2020-10-19

Ostrokrzew paragwajski bez tajemnic – yerba mate okiem botanika

Yerba mate produkuje się z liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego.

Jak zapewne już wiecie, yerba mate to napój produkowany z liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego. Dziś pod lupę bierzemy właśnie tę roślinę – z nami dowiesz się, skąd się wywodzi, jak wygląda i z jakimi roślinami jest blisko spokrewniona. Poznaj ostrokrzew paragwajski!

Ostrokrzew paragwajski – pochodzenie

Ostrokrzew paragwajski zaczęto poddawać badaniom już w XIX wieku. Łacińską nazwę, czyli Ilex paraguariensis nadał mu w 1822 roku francuski botanik Augustin Saint-Hilaire. Choć yerba mate obecnie pija się niemalże na całym świecie, obszar występowania ostrokrzewu paragwajskiego jest ściśle określony i ogranicza się do Brazylii, Paragwaju oraz Argentyny. To właśnie te kraje uznaje się za światową czołówkę w zakresie produkcji i eksportu yerba mate. Taki stan rzeczy jest ściśle związany z faktem, że do prawidłowego rozwoju rośliny te potrzebują odpowiednich warunków. Jednym z nich jest wysokość nad poziomem morza, która powinna wahać się w przedziale od 400 do 800 m n.p.m. Oprócz tego istotną kwestię stanowi także rodzaj gleby. Ostrokrzew paragwajski lubi żyzną glebę o delikatnie kwaśnym odczynie. Bardzo duże znaczenie ma temperatura powietrza oraz ekspozycja słoneczna i otoczenie. Jeśli chodzi o temperaturę, optymalna to 20-25 stopni Celsjusza. Yerba mate najczęściej spotkać można w otoczeniu wysokich drzew, które zapewniają im odpowiednie rozproszenie promieni słonecznych, co jest istotne szczególnie w przypadku młodych okazów ostrokrzewu paragwajskiego.

Ostrokrzew paragwajski – jak wygląda?

Ostrokrzew paragwajski, z którego produkowana jest yerba mate, to wiecznie zielone drzewo z rodziny ostrokrzewowatych. To bardzo liczna grupa roślin, które najczęściej przyjmują formę drzew lub krzewów. Ich cechą wspólną są pojedyncze, zielone liście oraz mięsiste jagody, najczęściej w kolorze czerwonym. Co ciekawe, ostrokrzew paragwajski jest spokrewniony ze znanym i występującym w Polsce ostrokrzewem kolczastym, a także z pochodzącym z Ekwadoru ostrokrzewem gujańskim, znanym jako guayusa.

Ostrokrzew paragwajski najczęśniej rośnie w otoczeniu wyższych drzew.

Ostrokrzew paragwajski może osiągać nawet kilkanaście metrów wysokości, choć zwykle dorosłe okazy rosną do ok. 8 metrów. Ostrokrzew paragwajski ma gładką, jasną korę i lśniące liście w odwrotnie jajowatym kształcie, ząbkowane i osiągające nawet kilkanaście centymetrów długości. Okres kwitnienia ostrokrzewu przypada na ostatni kwartał roku i zwykle trwa od października do grudnia. Niewielkie białe lub kremowe kwiaty następnie przemieniają się w okrągłe, czerwone owoce. To jednak liście i łodyżki stanowią najcenniejszą część rośliny - to z nich przygotowuje się drogocenne napary cenione na całym świecie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel