Gdzie rośnie yerba mate i czy można wyhodować ją samodzielnie?

Yerba mate to napój rozpowszechniony na całym świecie. Rośliny, z których się go produkuje, uprawiane są jednak głównie w Ameryce Południowej. Jeśli kiedyś zastanawialiście się, gdzie i w jakich warunkach rośnie yerba mate i czy można wyhodować ją samodzielnie, odpowiadamy!
Gdzie rośnie yerba mate?
Yerba mate produkuje się z ostrokrzewu paragwajskiego znanego także pod łacińską nazwą Ilex paraguariensis. To roślina drzewiasta, która naturalnie występuje jedynie w określonych obszarach Ameryki Południowej, tj. na terenie Brazylii, Paragwaju oraz Argentyny. Ostrokrzew paragwajski rośnie tam zarówno w stanie dzikim, jak i na plantacjach, które często współistnieją z naturalnymi ekosystemami, co zapewnia im odpowiednie do rozwoju warunki. Zwykle osiąga wysokość do ok. 10 m. Ma twarde, lśniące i intensywnie zielone liście o delikatnie ząbkowanych krawędziach. Z wierzchu są ciemne, ich spód ma zaś nieco jaśniejszą barwę. Smak i potencjał energetyczny yerba mate w dużej mierze zależy od lokalizacji plantacji, z której pochodzi. Zwykle przyjmuje się, że wraz ze zwiększoną ekspozycją na słońce wzrasta zawartość kofeiny w liściach ostrokrzewu paragwajskiego.
Czy yerba mate można wyhodować w ogródku?
Wielu miłośników yerba mate zastanawia się, czy można wyhodować ją samodzielnie w domu. Oczywiście, można próbować - taki eksperyment z pewnością okaże się bardzo ciekawy. Wyhodowanie ostrokrzewu paragwajskiego w doniczce lub ogródku w naszym kraju może być jednak dość trudne, a to dlatego, że rośliny te potrzebują odpowiedniej temperatury i klimatu.

Dorastając w naturalnym środowisku, ostrokrzew paragwajski ma zapewnioną optymalną wilgotność powietrza, temperaturę i dostęp do słońca. Co ważne, młode rośliny są bardzo wrażliwe, a co za tym idzie, potrzebują delikatnie rozproszonych promieni słonecznych. Takie warunki zapewniają im wysokie drzewa stanowiące ochronę. Dla prawidłowego rozwoju ostrokrzewu paragwajskiego bardzo ważne jest także pH gleby, które powinno wahać się w przedziale 5,8-6,8. Ponieważ naturalnym terenem występowania tej rośliny są żyzne południowoamerykańskie gleby otoczone tropikalnymi lasami, nie można zapomnieć o odpowiedniej wilgotności powietrza i temperaturze. Optymalna jest temperatura w zakresie od 20 do 23 stopni Celsjusza i umiarkowana wilgotność. Nie bez znaczenia jest też wysokość nad poziomem morza - plantacje znajdują się zwykle na wysokości od 400 do 800 metrów nad poziomem morza. Biorąc pod uwagę te czynniki, łatwo wysnuć wniosek, że uprawa ostrokrzewu paragwajskiego w Polsce byłaby naprawdę skomplikowana. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by spróbować. Pamiętaj jednak, że nasiona ostrokrzewu paragwajskiego potrzebują cierpliwości - kiełkowanie może trwać nawet kilka miesięcy!