Guarana – owocowa koleżanka yerba mate

2017-11-20

Guarana – owocowa koleżanka yerba mate

Są piękne, smaczne, legendarne, dają mocnego kopa i pochodzą z Ameryki Południowej. Guarana i yerba mate to dwie cudowne rośliny. A romans ostrokrzewu z owocem daje smak jeszcze piękniejszy i jeszcze mocniejsze pobudzenie. Wiele marek ma w swojej ofercie kompozycje z guaraną. Są one rozchwytywane i coraz popularniejsze. Poznajmy więc towarzyszkę ostrokrzewu.

A na imię jej było… Paulinia!!! Paulinia Guarana zwana jest inaczej ciernioplątem lub osmętą. Nie dziwię się, że najpowszechniejsza jest nazwa najlepiej brzmiąca. Roślina występuje w dorzeczu Amazonki i Pary. Plemię Guarani przyrządzało z jej nasion gorzkawo-kwaśny mocno pobudzający napój. Stąd też wzięła się nazwa napoju i całej rośliny. Tak jest! To kolejny dar tego indiańskiego plemienia. Tak jak yerba mate i stevia (również jej odkrycie przypisuje się tym Indianom). Guarana dawała siłę i zdrowie. Był nawet plemienną walutą. Jest niezwykle cenna również dziś.

A jak ona wygląda? Paulinia jest wysoka, a raczej długa — osiąga nawet 10 m. Nie pnie się do góry, raczej owija się wokół innych drzew lub kładzie na ziemi. Ma długie, owalne liście. Jej białe gęsto skupione kwiaty są drobne i pachnące, ale najpiękniejsze i najwspanialsze są jej owoce. Są wielkości winogrona i tak jak one rosną w skupiskach, mają pomarańczowo-czerwony kolor. Otwierają się, ukazując białe wnętrze i brązowe nasionko. Oglądając owoce guarany można mieć wrażenie, że obserwuje nas tuzin roślinnych, brązowych oczu z czerwonymi powiekami.

I do dziś eksperci spierają się, czym tak naprawdę pobudza nas guarana. A kopa daje naprawdę porządnego. Jedni mówią, że siła i energia to efekt trzykrotnie większej dawki kofeiny niż w zwykłej kawie. Inni uważają, że to czterokrotnie większa dawka. Jeszcze inni zauważają, że guaranina ma inną budowę chemiczną. Tak więc powinna być uznawana za osobny składnik i nie powinna być utożsamiana z kofeiną. Owoc to również mnóstwo substancji wspomagających — adenina i cholina. Również atechinahypoksantyna, saponiny, teofilina, teobromina, skrobia oraz olejki eteryczne.

Owoce są gorzko-kwaśne. Ciekawy i orzeźwiający smak zachęca do spróbowania. Badania naukowe wskazywały, że guarana może stymulować układ nerwowy, poprawia nastrój, redukować zmęczenie, wzmacniać odporność. Przypisuje się jej właściwości przeciwutleniające, przeciwzakrzepowe, moczopędne, nawet afrodyzjakalne. Pobudza na długo i nie uzależnia. Jest szeroko stosowana w produkcji naturalnych napojów energetycznych i leków. Używana także jako dodatek smakowy do różnych dań, preparatów odchudzających, odżywek dla sportowców. Produkuje się nawet piwo guaranowe z dodatkiem tego owocu. Guarana doskonale komponuje się z yerba mate lub z zieloną herbatą. To roślina-cud.

W kulturze plemiennej guarana była uważana za roślinę magiczną. Stosowano ją jako pobudzenie lub lek na dolegliwości trawienne i wydalnicze. Otwarte owoce wyglądające jak ślepia obserwujące nas z zarośli rozbudzały również wyobraźnię Indian. Według legendy guarana wyrosła z ciała boskiego syna — młodzieńca uduszonego przez węża. Było to jedno z wcieleń boga zła. Indianie za namową dobrego boga — ojca uduszonego młodzieńca, zakopali martwe oczy w ziemi. Wyrosła z nich guarana. Dała Indianom siłę, energię i towarzyszyła im przez wieki.

Chciałbyś spróbować połączenia guarany z yerba mate? W naszym sklepie znajdziesz kompozycje różnych marek: Verde Mate, CBSeSelecta, Guarani. Spróbuj liściasto-owocowego połączenia. Będziesz pod wrażeniem.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel