Darmowa dostawa od 99,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2023-01-02

Currado – jak przygotować naczynie do yerba mate?

Curado palo santo

Są takie naczynia do yerba mate, które zdecydowanie wyróżniają się na tle innych. Matero wykonane z drewna palo santo lub algarrobo dumnie stoi na półce w towarzystwie tykwy naturalnej i ceramicznej. Prawdziwym sekretem ich piękna jest to, że się o nie dba. Co to jest curado (czy też currado) i jak dbać o naczynko do yerba mate? Czytaj dalej!

Spis treści:

  1. Jak pijemy yerba mate?
  2. Jak zrobić currado naczynek do yerba mate?
  3. Currado tykwy naturalnej
  4. Curado drewnianych naczynek palo santo do yerba mate
  5. Curado tykwy ceramicznej
  6. Jak dbać o tykwę po currado?

Jak pijemy yerba mate?

Yerba mate to napój magiczny, a żeby jeszcze pogłębić aurę tajemniczości, trzeba pić ją w odpowiednim naczynku. W Polsce naczynko do picia yerba mate nazywamy matero - choć słowo to przyjęło się u nas nie do końca poprawnie. Matero w Ameryce Łacińskiej to osoba, która pije yerba mate, a naczynko określa się po prostu mate. Matera wykonywane są z różnych materiałów. Obecnie dużą popularnością cieszą się naczynka wykonane z ceramiki - są wygodne w użyciu i łatwe w utrzymaniu. Są jednak bez porównania z naczynkami wykonanymi z naturalnych materiałów. Najbardziej tradycyjne są matera wykonane z wydrążonego i wysuszonego owocu tykwy. Z kolei naczynka wykonane z drewna (na przykład palo santo) mają wspaniałe właściwości.

Curado naczynek do yerba mate

Przed pierwszym użyciem naczynka do picia yerba mate, niezależnie od materiału wykonania, warto je odpowiednio przygotować i zakonserwować. Szczególnie ważne jest to w przypadku naczynek wykonanych z materiałów organicznych, ale również ceramiczne tykwy warto odpowiednio przygotować przed pierwszym użyciem. Proces przygotowania i zabezpieczenia naczynka do yerba mate nazywa się curado (niekiedy pojawia się również nazwa currado). Słówko to z języka hiszpańskiego określa coś, co zostało poddane specjalnej obróbce tak, aby stało się twardsze i odporniejsze. Właśnie na tym polega curado - na wzmocnieniu naczynka do picia yerba mate, utwardzeniu go i zwiększeniu jego odporności na czynniki zewnętrzne. Proces ten przeprowadza się raz. W dalszej części tekstu wyjaśnimy, jak przeprowadzić currado krok po kroku.

Curado tykwy naturalnej

Owoc tykwy to specyficzny materiał, z którego wykonuje się naczynka do picia yerba mate. Przypominające dynię owoce szybko rosną, osiągając nawet do 80 centymetrów długości i 20 centymetrów szerokości. Gdy wyschną, ich zewnętrzna część staje się grubą, twardą skorupą, podczas gdy ich wnętrze pozostaje puste. Zdrewniałe skorupy tykwy bądź kalebasy znajdują wiele zastosowań, a jednym z nich jest właśnie naczynko do picia yerba mate. Aby jednak naturalna tykwa dobrze pełniła swoją funkcję, należy dobrze ją przygotować.

Jak przygotować tykwę do picia yerba mate?

Calabaza to prawdziwy, naturalny owoc. Świeżo po kupieniu naczynka wykonanego z tykwy, możesz znaleźć w nim zasuszone cząstki miąższu, które trzeba usunąć przed pierwszym przygotowaniem i wypiciem yerba mate. Miąższ z owocu kalebasy może dodawać yerba mate nieprzyjemnej goryczy lub powodować trudności trawienne. Currado naczyń z tykwy ma więc na celu przede wszystkim usunięcie miąższu i wygładzenie ścianek naczynia. Jak przygotować tykwę do yerba mate? Pierwsze przygotowanie tykwy do picia yerby nie jest trudne, ale za to jest nieco czasochłonne. Naczynko wykonane z naturalnej tykwy do picia yerba mate przed pierwszym użyciem trzeba poddać procesowi curado. Wsyp do tykwy susz yerba mate - od 1/4 do 3/4 objętości naczynka lub wypełnij ją zużytą yerbą i zalej wodą o temperaturze około 75-80 °C. Nie pij tego naparu! Mogą znaleźć się w nim resztki owocu tykwy, które będą gorzkie i nieprzyjemne w smaku. Nasączony wodą susz odstaw na około 12-24 godzin - najlepiej na całą noc. Po tym czasie usuń z tykwy resztki yerby i wyskrob ścianki naczynka z pozostałości owocu (miąższ i nasionka). Najlepiej jest zrobić to łyżką (zwykłą lub specjalną do drylowania owoców) lub po prostu bombillą. Pamiętaj, żeby robić to ostrożnie - tak, aby nie przedziurawić ścianek tykwy i nie zniszczyć metalowego okucia. Uważaj też, by nie przebić wewnętrznego „ogonka” tykwy, bo naczynko będzie przeciekać. Następnie powtórz zabieg z suszem, a po wszystkim wypłucz tykwę zimną wodą i zostaw do wyschnięcia - wylotem do góry. Naczynie jest gotowe! Nie dość, że jest bardzo lekkie i poręczne, to naprawdę wspaniale prezentuje się na półce. Naturalny susz w naturalnym naczyniu to kwintesencja yerba mate.

Przygotowanie tykwy do yerby - proces curado w skrócie:

  1. Napełnij tykwę suszem yerba mate - około 1/4-3/4 objętości.
  2. Zalej gorącą wodą - około 75-80 °C.
  3. Odstaw tykwę na około 12-24 godzin.
  4. Opróżnij tykwę z wilgotnego suszu.
  5. Wyskrob łyżeczką resztki miąższu i nasion - rób to dokładnie, ale ostrożnie.
  6. Powtórz punkty 1-2 procesu curado. Odstaw tykwę z nasączonym wodą suszem, ale tym razem na krócej.
  7. Wypłucz tykwę zimną wodą.
  8. Odstaw tykwę do wyschnięcia - wylotem do góry.
Curado naczynek do yerba mate

Curado drewnianych naczynek palo santo do yerba mate

Matera wykonane z drewna palo santo lub algarrobo są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Mają wyjątkowe właściwości - aromatyczna żywica, która płynie w drewnie oddaje swój smak i zapach naparowi, który znajduje się w naczynku. Podobnie jak owoc tykwy, drewno jest materiałem organicznym i trzeba o nie odpowiednio zadbać, aby naczynie z niego wykonane służyło jak najdłużej. Matero wykonane z drewna palo santo przed pierwszym użyciem trzeba odpowiednio zaimpregnować. „Święte drewno” odwdzięczy się swoją magią.

Jak przygotować matero wykonane z drewna - palo santo lub algarrobo

W przypadku naczyń wykonanych z drewna palo santo lub algarrobo głównym celem curado jest wzmocnienie ścianek. Jak je przygotować? Niektórzy uważają, że matero wykonane z palo santo wystarczy przepłukać i już można używać, jednak odpowiednie przygotowanie ma znaczenie - niezabezpieczone drewno bardzo łatwo może pękać i przeciekać. Curado jest szczególnie ważne w przypadku nieokutych naczynek do yerba mate. Pęknięcia będą powodować wylewanie się płynów. Jak odpowiednio przygotować naczynko wykonane z drewna palo santo? Przed pierwszym użyciem wypłucz naczynko dokładnie zimną wodą, aby pozbyć się ewentualnych wiórków drewna i pozostaw do wyschnięcia. Następnie uważnie natłuść ścianki dobrej jakości oliwą lub olejem kokosowym, starając się dokładnie wetrzeć tłuszcz w drewno. Zostaw matero na około 1-2 dni, aby tłuszcz dobrze się wchłonął - w ten sposób będzie chronił cudowne drewno przed wysychaniem. Po tym czasie tłuszcz, który zebrał się we wnętrzu naczynka ponownie wetrzyj w ścianki przy użyciu ściereczki lub ręcznika papierowego. Dla lepszego efektu proces możesz powtórzyć 2-3 razy. Po wchłonięciu się tłuszczu wypłucz naczynko ciepłą wodą i pozostaw do wyschnięcia. Tak przygotowane matero do yerba mate będzie służyło dłużej i będzie odporniejsze na czynniki zewnętrzne.

Curado naczynek wykonanych z drewna - w skrócie:

  1. Przepłucz naczynko zimną wodą pozbywając się resztek wiórków drewna i zostaw do dokładnego wyschnięcia.
  2. Natłuść ścianki matero oliwą.
  3. Odstaw matero na około 1-2 dni, aby tłuszcz dobrze się wchłonął.
  4. Ponownie wetrzyj w ścianki tłuszcz, który zebrał się na dnie naczynka - przy użyciu ściereczki lub ręcznika papierowego.
  5. Dla lepszego efektu możesz powtórzyć punkty 2-4 procesu curado.
  6. Wypłucz naczynko ciepłą wodą i pozostaw do dokładnego wyschnięcia.

Curado naczynek ceramicznych

Najpraktyczniejszym wyborem wśród wszystkich typów matero jest tykwa ceramiczna. Jest wygodna w użyciu, łatwo ją umyć i nie wymaga specjalnego dbania o nią - jest jak zwykły, ceramiczny kubek. Warto jednak również w tym przypadku przeprowadzić curado. Currado ceramiczne będzie najprostsze. Przed pierwszym użyciem tykwę ceramiczną można po prostu wyparzyć gorącą wodą, a po całym zabiegu należy ją umyć wodą z płynem do mycia naczyń. Gotowe!

Jak dbać o naczynko po curado?

Curado to dopiero początek dbania o naczynko. Niezależnie od materiału wykonania o każde naczynko trzeba odpowiednio dbać. Najważniejszą zasadą jest niepozostawianie zbyt długo resztek yerby, które pod wpływem wilgoci mogą zgnić i oddać nieprzyjemny smak naczynku. O ile ceramiczne matero wystarczy po takim incydencie dokładnie umyć detergentem, o tyle zgniłe naczynko wykonane z organicznego materiału już raczej nie będzie nadawało się do użytku. Matera wykonane z naturalnej tykwy po każdym użyciu trzeba dokładnie suszyć - najlepiej wylotem do góry. Z kolei drewniane matera powinny zawsze pozostawać delikatnie wilgotne - przesuszone palo santo może łatwo pęknąć. Dobrze „przywitane” naczynie odwdzięczy się uwydatnieniem wspaniałych walorów yerba mate. Piękne, użyteczne, nawet wzbogacające smak i aromat w przypadku palo santo i algarrobo. Wszystko zależy od Ciebie. Curado to pewnego rodzaju „chrzest” naczynia z duszą.


Źródła informacji:

  1. Wikipedia.
  2. Wikitionary.

Polecane

pixel