Darmowa dostawa od 99,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2022-06-14

Smaczny i zdrowy dodatek do naparów — kwiaty jadalne

Jadalne kwiaty

Kwiaty kojarzą się przede wszystkim z przepiękną, pachnącą ozdobą ogródków, łąk czy parapetów w mieszkaniu. Bukiet świeżo ściętych kwiatów postawiony na stole w salonie wprowadza świeżą, pozytywną atmosferę. A czy wiesz, że wiele kwiatów można bezpiecznie zjeść? Są smaczne i pięknie pachną, a do tego mają liczne właściwości zdrowotne. Można przyrządzić z nich napar, dodać w całości do potraw lub potraktować jak przyprawę. Jadalne kwiaty - gdzie kupić? Jakie kwiaty są jadalne? Na te pytania odpowiemy w dzisiejszym artykule.

Spis treści:

  1. Już w starożytności wiedzieli, jakie kwiaty są jadalne
  2. Właściwości kwiatów jadalnych, zawartość witamin, minerałów
  3. Jakie rośliny mają jadalne kwiaty?
  4. Gdzie można kupić jadalne kwiaty?

Już w starożytności wiedzieli, jakie kwiaty są jadalne

Kwiaty jadalne - można spożywać je świeże lub suszone, spotykane są też w formie kandyzowanej, krystalizowanej lub marynowanej. Przyrządza się z nich napary, syropy, nalewki, wina, ciepłe potrawy, zupy, desery, dodaje się do herbaty, lodów, ciast i sałatek. Choć w ostatnim czasie coraz popularniejsze staje się stosowanie kwiatów w kuchni, co związane jest - oprócz oczywistych aspektów estetycznych - z modą na zdrową, naturalną żywność, to tak naprawdę kwiaty w sztuce kulinarnej obecne były już od starożytności. Pierwsze zapiski na temat stosowania kwiatów jadalnych znajdują się w księgach pochodzących z Bliskiego Wschodu, datowanych na 140 r. p.n.e. Najczęściej stosowano kwiaty róży i drzewa pomarańczowego, a ich właściwości wykorzystywano w ziołolecznictwie. W Chinach i Japonii od wieków, aż do tej pory do dań i naparów wykorzystuje się chryzantemę. Szczególnie uwielbiana jest przez Japończyków, którzy uważają ją za symbol długiego życia i wysokiej pozycji społecznej. Dodaje się ją do przystawek, zup i sałatek. Z suszonych kwiatów chryzantemy parzy się herbatę. Z Kraju Kwitnącej Wiśni znamy także smak zielonej herbaty z dodatkiem kwiatów jaśminu, które razem stanowią orzeźwiające, aromatyczne i niezwykle eteryczne połączenie. W starożytnym Rzymie żołnierzom dodawano do wina kwiaty i liście ogórecznika, co miało wpływać na zwiększenie ich waleczności przed bitwą. Z kolei do potraw dodawano płatki róż i fiołków, a jednym ze składników sosów była lawenda. Kwiaty nagietka dodawane były do sałatek w średniowiecznej Francji, natomiast w Polsce od czasów średniowiecznych uciera się płatki róży na konfitury. Obecnie popularne w polskich domach są ziołowe napary z kwiatów lipy czy rumianku.

Właściwości kwiatów jadalnych, zawartość witamin, minerałów

Kwiaty jadalne odznaczają się wysoką atrakcyjnością sensoryczną, na którą składają się: kształt, barwa, smak i aromat. Przyciągają uwagę estetycznym wyglądem, pięknymi kolorami, interesującymi smakami i świeżymi, egzotycznymi aromatami. Na podstawie badań postaw i zachowań konsumentów zauważono, że szczególną uwagę konsumentów zwracają kwiaty w kolorach żółtym, pomarańczowym i niebieskim - wyróżniają się i sprawiają, że napar z ich dodatkiem czy udekorowana nimi potrawa nabierają wyjątkowego charakteru. Co ważne, kwiaty jadalne nie tylko pięknie wyglądają w filiżance lub na talerzu, stanowiąc dekorację naparów lub potraw. To, co sprawia, że coraz więcej osób sięga się po ten nietuzinkowy dodatek, to właściwości dietetyczne i prozdrowotne. Kwiaty jadalne są naturalnym źródłem ważnych dla ludzkiego organizmu związków biologicznie czynnych. Są niskokaloryczne, zawierają szereg witamin (A, C i E), minerałów, olejków eterycznych, błonnika, substancji śluzowych, karotenoidów i antocyjanów oraz związków, które wykazują właściwości antyoksydacyjne. Kwiaty stosuje się w ziołolecznictwie. Od wieków powszechnie stosowane są napary lub syropy z kwiatów lipy, które rozgrzewają w czasie przeziębienia. Popularny jest syrop z kwiatów bzu czarnego, który działa na organizm oczyszczająco i wzmacniająco. Z kolei napar z kwiatów kopru włoskiego przynosi ulgę niemowlętom w bolesnych kolkach.

