni naturalne, a skład na opakowaniu był pełny i przejrzysty. A jak pod wypada masło orzechowe w proszku Nustino? Przyjrzyjmy się dokładniej jego wariacjom.

Sproszkowane masło orzechowe Nustino. Znajdź swój ulubiony smak!

Każda z wariacji masła orzechowego Nustino ma w 100% naturalny skład – bez szkodliwego tłuszczu trans. Wyłącznie zmielone i sproszkowane orzechy arachidowe, połączone ewentualnie z dodatkiem naturalnych, liofilizowanych owoców, odrobiną soli i cukru. Producent Nustino zadbał o dużą różnorodność jeśli chodzi o oferowane produkty. Mamy do dyspozycji aż 7 wariacji smakowych odtłuszczonego masła orzechowego w proszku. Wszystkie bazują na całkowicie naturalnych dodatkach. Wyrazisty owocowy smak osiągnięto bez aromatów i innych sztucznych elementów. Doskonałym przykładem są tu truskawkowa Nustino Strawberry oraz Nustino Banana. Wariacje bazują na dodatku liofilizowanych (pozbawionych wody i wysuszonych) owoców. Proces pozwala na zachowanie najcenniejszych walorów odżywczych. Można powiedzieć, że uzyskano esencję tego, co w owocach najlepsze. W połączeniu z masłem orzechowym w proszku otrzymujemy niezwykle apetyczny produkt! Nie inaczej jest w przypadku Nustino Chocolate oraz Nustino Cinnamon. Tym razem, doskonały smak został osiągnięty dzięki dodatkowi naturalnego kakao i cynamonu. Nustino Coconut, oprócz sproszkowanego masła orzechowego, zawiera z kolei wiórki kokosowe. Stawkę zamykają dwie nieco bardziej konwencjonalne pozycje w postaci Nustino Classic z domieszką soli i cukru oraz Nustino Pure. Ta ostatnia składa się wyłącznie z odtłuszczonego masła orzechowego w proszku bez jakichkolwiek dodatków. Nasz sklep internetowy ma w swojej ofercie wszystkie rodzaje Nustino. Na którą z nich się zdecydujesz?

Sproszkowane masło orzechowe Nustino

Masło orzechowe w proszku – z czym jeść, by być fit? Zastosowanie w kuchni

Wygodna, sproszkowana forma, to jeden z największych atutów masła orzechowego marki Nustino. Dzięki temu produkt znajduje szerokie spektrum smakowitych zastosowań kulinarnych. Dedykowanym sposobem przygotowania jest zmieszanie go z wodą lub innym płynem w proporcjach 50:50. W efekcie otrzymujemy pyszny krem o konsystencji i smaku konwencjonalnego masła orzechowego. Można powiedzieć, że jedyna różnica wiąże się ze znacznie obniżoną zawartością tłuszczu i kalorii. To jednak dopiero początek. Jedną z największych zalet masła orzechowego w proszku Nustino jest bowiem jego uniwersalne zastosowanie w kuchni. Testując sproszkowane masło orzechowe, pokusiliśmy się o kilka śmiałych eksperymentów. Zastanawiacie się, do czego można je wykorzystać? Co powiecie na fit jaglankę na roślinnym mleku wzbogaconą o wspaniały arachidowy smak Nustino? To się nazywa dobre rozpoczęcie dnia! W pracy warto natomiast mieć ze sobą tzw. kulki mocy. To przepyszne praliny na bazie daktyli oraz wybranej przez Was wariacji Nustino. Nie tylko świetnie smakują, lecz również uzupełniają energetyczne braki. Zapytacie pewnie, co z obiadem? A może coś z kuchni tajskiej? Pozbawione cukru i owocowych dodatków Nustino Pure wprowadzi do wielu przepisów zdrowy i smakowity powiew świeżości! Desery? Proszę bardzo! Szczególnie podeszły nam… lody na bazie masła orzechowego w proszku! Jeśli jednak macie trochę więcej czasu i ochoty na kuchenną przygodę, proponujemy lekki i zdrowy sernik, a nawet... tort z dodatkiem Nustino! Możliwości jest sporo, co regularnie udowadniacie dzieląc się własnymi przepisami na Instagramie! Polecamy śledzić hashtag #mynustino i oznaczać nim własne pomysły!

Wegańskie kulki mocy z dodatkiem Nustino i daktyli

Co jest potrzebne, aby przygotować około 16 pralin?

  • 1 szklanka sproszkowanego masła orzechowego Nustino Pure
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 łyżka oleju (np. olej kokosowy)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na około pół godziny.
  2. Zblenduj płatki owsiane i przesyp do osobnego naczynia.
  3. Gdy daktyle zdążą napęcznieć, zblenduj je na jednolitą masę.
  4. Do zblendowanych daktyli wsyp szklankę masła orzechowego w proszku Nustino i dodaj łyżkę oleju.
  5. Dokładnie wymieszaj całość, stopniowo dodając do mieszanki płatki owsiane.
  6. Gdy masa uzyska klarowną i plastyczną formę i nie będzie kleić się do rąk, umieść ją w lodówce do schłodzenia na około kwadrans.
  7. Po wyjęciu masy z lodówki czas na uformowanie pralinek. Najwygodniej robić to zwilżonymi dłońmi. My do przygotowania każdej z nich zużywaliśmy 1 łyżkę masy.
  8. Po uformowaniu kulek obtocz je wiórkami kokosowymi. Jeżeli nie będą trzymały się całości, zwilż je wcześniej odrobiną wody.
  9. Odstaw kulki-praliny na co najmniej pół godziny do schłodzenia w lodówce. Po upływie tego czasu możesz się nimi delektować!

Orzechowy sos winegret na bazie Nustino Pure

Czego będziesz potrzebować:

  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki wody
  • 30 ml oliwy
  • 1 łyżka Nustino Pure
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wyciśnięty sok z cytryny wymieszaj z miodem, wodą i musztardą do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Dodaj oliwę, a następnie Nustino Pure i dokładnie wymieszaj całość.
  3. Dopraw sos szczyptą soli i pieprzu, wedle własnego uznania.
  4. Gotowe! Orzechowy sos winegret będzie wyśmienitym dodatkiem do sałatek warzywnych. Świetnie komponuje się z pomidorkami koktajlowymi, serem feta, brokułami, sałatą, ogórkiem czy też zieloną lub czerwoną papryką.

Masło orzechowe w proszku Nustino. Wszystkie wariacje smakowe dostępne w sklepie PoYerbani.pl!

Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji skosztować Nustino, czas jak najszybciej nadrobić zaległości! W naszym sklepie internetowym oferujemy sproszkowane masło orzechowe w 7 wariacjach smakowych (czyli dokładnie tylu, ile oferuje w tym momencie producent). Życzymy smacznego i raz jeszcze zachęcamy do spróbowania Nustino!


Źródła informacji:

  1. Masło orzechowe.

Autor:
Marcin (CZŁOWIEK OD WSZYSTKIEGO)

Marcin to najdziwniejszy typ w naszym PoYerbanym teamie. Twierdzi, że nie lubi yerba mate i sami zastanawiamy się, jak do nas trafił, ale ostatnio przyłapaliśmy go jak ukradkiem popijał Verde Mate na magazynie i najwyraźniej mu posmakowało. Czasem pisze o yerbie (jak go zmusimy), ale zdecydowanie czuje się jak ryba w wodzie we wszystkich innych tematach – od herbaty i kawy po ciekawostki związane ze zdrowym stylem życia.

pixel