2020-05-08

Nie zalewaj yerba mate wrzątkiem! Naukowcy udowodnili, że będzie mieć mniej kofeiny.

yerba mate jak parzyc

Yerba mate i wrzątek to niezbyt dobre połączenie. Napar traci wtedy cenne mikroelementy, a jego smak staje się zbyt intensywny. Okazuje się jednak, że to nie wszystko. Naukowcy z warszawskiej SGGW udowodnili, że wrząca woda wpływa niekorzystnie także na… zawartość kofeiny! Wyniki badań omawiamy w naszym najnowszym blogowym artykule.

Jak przeprowadzono badanie?

Naukowcy postanowili sprawdzić, ile kofeiny będzie zawierał napar yerba mate przygotowany w zróżnicowanych warunkach parzenia. Jako materiał badawczy posłużyła im popularna Rosamonte Elaborada Con Palo, którą znajdziecie również w naszym sklepie. Do każdego parzenia wykorzystano porcję suszu o wadze 3,5 g i 100 ml wody. Parzenie przeprowadzano w temperaturze 70°C i 100°C przez 15, 30, 45 oraz 60 minut. Dla uzyskania możliwie pewnych wyników, przy każdej z wymienionych konfiguracji dokonano 3 powtórzeń. Badanie zawartości kofeiny przeprowadzono dwiema metodami ekstrakcji. Z uwagi na wysoki stopień skomplikowania pominiemy opis niniejszej procedury. Zainteresowanych zachęcamy do lektury materiału źródłowego.

Wrzątek a kofeina w yerba mate. Wyniki badań

Skupimy się na tym, co najbardziej interesujące z punktu widzenia miłośników yerba mate, czyli rezultatach. W zależności od przyjętych parametrów, zawartość kofeiny wahała się między 0,2% a 0,7% w przeliczeniu na masę suszu. Rozpiętość okazuje się zatem dość spora; maksymalna wartość jest niemal czterokrotnie wyższa od minimalnej. Zadecydowała o tym właśnie temperatura i czas parzenia. Naukowcy wnioskują, że na ogół dłuższe parzenie przekłada się na wyższą zawartość kofeiny. Najmocniejsza pod tym kątem okazała się porcja suszu parzona w 70°C przez 45 minut. Jeszcze ciekawsze wydają się wnioski odnośnie temperatury parzenia. Okazuje się, że używając wrzątku, niezależnie od czasu parzenia, moc naparu pozostaje na zbliżonym poziomie. Stężenie kofeiny jest wtedy jednak niższe mniej więcej o połowę!

Pamiętaj mateisto młody, nie lej do yerba mate wrzącej wody

Przestrzegając przed zalewaniem yerba mate wrzątkiem, zawsze mieliśmy na myśli głównie kwestie smakowe. Parzona w 100°C yerba jest po prostu zbyt gorzka, a późniejsze dolewki wody okazują się bezcelowe. Teraz dochodzi kolejny argument. Na tyle mocny, że powinien przekonać nawet najbardziej opornych. Tyle na dzisiaj, ja tymczasem idę zrobić sobie yerby. I na pewno nie zaleję jej wrzątkiem :)


Tekst powstał w oparciu o badania naukowe zaprezentowane w pracy “WPŁYW PARAMETRÓW PARZENIA NA ZAWARTOŚĆ KOFEINY W NAPARZE YERBA MATE” autorstwa Bartosza Kruszewskiego, Anety Jakóbiak, Anny Jasiczek, Beaty Wieczorek i Dominiki Niemczuk. Praca jest dostępna online pod niniejszym adresem.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel