Gadżet, który zmienia życie - termometr do yerby
Yerba mate - zdrowy, pobudzający napar, sporządzony z ostrokrzewu paragwajskiego. Ma wiele pozytywnych właściwości i zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Aby dobrze działał na organizm, ważne jest jego odpowiednie przygotowanie, a kluczowa w tej kwestii jest temperatura wody, którą zalewa się susz. Jak ją zmierzyć? Kiedy woda jest za gorąca? Czy yerbę można „sparzyć”?
Spis treści:
- Odpowiednia temperatura parzenia yerba mate to sekret pysznego naparu!
- Termometr do yerba mate - gadżet zmieniający życie
- Termometr do yerby - w jaki sposób go używać?
- Dlaczego warto zaopatrzyć się w termometr?
Odpowiednia temperatura parzenia yerba mate to sekret pysznego naparu!
Herbatę możemy parzyć właściwie w dowolny sposób. Zwykle gotujemy wodę, wrzucamy do kubka torebkę herbaty i zalewamy wrzątkiem. Czekamy kilka minut i po chwili ciepły napój jest gotowy do wypicia. Choć yerba mate często mylona jest z herbatą, to pod wieloma względami różni się od niej. Aby napar z ostrokrzewu paragwajskiego był smaczny i uwolnił podczas parzenia jak najwięcej kofeiny, witamin i minerałów musi być sporządzony przy użyciu wody o odpowiedniej temperaturze. Optymalna temperatura wody do parzenia yerby to 70-80 °C. Im woda jest chłodniejsza, tym liście i gałązki ostrokrzewu parzą się dłużej, a napar jest słabszy i w mniejszym stopniu uwalnia swoje właściwości. Zbyt gorąca woda może sparzyć liście ostrokrzewu, co poskutkuje bardzo gorzkim i nieprzyjemnym smakiem naparu, w dodatku zaparzone wrzątkiem liście i gałązki herbaty uwalniają o połowę mniej kofeiny, co udowodnione zostało naukowo. Ciekawostką jest fakt, że ostrokrzew paragwajski równie dobrze uwalnia właściwości zarówno w przestudzonej wodzie o temperaturze około 80 °C, jak i w lodowatej wodzie. Sposób „parzenia” yerba mate na zimno nazywa się tereré i szczególnie mocno uwielbiany jest przez Paragwajczyków.
Termometr do yerba mate - gadżet zmieniający życie
Doświadczeni mateiści, po latach praktyki w przyrządzaniu i piciu yerba mate, nabierają wprawy w wyczuciu odpowiedniej temperatury wody. Dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z „zielonym złotem Indian Guarani” może wydawać się to trudne, a wręcz niemożliwe. Gadżetem, który ratuje życie w takiej sytuacji jest analogowy termometr do parzenia yerby. Jest to bardzo praktyczne narzędzie, które znacznie ułatwia przyrządzenie naparu, a przy tym nie jest drogi! Termometr jest bardzo czuły, dzięki czemu precyzyjnie mierzy temperaturę wody i tym samym daje pewność, że woda nie jest za gorąca lub zbyt chłodna. Po pewnym czasie termometr pomaga wyrobić przyzwyczajenia i nawyki w wyczuwaniu temperatury i czasu, jaki należy odczekać, aby woda była odpowiednia do zaparzenia yerba mate.
Termometr do yerby - w jaki sposób go używać?
Termometr analogowy jest bardzo prosty w użyciu. Najprostszy termometr składa się z dwóch części - tarczy ze wskazówką i oznaczonym zakresem temperatur (zwykle od 0 °C do 100 °C, choć niektóre termometry mają nieco większy zakres) oraz długiej „igły”. Dodatkowo termometry zazwyczaj wyposażone są w wygodne etui, które nie tylko pełni funkcję ochronną, zapobiegając uszkodzeniom mechanicznym urządzenia, ale też ułatwia umieszczenie termometru w naparze - przechylając etui pod odpowiednim kątem, zapobiega ono wpadnięciu termometru do naczynia (np. do termosu czy czajnika). Etui często posiada również wygodny i praktyczny klips, który także ułatwia zaczepienie termometru do yerby o ściankę naczynia. Jak używać to niezwykle praktyczne narzędzie? To proste i bardzo intuicyjne! Wystarczy umieścić igłę termometru w zagotowanej wodzie (w kubku, czajniku, termosie itp.) i odczekać aż się ostudzi, sprawdzając temperaturę na tarczy. Termometr można też umieścić w czajniku w trakcie gotowania wody i przestać ją gotować w odpowiednim momencie, gdy osiągnie pożądaną temperaturę - niektórzy uważają, że właśnie taką wodą, podgrzaną, a nie zagotowaną i ostudzoną, powinno się zaparzać yerba mate. Termometr analogowy doskonale sprawdza się nie tylko do mierzenia temperatury wody na yerbę czy herbatę, ale jest również przydatny podczas pieczenia ciast, gotowania dań czy przyrządzania potraw z grilla.
Dlaczego warto zaopatrzyć się w termometr?
Choć termometr jest bardzo praktycznym narzędziem, to nie jest niezbędny do przygotowania yerba mate. Osiągnięcie odpowiedniej temperatury do parzenia suszu z ostrokrzewu to kwestia wprawy. Po zagotowaniu wody wystarczy odczekać około 4-10 minut, aby ostudziła się do 80 °C. Z drugiej strony, termometr daje pewność, że woda nie jest zbyt gorąca lub zbyt zimna. Jest to po prostu duże ułatwienie w procesie przyrządzania yerby. W dodatku nie jest drogi, więc jeśli można ułatwić sobie życie niedużym kosztem, to warto zainwestować te kilka złotych! A gdzie kupić termometr do yerba mate? Oczywiście w naszym sklepie. Polecamy termometr analogowy marki Cebador - trwałe, odporne i bardzo wygodne urządzenie, które przyda się w kuchni!
Źródła informacji:
- Wikipedia: Yerba mate.
- B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek i D. Niemczuk, Wpływ parametrów parzenia na zawartość kofeiny w naparze yerba mate, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012, XLV, 3, str. 1001–1005.
Autor:
Klaudia (YERBACIARA)
Klaudia to największa miłośniczka kotów (i nie tylko) jaką znamy, a do tego fanka yerby o każdej porze dnia, dlatego zyskała w naszym biurze ksywkę YERBACIARA (wiecie, od “kociara”, he he). W swojej kolekcji ma więcej paczek z yerba mate i gadżetów do jej picia niż większość ludzi ma par butów. Na blogu najczęściej znajdziecie jej recenzje wszelkich akcesoriów do yerba mate – od bombilli po Yerbomosy.