Currado – jak przygotować naczynie do yerba mate?

2018-03-19
Jak przygotować naczynko do yerba mate?

Curado naczynek do yerba mate?

Są takie naczynia w mieszkaniu, które zdecydowanie wyróżniają się na tle innych. Matero palo santo lub algarrobo dumnie stoi na półce w towarzystwie tykwy naturalnej i ceramicznej. Prawdziwym sekretem ich piękna jest to, że się o nie dba. Każde naczynie trzeba przygotować przed pierwszym użyciem. Curado to zabieg i zarazem rytuał przywitania wspaniałego towarzysza yerba mate!

Curado tykwy naturalnej

Aby naturalne tykwy do yerba mate dobrze pełniły swoją funkcję, należy przeprowadzić curado przy użyciu suszu. Calabaza to prawdziwy, naturalny owoc, w którym znajdują się zasuszone cząstki miąższu. W tym przypadku zabieg ma na celu przede wszystkim usunięcie go i wygładzenie ścianek naczynia. Po co? Miąższ z owocu calabazy może dodawać yerba mate nieprzyjemnej goryczy lub powodować trudności trawienne. Jak przygotować tykwę do picia yerba mate? Wsypujemy od ¼ do ¾ objętości i zalewamy wodą o temperaturze około 75°C. Zalany susz zostawiamy na noc, po czym wyskrobujemy pozostałości owocu (miąższ i nasionka). Najlepiej jest robić to łyżką (zwykłą, specjalną do drylowania owoców lub po prostu bombillą). Należy zachować umiar, by nie przedziurawić naczynia i nie zniszczyć metalowego okucia. Warto uważać, by nie przebić wewnętrznego „ogonka” tykwy, bo yerba będzie przeciekać. Następnie powtarzamy zabieg z suszem. Po wszystkim wypłukujemy tykwę zimną wodą. Naczynie jest gotowe! Nie dość, że jest bardzo lekkie i poręczne, to naprawdę wspaniale prezentuje się na półce. Naturalny susz w naturalnym naczyniu to kwintesencja yerba mate. Curado to dopiero początek dbania o tykwę. Warto pamiętać, że nie może zbyt długo przebywać w cieple i słońcu bez napełniania. Wysuszona tykwa może pękać, więc warto z niej korzystać i trzymać w odpowiednim miejscu.

Curado drewnianych naczynek do yerba mate

W przypadku naczyń palo santo lub algarrobo głównym celem curado jest wzmocnienie ścianek. Ważne jest, aby nie wysychały tak łatwo. Niektórzy uważają, że wystarczy odpowiednio przepłukać i można używać, jednak nieprzygotowane drewno bardzo łatwo pęka. Curado jest szczególnie ważne w przypadku nieokutych Matero do yerba mate. Pęknięcia będą powodować wylewanie się płynów. Dlatego przed pierwszym użyciem należy je dobrze wypłukać zimną wodą. Następnie pozostawić do wyschnięcia. Po wszystkim natłuścić ścianki masłem lub oliwą i zostawić naczynie na 2 dni. Tłuszcz powinien dobrze się wchłonąć – w ten sposób będzie chronił cudowne drewno przed wysychaniem. Po dwóch dniach całość wypłukujemy ciepłą wodą. Tak przygotowane Matero do yerba mate będzie nam służyło dłużej i będzie odporniejsze na czynniki zewnętrzne. Oczywiście należy uważać na zbyt długie przechowywanie suszu (uwaga na pleśń!). Należy też zadbać, by zbyt mocno nie wysuszać naczynia do yerba mate.

Curado naczynek ceramicznych

Najpraktyczniejszym wyborem jest jednak tykwa ceramiczna. Nie znaczy to jednak, że możemy odpuścić curado. Tutaj będzie ono najprostsze. Trzeba pamiętać, by przed użyciem wyparzyć ją gorącą wodą. Po całym zabiegu należy je umyć wodą z płynem do mycia naczyń. Co do przechowywania, jest ono wytrzymalsze na warunki fizyczne. Mimo wszystko, szczególnie w nieszkliwionych naczyniach unikałbym długiego przechowywania suszu.

Dobrze „przywitane” naczynie odwdzięczy nam się uwydatnieniem wspaniałych smaków yerba mate. Piękne, użyteczne, nawet wzbogacające smak i aromat w przypadku palo santo i algarrobo. Wszystko zależy od Ciebie. Curado to pewnego rodzaju „chrzest” naczynia z duszą.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel