EKSPRESOWA WYSYŁKA TEGO SAMEGO DNIA dla zamówień złożonych do 12:00! DARMOWA DOSTAWA już od 99 zł!
2020-10-19

Ostrokrzew paragwajski bez tajemnic – yerba mate okiem botanika

Yerba mate produkuje się z liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego.

Jak zapewne już wiecie, yerba mate to napój produkowany z liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego. Dziś pod lupę bierzemy właśnie tę roślinę – z nami dowiesz się, skąd się wywodzi, jak wygląda i z jakimi roślinami jest blisko spokrewniona. Poznaj ostrokrzew paragwajski!

Ostrokrzew paragwajski – pochodzenie

Ostrokrzew paragwajski zaczęto poddawać badaniom już w XIX wieku. Łacińską nazwę, czyli Ilex paraguariensis nadał mu w 1822 roku francuski botanik Augustin Saint-Hilaire. Choć yerba mate obecnie pija się niemalże na całym świecie, obszar występowania ostrokrzewu paragwajskiego jest ściśle określony i ogranicza się do Brazylii, Paragwaju oraz Argentyny. To właśnie te kraje uznaje się za światową czołówkę w zakresie produkcji i eksportu yerba mate. Taki stan rzeczy jest ściśle związany z faktem, że do prawidłowego rozwoju rośliny te potrzebują odpowiednich warunków. Jednym z nich jest wysokość nad poziomem morza, która powinna wahać się w przedziale od 400 do 800 m n.p.m. Oprócz tego istotną kwestię stanowi także rodzaj gleby. Ostrokrzew paragwajski lubi żyzną glebę o delikatnie kwaśnym odczynie. Bardzo duże znaczenie ma temperatura powietrza oraz ekspozycja słoneczna i otoczenie. Jeśli chodzi o temperaturę, optymalna to 20-25 stopni Celsjusza. Yerba mate najczęściej spotkać można w otoczeniu wysokich drzew, które zapewniają im odpowiednie rozproszenie promieni słonecznych, co jest istotne szczególnie w przypadku młodych okazów ostrokrzewu paragwajskiego.

Ostrokrzew paragwajski – jak wygląda?

Ostrokrzew paragwajski, z którego produkowana jest yerba mate, to wiecznie zielone drzewo z rodziny ostrokrzewowatych. To bardzo liczna grupa roślin, które najczęściej przyjmują formę drzew lub krzewów. Ich cechą wspólną są pojedyncze, zielone liście oraz mięsiste jagody, najczęściej w kolorze czerwonym. Co ciekawe, ostrokrzew paragwajski jest spokrewniony ze znanym i występującym w Polsce ostrokrzewem kolczastym, a także z pochodzącym z Ekwadoru ostrokrzewem guayusa, znanym jako guayusa.

Ostrokrzew paragwajski najczęśniej rośnie w otoczeniu wyższych drzew.

Ostrokrzew paragwajski może osiągać nawet kilkanaście metrów wysokości, choć zwykle dorosłe okazy rosną do ok. 8 metrów. Ma gładką, jasną korę i lśniące liście w odwrotnie jajowatym kształcie, ząbkowane i osiągające nawet kilkanaście centymetrów długości. Okres kwitnienia ostrokrzewu przypada na ostatni kwartał roku i zwykle trwa od października do grudnia. Niewielkie białe lub kremowe kwiaty następnie przemieniają się w okrągłe, czerwone owoce. To jednak liście i łodyżki ostrokrzewu paragwajskiego stanowią najcenniejszą część rośliny - to z nich przygotowuje się drogocenne napary cenione na całym świecie.

Ostrokrzew paragwajski jako składnik energetyzujących naparów.

Mate, słynna południowoamerykańska herbata, to nic innego jak napar na bazie listków ostrokrzewu paragwajskiego. By cieszyć się jej niezwykłymi właściwościami, nie wystarczy jednak po prostu zerwać ich z drzewa i dodać wody. W realiach komercyjnej uprawy, z każdego krzaka można uzyskać nawet do 40 kg liści. Są zimozielone, a z ich zbiorów dokonuje się raz na trzy lata. Po takim właśnie czasie osiągają bowiem pełną dojrzałość i wykazują najcenniejsze właściwości. Ostrokrzew paragwajski pozyskuje się ręcznie przez odcinanie niewielkich gałązek wraz z listkami. Zebrany w ten sposób surowiec podlega suszeniu nad specjalnym paleniskiem lub przy użyciu gorącego powietrza. Następnie zostaje dokładnie zmielony i zapakowany do jutowych worków, w których będzie leżakować. W zależności od oczekiwanego smaku naparu, może to potrwać od kilku do kilkunastu miesięcy. Dłużej sezonowany ostrokrzew paragwajski na ogół cechuje się bardziej zrównoważonym charakterem bez intensywnej goryczki. Po zakończeniu leżakowania wielu producentów decyduje się powtórne zmielenie całości. Dopiero tak przetworzony surowiec może trafić do paczek i na półki sklepowe, by wreszcie skończyć jako składnik zdrowego i pełnego naturalnej kofeiny naparu!

Ostrokrzew paragwajski – czy można uprawiać go w domu?

W ramach zakończenia, odniesiemy się do kwestii, o którą bardzo często nas spytacie: czy można uprawiać ostrokrzew paragwajski w domowych warunkach? Jak wiadomo, Europa położona jest z dala od strefy naturalnego występowania rośliny. Okazuje się jednak, że nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wyhodować ją we własnych czterech kątach! Należy jednak przestrzegać pewnych istotnych zasad. Po zakupie nasion, konieczne będzie moczenie ich w letniej wodzie przez jedną dobę. Dopiero wtedy mogą zostać posiane. Ostrokrzew paragwajski wymaga gleby o ph w granicach 5,8 – 6,8. Nasiona powinny zostać umieszczone na głębokości 3-4 mm, a doniczka ustawiona w dobrze nasłonecznionym i ciepłym miejscu. Optymalna temperatura dla rozwoju rośliny to 23°C -25°C w dzień, zaś w nocy 18°C – 20°C. Jeżeli spełnimy wszystkie wspomniane wymogi, nasza doniczkowy ostrokrzew może osiągnąć nawet kilkadziesiąt centymetrów wysokości. Nie liczmy jednak na plony w postaci bogatych w kofeinę listków. Oczywiście możemy przygotować z nich mate. Suszu będzie jednak na tyle mało, że chyba lepiej zostawić krzaczek w spokoju i traktować wyłącznie jako ozdobę. A gdy przyjdzie nam ochota na napar, lepiej po prostu sięgnąć po ulubioną yerbę kupioną w sklepie.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel