Darmowa dostawa od 99,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2022-10-06

Co to jest yerba mate green i czym różni się od tradycyjnej odmiany? Która zielona yerba jest najlepsza?

Yerba mate green

Zielone yerby już od pewnego czasu królują na polskim rynku mate. Yerba mate green - co to jest? Czym się cechuje i co sprawiło, że odniosła taki sukces? Czym różni się od tradycyjnych gatunków? Dlaczego należy być rozważnym wybierając produkt dla siebie i na co uważać? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w dzisiejszym blogowym artykule.

Spis treści:

  1. Jak powstaje yerba mate?
  2. Jak się pije yerba mate w Brazylii?
  3. Yerba mate green - brazylijska metoda produkcji
  4. Yerba mate green - właściwości. Zielona, aromatyczna, bogata w kofeinę i inne cenne związki
  5. Soczyście zielona yerba - dla kogo?
  6. Verde Mate Green - bestseller wśród zielonych odmian yerba mate

Jak powstaje yerba mate?

Różnice między yerba mate green a klasyczną odmianą mają związek przede wszystkim ze sposobem suszenia surowca. Jak zapewne wiecie, tradycyjnie opiera się on na krótkotrwałym umieszczeniu ostrokrzewu nad specjalnym paleniskiem. W efekcie yerba traci wilgoć i nasiąka wytrawnymi nutami. Choć cały proces trwa raptem kilka sekund, ma niebagatelny wpływ na smak i aromat. Dodatkowo tradycyjnie produkowana mate często jest wędzona dymem, co także znacznie wpływa na walory smakowe i aromatyczne suszu. Po wysuszeniu ostrokrzew paragwajski poddawany jest procesowi leżakowania. Niektóre yerby sezonowane są nawet przez dwa lata! W tym czasie nabierają intensywności w smaku i aromacie. Napar na bazie przetworzonych w tradycyjny sposób liści cechuje się charakterystyczną goryczką i dymnym zapachem. Tak właśnie powstaje zdecydowana większość yerba mate z Paragwaju i Argentyny.

Yerba mate green

Jak się pije yerba mate w Brazylii?

Brazylia słynie z uwielbienia yerba mate. Kraj ten, tuż obok Argentyny, to największy producent yerba mate na świecie. W 2019 roku w kraju tym wyprodukowano prawie 520 tysięcy ton suszu z ostrokrzewu paragwajskiego. Brazylijczycy szczególnie mocno lubią pić soczyście zieloną, zmieloną na drobną mąkę yerba mate chimarrão. Przygotowanie najpopularniejszej w Brazylii „chimy” wymaga nieco więcej wysiłku niż sporządzenie klasycznego naparu z yerba mate - trzeba użyć znacznie więcej suszu i ułożyć go odpowiednio w naczynku. Do picia tej odmiany yerby potrzebne są też nieco inne narzędzia. Chimarrão pije się w specjalnej tykwie o grubych ściankach i charakterystycznym, szerokim kołnierzu. Ten typ naczynia nazywa się „cuia”. Ze względu na bardzo drobną strukturę chimarrão, do jego picia trzeba używać też specjalnej bombilli o dokładniejszym filtrze - tzw. „bomba”. W Brazylii popularna jest również yerba, którą produkuje się specjalnie z myślą o piciu w zimnej wersji - tereré. To średnio cięte liście, ze sporą ilością gałązek i niewielką ilością pyłu. W Brazylii produkowana jest także yerba mate typu „urugwajskiego”, TIPO PU1, która w całości trafia do Urugwaju - w kraju tym ze względu na słabe zaplecze gospodarcze i ekonomiczne praktycznie wcale nie uprawia się ostrokrzewu paragwajskiego i nie produkuje się yerba mate. Susz „urugwajskiej” yerby składa się z dość drobno zmielonych listków i dużej ilości pyłu, nie zawiera gałązek. Ostrokrzew suszony jest nad paleniskiem i zwykle wędzony jest dymem, choć ze względu na krótki czas leżakowania dymne akcenty nie są aż tak wyczuwalne w urugwajskiej odmianie yerby, jak w przypadku paragwajskich mate.

Yerba mate green - brazylijska metoda produkcji

Z myślą o potrzebach rynku zagranicznego Brazylijczycy opracowali specjalną metodę obróbki ostrokrzewu paragwajskiego, łączącą w sobie brazylijskie uwielbienie do soczystej zieleni i świeżości z klasyką i tradycjami yerba mate. Tak powstała zielona odmiana yerba mate, czyli yerba mate green. W miejsce tradycyjnego, dymnego paleniska, do suszenia wykorzystuje się gorące powietrze. Suszenie ostrokrzewu w ten sposób sprawia, że zatrzymuje się proces jego fermentacji. Niemal od razu po wysuszeniu liście ostrokrzewu są pakowane - pomija się proces leżakowania. Dzięki temu yerba mate zachowuje swoją soczyście zieloną barwę oraz roślinny, ziołowy smak i zapach, który wielu osobom przywodzi na myśl świeżo skoszoną trawę - podobnie jak chimarrão. Mate green nie jest jednak mielona na drobny proszek, można więc parzyć ją tak samo jak klasyczną mate, w dowolnym naczynku i pić ją przez praktycznie każdy typ bombilli - grubo cięte liście ostrokrzewu nie zapchają filtra.

Yerba mate green

Yerba mate green - właściwości. Zielona, aromatyczna, bogata w kofeinę i inne cenne związki

Przetworzony brazylijską metodą surowiec zachowuje wszystkie najcenniejsze walory gatunkowe. Yerba mate zielona jest bogata w chlorofil, witaminy z grup A, C, E, B1, B2, B3, B5 oraz minerały, w tym wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk i selen. Tak samo jak klasyczna mate, yerba mate zielona zawiera antyoksydanty. Właściwości również pozostają niezmienne. Tych, którzy obawiają się, że yerba mate green jest słabsza - uspokajamy. Ma identyczne działanie jak klasyczne odmiany ostrokrzewu. W końcu powstaje z dokładnie tej samej rośliny, różni się tylko sposób jej obróbki. Zielona mate, tak samo jak suszona ogniem i dymem odmiana, pobudza, poprawia koncentrację, wzmacnia układ odpornościowy, wspiera proces przemiany materii, obniża poziom cholesterolu, spowalnia starzenie się komórek. Listki yerby nie dymionej, suszonej ciepłym powietrzem zachowują soczyście zieloną, pełną życia barwę. Zieloną odmianę od tradycyjnie preparowanego ostrokrzewu można odróżnić gołym okiem. Inny jest też smak i aromat naparu - yerba mate green jest bardzo łagodna. Charakterystyczna goryczka znana z tradycyjnych odmian z Paragwaju czy Argentyny ustępuje świeżym i roślinnym nutom o delikatnie wytrawnym charakterze. Dodatkowo walory te sprawiają, że zielona mate doskonale łączy się z naturalnymi dodatkami.

Soczyście zielona yerba - dla kogo?

Jak już wspomnieliśmy, zielona odmiana yerba mate cechuje się łagodnym charakterem - ma delikatny, roślinny smak i przyjemny, świeży aromat. Praktycznie całkiem pozbawiona jest goryczki i ze względu na sposób produkcji, nie ma w niej dymnych, wędzonych akcentów, które zniechęcają wielu niedoświadczonych mateistów. Wiele osób porównuje ją z zieloną herbatą. Jest to więc doskonała propozycja dla początkujących yerbopijców. Pozwala na łagodne oswojenie się ze smakiem paragwajskiej „herbaty” i wejście w magiczny świat yerby. Ze względu na to, że dobrze łączy się z dodatkami, polecana jest też osobom, które lubią interesujące, bogate w składniki kompozycje. Nie zawiera pyłu i patyczków, więc z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy preferują susz składający się z praktycznie samych listków.

Yerba mate green

Verde Mate Green - bestseller wśród zielonych odmian yerba mate

Brazylijska Verde Mate Green to bestsellerowa yerba wśród zielonych odmian. W ofercie tej najpopularniejszej i najbardziej uznanej marki zielonej yerby znajduje się ponad 40 wariacji, głównie z dodatkiem ziół i owoców. Najczęściej wybieraną przez mateistów mieszanką brazylijskiej marki jest Verde Mate Energía Guaraná - dawka energii w łagodnej wersji, z dodatkiem pobudzającej guarany. Miłośnikom owocowych smaków polecamy Verde Mate Frutos Tropicales - z dodatkiem egzotycznych owoców. Osobom, które potrzebują dodatkowej stymulacji - nie tylko energii do pracy, ale też pobudzenia szarych komórek - polecamy mieszankę Verde Mate Más IQ, z dodatkiem żeń-szenia i ginkgo biloba. Warte uwagi są także mieszanki funkcyjne, ze specjalnie dobraną kompozycją aromatycznych ziół, które wspomagają działanie organizmu, np. Verde Mate Silueta czy Verde Mate Detox. Ciekawą propozycją w ofercie brazylijskiej marki są warianty „tostada”, czyli palona yerba mate. Zielona yerba poddawana jest dodatkowo procesowi prażenia w specjalnie przeznaczonym do tego piecu, w efekcie czego jej soczyście zielona barwa przechodzi w czekoladowo brązowy kolor, a smak i aromat przywodzą na myśl kawę zbożową. Tu szczególnej uwadze polecamy warianty Verde Mate Coffee, z dodatkiem mielonej kawy i Verde Mate Carmella - wzbogaconą o duże kawałki chipsów kokosowych i naturalny aromat karmelu. Polecamy picie prażonych yerba mate z dodatkiem mleka, zamiast wody! Niezależnie od tego, którą wersję wybierzecie, gwarantujemy, że otrzymacie najwyższej jakości produkt w pełnowymiarowym opakowaniu 500 g. To bardzo istotne, szczególnie, że łatwo naciąć się na oferty konkurencyjnych producentów, którzy w imię maksymalizacji zysku sztucznie zaniżają masę netto opakowań swoich yerb - więcej o tym, jak nie dać się nabrać, w kolejnym akapicie.

Zielona yerba mate - rodzaj, nie marka. Wybieraj rozważnie!

Yerba mate green, czyli po prostu „zielona yerba mate”, to powszechnie stosowana nazwa opisywanego we wpisie gatunku ostrokrzewu. Tymczasem, patrząc na niektóre dostępne w Polsce produkty, można mieć wrażenie, że odnosi się ona tylko do jednej konkretnej marki. Szczególnie, że oferujący ją sprzedawcy często opisują ją jako „jedyną” i „oryginalną”, co oczywiście nie ma najmniejszego sensu. To trochę tak, jakby nadać zielonej herbacie nazwę handlową „Zielona herbata” i upierać się, że wszystkie inne zielone herbaty na rynku to jej podróbki. Dochodzi do tego nagminne wspominanie o przeprowadzonych badaniach i mówienie o nich jak o atutach, które rzekomo mają ją wyróżniać. Tymczasem najczęściej są one po prostu obowiązkowe w przypadku tego typu żywności. Zapewniamy, że oferowana w naszym sklepie Verde Mate Green to pewny i wnikliwie sprawdzony produkt. Ale wcale nie czujemy potrzeby, by wspominać o tym na każdym kroku, gdyż zdecydowana większość z Was doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Wystarczy rzucić okiem na opinie i recenzje naszych klientów. Jednoznacznie potwierdzają one, że Verde Mate Green jest po prostu najlepszą yerbą w swojej kategorii. Jako sklep od dawna blisko współpracujący z brazylijskim plantatorem możemy Was zapewnić, że dopilnujemy, by najwyższe standardy produkcji Verde nigdy nie uległy zmianie.


Źródła informacji:

  1. Wikipedia: yerba mate.
  2. Dane statystyczne: oec.world, statista.com.
  3. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007, Vol. 72, Issue 9, s. R138-R151.

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel