Kawa w sklepie z yerba mate? Czemu nie! Nowości od Mary Rose
Marka Mary Rose istnieje na rynku już od dłuższego czasu, a jej produkty cieszą się dużą popularnością wśród was - klientów naszego sklepu. Ostatnio marka ruszyła z szeroko zakrojoną kampanią promocyjną, wprowadzając bardzo interesujące nowości w swojej ofercie. Wśród nich, na szczególną uwagę zasługuje kraftowa kawa prosto z Brazylii!
Nowość - kraftowa kawa Mary Rose
Niezaprzeczalnym faktem jest, że kawa to najbardziej popularny na świecie napój, który każdego dnia dostarcza energii milionom ludzi na całym świecie. Ziarnista, mielona, rozpuszczalna, czarna lub z dodatkiem mleka, słodka lub gorzka, ciepła lub zimna - każdy pije ją tak, jak lubi i prawie każdy ma ją w swojej kuchni. Codziennie konsumowanych jest około 1,25 miliarda filiżanek kawy, a dumne pierwsze miejsce w rankingu światowych producentów kawy zajmuje Brazylia, produkując około 4 milionów ton kawy rocznie*. Właśnie z Brazylii pochodzą trzy nowe kawy, które pojawiły się w odświeżonej ofercie marki Mary Rose.
Mogiana, Cerrado i Guaxupe pochodzą z brazylijskich plantacji kawowca położonych w regionach o tych samych nazwach. To niewielkie, lokalne przedsiębiorstwa, stworzone przez ludzi, którzy doskonale znają się na uprawie tej wymagającej rośliny. Wiedzą, jakie są najlepsze warunki, kiedy sadzić i przycinać rośliny, jak je pielęgnować, aby wydały najlepsze owoce, z których ziarna trafią do paczek i ostatecznie - na półki kuchenne klientów. W procesie obróbki kawy niezwykle istotny jest etap palenia ziaren - w niewielkiej, lokalnej palarni kawy, położonej w Świdniku, tuż obok Lublina, przy użyciu specjalnej maszyny. Zielone ziarna kawy w małych porcjach umieszczane są w bębnie maszyny, gdzie poddawane są działaniu bardzo wysokiej temperatury. Proces ten trwa kilka minut i kontrolowany jest przez mistrza palenia kawy - roastera, który metodą prób i błędów dobiera idealne proporcje, czas palenia kawy i temperaturę tak, aby ostatecznie powstały produkt był perfekcyjny, a napar z wypalonej przez niego kawy był idealnie wyważony w smaku i aromacie. Mała skala produkcji kaw Mary Rose pozwala na większą precyzję i dbanie o każdy, drobny szczegół procesu powstawania kawy. To z kolei wpływa na wysoką jakość produktów. Do każdej paczki kawy Mary Rose trafiają świeżo wypalone, aromatyczne ziarna. Warto także wspomnieć, że wszystkie kawy spod szyldu marki Mary Rose wypalane są w stopniu omniroast, co oznacza, że mogą być parzone w dowolny sposób - zarówno przy użyciu profesjonalnego sprzętu, jak i w warunkach domowych, przy użyciu każdego rodzaju ekspresu, kawiarki, dripa, french pressa, syfonu czy chemexa.
Mary Rose - kawa ziarnista Mogiana
Kawowiec, z ziaren którego powstaje kawa Mary Rose Mogiana, dorasta na plantacji położonej w północno-wschodniej części stanu São Paulo, na wysokości około 1000 metrów nad poziomem morza. Smak naparu ze zmielonych ziaren kawy Mogiana jest słodkawy, z delikatnie wyczuwalną kwaskowością. W smaku i aromacie wyczuwalne są nuty orzechowe, czekoladowe i mleczne.
Mary Rose - kawa ziarnista Cerrado
Kawa Mary Rose Cerrado powstaje na niewielkiej brazylijskiej plantacji w południowo-zachodniej części stanu Minas Gerais. To jeden z największych i najsłynniejszych regionów w Brazylii znanych z uprawy kawowca. Roślina, której ziarna trafiają do paczki kawy Mary Rose dorasta na polu uprawnym położonym na wysokości 900-1250 metrów nad poziomem morza, wśród brazylijskiej sawanny, z półwilgotnym klimatem tropikalnym. Duże ziarna, po starannej obróbce, specjalnym wypaleniu, zmieleniu i zaparzeniu tworzą wyjątkowy napar o owocowo-orzechowo-czekoladowych nutach wyczuwalnych w smaku i aromacie.
Mary Rose - kawa ziarnista Guaxupe
Podobnie jak kawa Cerrado, kawa Mary Rose Guaxupe pochodzi ze stanu Minas Gerais, ale z jego południowej części. Uprawiana jest na wysokościach około 800-1000 metrów nad poziomem morza, co ma wpływ na strukturę ziaren i ich smak. Napar przygotowany z tej kawy charakteryzuje się w smaku i aromacie pomarańczowymi, orzechowymi i czekoladowymi nutami.
Powiew świeżości - nowe etykiety herbat i kwiatów jadalnych, strona internetowa
Wysokiej jakości kawy, jakie pojawiły się w ofercie Mary Rose, to nie jedyne nowości. Całkiem nowa jest także szata graficzna strony internetowej marki oraz nowiusieńkie, praktyczne opakowania kwiatów jadalnych i herbat - z przepięknymi, estetycznymi etykietami, dopasowanymi kolorystycznie do produktów. Wśród herbat znajdziecie wysokiej jakości zielone i czarne herbaty pochodzące od najlepszych dostawców z Chin i Indii oraz aromatyczne kompozycje z fantastycznymi dodatkami. Kwiaty jadalne to z kolei wysokiej jakości dodatki do naparów i potraw, które nie tylko zachwycają wyglądem i aromatem, ale też dodają wiele cennych właściwości.
* Źródło danych statystycznych: Międzynarodowa Organizacja Kawy.
Autor:
Marcin (CZŁOWIEK OD WSZYSTKIEGO)
Marcin to najdziwniejszy typ w naszym PoYerbanym teamie. Twierdzi, że nie lubi yerba mate i sami zastanawiamy się, jak do nas trafił, ale ostatnio przyłapaliśmy go jak ukradkiem popijał Verde Mate na magazynie i najwyraźniej mu posmakowało. Czasem pisze o yerbie (jak go zmusimy), ale zdecydowanie czuje się jak ryba w wodzie we wszystkich innych tematach – od herbaty i kawy po ciekawostki związane ze zdrowym stylem życia.