Święto wszystkich łasuchów. Świętujemy Dzień Masła Orzechowego z Nustino!
Kremowa, gładka konsystencja lub pasta z chrupiącymi kawałkami orzeszków, a do tego obłędny, orzechowy smak. Masło orzechowe to przysmak, który podbił serca i podniebienia łasuchów na całym świecie. Jego popularność jest tak wielka, że doczekało się nawet swojego święta – i to obchodzonego dwa razy w roku! Aby uczcić tę wyjątkową okazję, przygotowaliśmy dla Was specjalną promocję na masło orzechowe Nustino. Wpadajcie na bloga, łapcie kod rabatowy i ruszajcie na zakupy!
Dzień Masła Orzechowego z rabatem na Nustino. Nie przegapcie okazji!
Kanapki posmarowane puszystym kremem, owsianka z przepysznym, orzechowym dodatkiem, albo pyszności podjadane prosto ze słoiczka… Kto nie kocha masła orzechowego! Choć przysmak ten kojarzony jest głównie ze Stanami Zjednoczonymi, to ma rzeszę wiernych fanów na całym świecie. I wcale nas to nie dziwi! Fantastyczny smak to nie jedyne zalety masła orzechowego. Dobrej jakości produkty cechują się wspaniałymi wartościami odżywczymi. Z okazji wyjątkowego Święta Masła Orzechowego mamy dla Was niespodziankę. Tylko dziś, 24 stycznia, kupując masło orzechowe w proszku w naszym sklepie użyjcie kodu rabatowego Nustino30 i zgarnijcie rabat -30% na wszystkie smaki Nustino. To świetna okazja dla wszystkich łasuchów, by uzupełnić zapasy lub poszerzyć swoje kulinarne horyzonty!
Historia masła orzechowego i kilka ciekawostek
Dzień Masła Orzechowego to nie tylko doskonała okazja, by poeksperymentować w kuchni i połączyć orzechowy przysmak z innymi składnikami w przepyszne danie. To także okazja, by zaczerpnąć trochę wiedzy i poznać odrobinę historii. Czy wiecie, jak i kiedy powstało pierwsze masło orzechowe? Za pierwszego twórcę, który w 1898 roku oficjalnie otrzymał patent na produkcję masła orzechowego, uważa się Johna Harveya Kellogga – amerykańskiego biznesmena i lekarza, wielkiego zwolennika wegetarianizmu. Wynalazł sposób na produkcję kukurydzianych płatków śniadaniowych i otworzył fabrykę, w której obmyślał receptury kolejnych produktów stworzonych na bazie roślinnych składników. Początkowo tworzył masło orzechowe poprzez długie gotowanie orzechów, co miało na celu pozbycie się z nich skórek, a następnie miażdżył je na gładką masę. Dopiero później opracował sposób stosowany do dziś – mielenie uprażonych wcześniej orzechów arachidowych. Kellogg podawał masło orzechowe pacjentom w założonym przez siebie sanatorium – był to idealny sposób na dostarczenie im wysokobiałkowego pożywienia, bez konieczności żucia. Z tego względu, masło orzechowe początkowo było kojarzone z produktem przeznaczonym dla zamożnych ludzi. W 1901 roku w bostońskim „Magazine of Culinary Science and Domestic Economics” po raz pierwszy opublikowany został przepis na najsłynniejszą w USA kanapkę PB&J, czyli kanapkę z masłem orzechowym i dżemem, którą błyskawicznie pokochali dosłownie wszyscy Amerykanie!
Ciekawostki na temat masła orzechowego:
- Popularnie przyjęta nazwa „masło orzechowe” jest nieco myląca. W rzeczywistości nie jest to produkt mleczny, a w 100% roślinny, na dodatek orzechy arachidowe, z których powstaje masło orzechowe, z botanicznego punktu widzenia wcale nie są orzechami, a roślinami strączkowymi.
- Chociaż oficjalnie uważa się, że masło orzechowe powstało w czasach współczesnych, w końcówce XIX wieku, to prawdopodobnie przysmakiem tym raczono się już setki lat wcześniej. Najwcześniejsze wzmianki o maśle orzechowym pochodzą z cywilizacji Azteków i Inków, którzy mielili prażone orzeszki ziemne na gładką pastę.
- Chociaż masło orzechowe ma całą rzeszę wiernych fanów, są też osoby, które panicznie się go boją – a właściwie boją się, że lepka, orzechowa pasta przyklei się do ich podniebienia i spowoduje zadławienie. Lęk przed masłem orzechowym otrzymał nawet swoją oficjalną nazwę – arachibutyrophobia.
Nustino – fit alternatywa dla tradycyjnego masła orzechowego
Dobrej jakości masło orzechowe cechuje się wspaniałymi wartościami odżywczymi – przede wszystkim zawiera dużą ilość białka, stanowiąc doskonałą alternatywę dla produktów odzwierzęcych w diecie wegan i wegetarian. Jest też bogate w błonnik, polifenole, aminokwasy, witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zdecydowanie warto włączyć je do swojej diety – ale z umiarem, co może być trudne dla największych miłośników orzechowego przysmaku! Tradycyjne masło orzechowe, ze względu na zawartość tłuszczu, jest dość kaloryczne, dlatego podjadanie go prosto ze słoiczka, bez opamiętania nie jest najlepszym pomysłem, a przyjemność z jedzenia może przerodzić się w poczucie winy. Na szczęście jest alternatywa – odtłuszczone, niskokaloryczne masło orzechowe w proszku Nustino. Powstaje poprzez powolne tłoczenie arachidów, co pozwala usunąć z nich nawet do 90% tłuszczu! Dzięki usunięciu tłuszczu niemal połowę produktu stanowi białko pochodzenia roślinnego. Nustino ma formę drobno zmielonego, orzechowego proszku, który można dodać do rozmaitych potraw lub połączyć z odrobiną wody (lub innego dowolnego płynu) i stworzyć przepyszny, puszysty krem. Masło orzechowe Nustino dostępne jest w aż 7 wariacjach smakowych – skład każdej z nich bazuje na całkowicie naturalnych dodatkach. Jeśli jeszcze nie próbowaliście Nustino, to teraz macie do tego doskonałą okazję. Zapraszamy na zakupy i do delektowania się orzechową przyjemnością. Smacznego!
Autor:
Marcin (CZŁOWIEK OD WSZYSTKIEGO)
Marcin to najdziwniejszy typ w naszym PoYerbanym teamie. Twierdzi, że nie lubi yerba mate i sami zastanawiamy się, jak do nas trafił, ale ostatnio przyłapaliśmy go jak ukradkiem popijał Verde Mate na magazynie i najwyraźniej mu posmakowało. Czasem pisze o yerbie (jak go zmusimy), ale zdecydowanie czuje się jak ryba w wodzie we wszystkich innych tematach – od herbaty i kawy po ciekawostki związane ze zdrowym stylem życia.