Jadalne kwiaty na talerzu

Jakie rośliny mają jadalne kwiaty?

Skoro kwiaty są tak zdrowe i zawierają tak wiele cennych składników, to czy wszystkie możemy jeść? Które kwiaty są jadalne? Szacuje się, że możemy bezpiecznie wykorzystywać jako żywność około osiemdziesiąt gatunków kwiatów. Wśród najbardziej popularnych można wymienić chociażby: nagietek lekarski, kwiaty dyni, różę, aksamitkę, begonię, czarny bez, bratka, bławatka, bergamotkę, chryzantemę, lawendę, stokrotkę, kwiaty jaśminu, rumianek… Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że choć ilość gatunków kwiatów, które możemy jeść jest dość pokaźna, to nie wszystkie kwiaty nadają się do spożycia, a niektóre mogą być nawet niebezpieczne dla zdrowia. Zadaniem roślin w naturze jest wydanie owoców i nasion, które przedłużą ich istnienie. Prawdopodobnie z tego powodu wiele kwiatów wytwarza substancje, aby uchronić się przed utratą kwiatów. Niektóre z tych substancji mogą być wręcz trujące. Ogromne znaczenie ma także sposób upraw roślin, jakie mają jadalne kwiaty i są przeznaczone do spożycia. Są one uprawiane zupełnie inaczej niż kwiaty przeznaczone do celów dekoracyjnych, bukieciarstwa, które to z kolei często traktowane są środkami chemicznymi. Bardzo istotne jest, aby kwiaty przeznaczone do spożycia zbierać o odpowiedniej porze dnia, w odpowiedniej temperaturze, nie mogą być wilgotne ani zwiędłe, powinny być też wolne od owadów i oznak chorób. Niektóre kwiaty mają gorzkie części - pręciki czy szypułki, więc nie nadają się do jedzenia w całości. Kupując kwiaty jadalne trzeba sprawdzać źródło ich pochodzenia.

Gdzie można kupić jadalne kwiaty?

Jadalne kwiaty to świetny i zdrowy sposób na urozmaicenie potraw i naparów. Chętnie sięgają po nie miłośnicy yerba mate, herbat i ziołowych naparów, którzy chcą poeksperymentować ze smakiem w kuchni. Jadalne kwiaty sprawdzają się do dekoracji dań i deserów. Gdzie je kupić? Ze względu na rosnącą popularność, coraz częściej kwiaty jadalne można kupić w supermarketach, w działach ze zdrową żywnością. Trudno jednak o dobrą jakość w tym przypadku, jeśli są one sprzedawane masowo. Alternatywą są sklepy zielarskie - zwykle są to niewielkie sklepiki, których asortyment może być dość ograniczony, a jadalne kwiaty nie zawsze dostępne. Gdzie najlepiej jej kupić? W naszym sklepie internetowym! Dzięki współpracy z marką Mary Rose oferujemy najwyższej jakości suszone kwiaty jadalne z całego świata. Pochodzą od sprawdzonych, zaufanych dostawców, którzy dbają o to, aby do każdej paczki trafiały najdoskonalsze rośliny. W ofercie Mary Rose znajdują się: płatki bławatka, nagietka, róży, hibiskusa, kwiaty jaśminu i opuncji figowej. Zapakowane w estetyczne, pięknie zaprojektowane opakowania. Doskonałe do yerba mate, guayusy, herbaty, potraw, sałatek czy deserów, a także świetne jako samodzielny napar. Odmienią każdy napar i potrawę, jakie przyrządzisz z ich dodatkiem!


Źródła informacji:

1. Wikipedia: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwiaty_jadalne.

2. M. Śmiechowska, Czynniki wpływające na atrakcyjność kwiatów jadalnych, Nauki Inżynierskie i Technologie, numer 1, 2018. Dostęp

3. A. Wałejko, Kwiaty jadalne - dekoracyjne i pełne wartości odżywczych, Zagadnienia aktualnie poruszane przez młodych naukowców 2, tom 1, 2015. Dostęp

4. A. Stefaniak, M. Grzeszczuk, Charakterystyka wybranych gatunków roślin ozdobnych o kwiatach jadalnych, Annales UMCS, vol. XXV, 2015. Dostęp

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel