Darmowa dostawa od 99,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2022-07-01

Yerba mate na ochłodę. Łap okazje w Miesiącu Tereré!

Miesiąc tereré w sklepie PoYerbani.pl

Rozpoczęły się wakacje. Termometry za oknem pokazują wysokie temperatury. Na zewnątrz jest skwar i trudno jest wytrzymać w słońcu choć chwilę. Jak skutecznie - a przy tym smacznie - ochłodzić organizm? Sposobem na to jest yerba mate terere, czyli yerba w zimnej wersji! Koniecznie przeczytaj nasz dzisiejszy artykuł, a dowiesz się, jak ją przyrządzić i w dodatku - jak taniej kupić najlepsze yerba mate do przyrządzenia na zimno!

Miesiąc Tereré - kup yerbę taniej!

Z okazji lata mamy dla was doskonałą propozycję - Miesiąc Tereré. To takie nasze święto dzielenia się z Wami tym, co dobre! W ubiegłym roku obchodziliśmy Tydzień Tereré, podczas którego mogliście kupić yerba mate idealne do picia na zimno w mocno obniżonych cenach. W tym roku przedłużamy nasze małe święto do czterech tygodni! Wybrane produkty - najlepsze do przygotowania yerba mate na zimno - będą tańsze aż do -30%! W każdym tygodniu promocją objęte będą inne produkty, dlatego koniecznie zaglądajcie na bieżąco na naszą stronę. A dzisiaj startujemy z kodem terere25, czyli -25% na wybrane yerba mate, które znajdują się w kategorii Tereré.

Tereré - niezawodny sposób na upalne dni

Słysząc o yerba mate, od razu na myśl nasuwa się ciepły napar - parujące od gorącej wody matero, z wetkniętą w nie bombillą. Jak się okazuje, yerba mate równie dobrze sprawdza się w zimnej wersji. Tereré, czyli yerba mate na zimno, to sposób mieszkańców Ameryki Południowej na radzenie sobie z nieznośnymi upałami. Zimną yerbę pije się tam, gdzie jest najcieplej - w północno-wschodniej Argentynie, południowej części Brazylii i - przede wszystkim - w Paragwaju. Tropikalny, wilgotny i duszny klimat tych regionów szczególnie mocno daje się we znaki w porze letniej. W Paragwaju średnie temperatury powietrza w ciągu lata wynoszą około 35 °C, ale w ekstremalnych momentach termometry pokazują nawet 47 °C! W taki skwar trudno jest wytrzymać nawet w cieniu czy w klimatyzowanym pomieszczeniu. Sposobem mieszkańców Ameryki Południowej na ochłodę jest picie zimnej yerba mate.

Tradycyjnie yerba mate przyrządza się zalewając susz gorącą wodą, o temperaturze około 75-80 °C. Wysuszony i zmielony ostrokrzew paragwajski uwalnia wtedy swoje właściwości, a napar działa pobudzająco. Wydawać by się mogło, że zalanie suszu zimną wodą spowoduje, że napój utraci swoje właściwości - jest wręcz przeciwnie! Ostrokrzew paragwajski równie dobrze reaguje na gorącą wodę, jak i na lodowatą. Niektórzy preferują zalać najpierw susz gorącą wodą i odczekać chwilę, aż zostanie wchłonięta przez suche liście, a następnie uzupełnić naczynko wodą schłodzoną. Innym sposobem jest też przygotowanie yerba mate tradycyjnie - z użyciem gorącej wody i zalanie suszu lodowatą wodą dopiero przy kolejnych dolewkach.

Paragwajska tradycja picia tereré

Tradycja picia zimnej yerba mate ma swoje korzenie już w czasach prekolumbijskich - tak pili ją Indianie Guarani. Przetrwała do dziś i szczególnie ważna jest dla mieszkańców Paragwaju, gdzie tereré zyskało status oficjalnego napoju narodowego. Pod koniec 2020 r. tradycja związana z tereré została wpisana na Listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. W każdą ostatnią sobotę lutego Paragwajczycy obchodzą Narodowy Dzień Tereré, z kolei od 1998 r. w mieście Itakyry organizowany jest Festival del Tereré. Tak jak Brytyjczycy mają swój „tea time”, czy Amerykanie lub Europejczycy swoją „coffee break”, tak w Paragwaju powszechne jest określenie „tereré break”. To nie tylko przerwa w pracy na ugaszenie pragnienia i ochłodzenie się podczas upału. Jest to też ważny element obyczajowy i kulturowy, moment, w którym można spotkać się ze znajomymi czy nawiązać nowe znajomości. Oryginalnie, w Paragwaju, zimną yerba mate przygotowuje się w specjalnych naczynkach wykonanych z bydlęcego rogu lub kopyta, nazywanych „guampa”. Rodowici Paragwajczycy używają też zwykle specjalnego osprzętu - dużego termosu, z szerokim wlotem, do którego można wrzucić kostki lodu, wyposażonego w uchwyt na guampę i bombillę. Termos z lodowatą yerba mate zabierają ze sobą dosłownie wszędzie - do pracy, szkoły, na spacer czy w podróż. W rzeczywistości, nie ma większego znaczenia, jakiego naczynia użyje się do przygotowania tereré - może to być ceramiczne matero, zwykły kubek lub szklanka.

Miesiąc tereré w sklepie PoYerbani.pl

Jaką yerbę użyć do tereré?

Tereré można przygotować właściwie z każdego rodzaju yerba mate - grubo i drobno ciętej, pylastej lub nie, czystej, bez dodatków, jak i tej z dodatkami. W ofercie wielu marek można spotkać specjalne yerby z dopiskiem „tereré” na opakowaniu - to znak dla klientów, że ten konkretny produkt został stworzony z przeznaczeniem do przygotowania na zimno. Yerba mate w typie terere zwykle jest grubiej cięta i zawiera znikomą ilość pyłu, a susz, z którego jest przygotowana jest krócej leżakowany. Do tereré idealnie sprawdzają się yerby z dodatkiem ziół, aromatyzowane, owocowe yerba mate czy cytrusowe yerba mate z dodatkiem mięty, która dodatkowo zapewnia efekt orzeźwienia.

Do przygotowania tereré świetnie nadaje się zielona, brazylijska yerba mate - delikatna, suszona powietrzem i nie poddawana procesowi leżakowania, przez co zachowuje swoją soczyście zieloną barwę oraz roślinny, świeży aromat i smak. Specjalnie do picia na zimno stworzona została Verde Mate Terere. Marka Verde Mate oferuje też wiele yerb owocowych, które równie dobrze sprawdzają się w wersji ciepłej jak i zimnej, np.: mocno cytrynowa Verde Mate Limon, egzotyczna Verde Mate Frutos Tropicales czy idealna na lato Verde Mate Summertime. Fanom nieco mocniejszego suszu, z dodatkiem kuszących aromatów polecamy yerby brazylijskiej marki Yaguar: przebojową Yaguar Mango Tango i słodko-owocową Yaguar Papaya. Z kolei tym, którzy potrzebują naprawdę silnego pobudzenia polecamy paragwajskie, dymne yerby od Guarani: Menta Limon i Naranja. Wśród yerb produkowanych specjalnie pod lodowate tereré szczególnie warto zwrócić uwagę na Tereré Picolo od brazylijskiego producenta Barão de Cotegipe i argentyńską klasykę, czyli Rosamonte Terere - to czyste yerba mate bez żadnych dodatków. Pyszne yerba mate z dodatkiem owocowych aromatów oferuje argentyńska marka CBSé - nam szczególnie do gustu przypadła grejpfrutowa CBSé Pomelo i orzeźwiająco-cytrynowa CBSé Limón. Jeszcze lepsze orzeźwienie w yerba mate zapewnia dodatek mięty - tu warte wspomnienia są: niszowa Ouropy Vulcano Mint, mocno miętowa Campesino Refrescante i paragwajska Indega Compuesta Menta Boldo, w której smak mięty został wzmocniony dodatkiem boldo.

Sposoby na przygotowanie tereré

Podstawowym sposobem przygotowania zimnej yerba mate jest zalanie suszu lodowatą wodą. Żeby uzyskać jeszcze lepszy efekt, do naczynka można dorzucić kilka kostek lodu, dzięki którym napój dłużej utrzyma niską temperaturę. Po zalaniu mate trzeba odczekać kilka minut (około 5-7 minut), żeby listki ostrokrzewu uwolniły swoje „soki”. Niezależnie od tego, czy wybieramy czystą yerba mate, czy gotową mieszankę, do napoju można dodać trochę świeżego soku owocowego, kawałki owoców (np. cytrynę, pomarańczę, brzoskwinię czy arbuza) lub zioła - zdecydowanie polecamy miętę albo trawę cytrynową. W Paragwaju popularne jest dodawanie do tereré świeżo zebranych ziół - nazywane są tam „yuyos”. Tereré to yerba mate na zimno, a do jej przyrządzenia można użyć nie tylko wodę, ale także inne schłodzone płyny. Co jeszcze można wykorzystać do przygotowania tereré?

Tereré ruso - sok zamiast wody

„Tereré ruso” to yerba mate mocno owocowa i zimna - zalana nie wodą, a schłodzonym sokiem z owoców. Zwyczaj picia tereré w ten sposób powstał w latach 30. XX wieku, a zapoczątkowali go ukraińscy żołnierze-emigranci, którzy osiedlili się w regionie Itapúa, na południu Paragwaju. Przybysze z Europy Wschodniej źle znosili piekielne upały południowoamerykańskiego kraju, jednak nie odpowiadał im gorzki smak zimnej yerba mate. Postanowili więc zamiast wody, dodać do naczynka zimny owocowy sok pomarańczowy lub limonkowy. Określenie „ruso” (rosyjski) w nazwie wzięło się z faktu nierozróżniania przez Paragwajczyków języka ukraińskiego i rosyjskiego.

Yerba mate z piwem

Ciekawym i dość nietypowym sposobem na przygotowanie tereré jest dodanie do suszonego ostrokrzewu zimnego piwa. Taki napój w Ameryce Południowej nazywany jest „yerba mate cerveza”. W letni upał szczególnie dobrym pomysłem będzie dodanie do yerby zimnego, słodkiego Radlera. Fantastycznie sprawdzi się tu też jasne lub ciemne piwo. Kofeina nie reaguje z alkoholem, więc jest to w pełni bezpieczny napój, ale trzeba uważać na to, żeby nie wypić zbyt dużo piwa z yerba mate. Można się upić!

Lemoniada z yerba mate

Słodka yerba mate w formie lemoniady szczególnie przypadnie do gustu tym, dla których napój Indian Guarani jest zbyt gorzki. Jak ją przygotować? Ze względu na to, że trzeba wymieszać ze sobą część składników, warto przyrządzić najpierw lemoniadę osobno, w dużym naczyniu, a potem zalewać nią susz. Do dużego dzbanka trzeba wrzucić pokrojone w kawałki lub plasterki cytrusy - cytrynę, limonkę i pomarańczę, grubo pokrojone listki mięty i kilka kostek lodu. Składniki zalać litrem zimnej wody - interesującym pomysłem jest użycie wody gazowanej. Aby osłodzić lemoniadę warto użyć zdrowszego cukru trzcinowego lub naturalne słodziki, jak erytrytol czy stewia. Wymieszać składniki i wlać lemoniadę do matero z przygotowanym suszem yerba mate. Gotowe!

Polecane

Yaguar Papaya 0.5kg

Yaguar Papaya 0.5kg

23,90 zł
47,80 zł / kg
Verde Mate Green Summertime 0,5kg

Verde Mate Green Summertime 0,5kg

25,98 zł
51,96 zł / kg
Yaguar Mango Tango 0.5kg

Yaguar Mango Tango 0.5kg

23,90 zł19,11 zł
38,22 zł / kg

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel