Darmowa dostawa od 60,00 zł
2023-07-14

Orzechy brazylijskie – niedoceniony skarb amazońskiej dżungli

Orzechy brazylijskie

Brazylia to największy kraj Ameryki Południowej. Słynie nie tylko z produkcji yerba mate. To także prawdziwe królestwo kawy i orzechów brazylijskich. Właśnie tym ostatnim przyjrzymy się uważnie w dzisiejszym wpisie. Orzechy brazylijskie – czym są, czy są zdrowe i czy warto włączyć je do swojej diety? Zapraszamy w podróż, podczas której odkryjemy naturalne bogactwo amazońskiej dżungli!

Spis treści:

  1. Jak rosną orzechy brazylijskie?
  2. Wartości odżywcze orzechów brazylijskich
  3. Orzechy brazylijskie – źródło selenu
  4. Orzechy brazylijskie – jakie mają właściwości?
  5. Czy orzechy brazylijskie mogą być szkodliwe dla zdrowia?
  6. Poznaj smak orzechów i przekonaj się, że warto je jeść!

Orzesznica wyniosła – najwyższa wśród drzew

Bertholletia excelsa, nazywana także orzesznicą wyniosłą, orzesznicą brazylijską lub po prostu bertolecją, to jedno z najwyższych drzew rosnących w amazońskiej dżungli. Osiąga nawet 50 metrów wysokości, górując wysoko nad pozostałymi drzewami. Spotkać można ją głównie w Brazylii i Boliwii, ale czasem także w Peru, Kolumbii i Gujanie. Owoce bertolecji, przypominające kształtem kulistą lub wydłużoną torebkę, kryją we wnętrzu jadalne nasiona – orzechy brazylijskie, znane również pod nazwą „orzechy para”.

Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze

Orzechy brazylijskie są jednymi z największych wśród wszystkich orzechów, które możemy jeść. Są także jednymi z najbardziej kalorycznych. Porcja 100 gram orzechów brazylijskich dostarcza do organizmu około 659 kcal. Czy to sprawia, że są niezdrowe? Wręcz przeciwnie! Choć orzechy para zawierają dużo tłuszczu, w większości są to zdrowe tłuszcze nienasycone, bogate w cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9. Orzechy brazylijskie są także cennym źródłem błonnika pokarmowego i białka, co sprawia, że warto włączyć je do codziennej diety. Zaletą pochodzących z Brazylii orzechów jest przyjemny, maślany smak, dzięki czemu sprawdzają się jako smakowita przekąska między posiłkami, ale też można dodawać je do potraw, na przykład śniadaniowych owsianek czy sałatek.

Orzechy bazylijskie

Selen: klucz do zdrowia

Orzechy brazylijskie doceniane są nie tylko ze względu na cenne wartości odżywcze, co sprawia, że chętnie sięgają po nie osoby będące na diecie. Drzemie w nich znacznie większa moc. Są źródłem witamin – przede wszystkim B1 i E, ale także witaminy B3 (niacyna), B6 i B2 oraz kwasu foliowego. Znajduje się w nich także spora ilość cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów, m.in. selenu, miedzi, fosforu, magnezu, cynku, potasu, wapnia i żelaza. Wśród składników mineralnych na szczególną uwagę zasługuje pierwszy z wymienionych, czyli selen. To jeden z podstawowych i niezbędnych mikroelementów, które powinniśmy dostarczać organizmowi, aby odpowiednio się rozwijał. Jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych, a jego zadaniem jest ochrona komórek przed wpływem wolnych rodników. Odgrywa także istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i tarczycy, a także chroni serce. Badania dowiodły również, że selen poprawia płodność u mężczyzn.

Orzechy brazylijskie – jakie mają właściwości?

Wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia, że orzechy brazylijskie wykazują szereg prozdrowotnych właściwości – część z nich została udowodniona naukowo. Regularne spożywanie orzechów może przyczynić się do poprawy profilu lipidowego krwi, obniżając stężenie „złego” cholesterolu LDL i zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Redukcja cholesterolu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Orzechy brazylijskie zwiększają poziom selenu w organizmie, a minerał ten oraz kilka innych związków organicznych mają wpływ na działanie przeciwutleniające, co w dalszej perspektywie również wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia różnych chorób, jak np. miażdżyca czy niektóre nowotwory. Oprócz poprawy równowagi oksydacyjnej orzechy brazylijskie wykazują też działanie przeciwzapalne, z kolei wysoka zawartość błonnika może przyczynić się do utrzymania prawidłowej pracy układu pokarmowego oraz pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi.

Czy orzechy brazylijskie mogą być szkodliwe dla zdrowia?

Mimo że orzechy brazylijskie wykazują wiele korzystnych właściwości, istnieją pewne aspekty, o których warto pamiętać, aby cieszyć się nimi w pełni odpowiedzialnie. Są bogate w selen, który powinniśmy uwzględniać w naszej diecie, ale zbyt duża ilość tego minerału może być szkodliwa dla zdrowia i prowadzić do zatrucia. Choć w rzeczywistości przypadki „przedawkowania” selenu po spożyciu orzechów brazylijskich raczej nie są odnotowywane, ważne jest, aby nie przesadzać z ich ilością, zwłaszcza gdy mamy w diecie inne źródła selenu. Ponadto, podobnie jak inne orzechy, orzechy brazylijskie mogą wywoływać u niektórych osób reakcje alergiczne – część z nich może mieć bardzo poważne skutki. Wśród objawów alergii wymienia się między innymi: swędzenie, wysypki skórne, trudności w oddychaniu, a w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny.

Poznaj smak orzechów i przekonaj się, że warto je jeść!

Orzechy brazylijskie to prawdziwa perełka natury – są pełne cennych składników odżywczych i mają wiele właściwości. Warto je docenić, szczególnie że rosnące dziko drzewa orzesznicy znalazły się na liście gatunków zagrożonych. Każdy orzeszek jest więc na wagę złota, nie tylko pod względem smaku i tego, co się w nim znajduje. Jednocześnie, sięgając po orzechy brazylijskie, warto mieć na uwadze wymienione w poprzednim akapicie przeciwwskazania – choć są pyszne, nie polecamy nadmiernego objadania się nimi, a szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które są na nie uczulone. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować wspaniałych orzechów para, koniecznie zajrzyjcie do oferty marki Vivarini, w której znajdziecie ogromny wybór dodatków do yerba mate, herbat i naparów oraz produktów, które doskonale sprawdzają się w roli fit przekąsek.


Źródła informacji:

  1. Wikipedia: Orzesznica wyniosła, Selen.
  2. J. Yang, Brazil nuts and associated health benefits: A review, LWT - Food Science and Technology, 2009.
  3. A. M. Kluczkovski, M. Martins, S. M. Mundim, R. H. Simões, K. S. Nascimento, H. A. Marinho, A. Kluczkovski Junior, Properties of Brazil nuts: A review, African Journal of Biotechnology, 2015.
  4. Ch. D. Thomson, A. Chisholm, S. K. McLachlan, J. M. Campbell, Brazil nuts: an effective way to improve selenium status, The American Journal of Clinical Nutrition, 2008.
  5. vitapedia.pl.

Autor:
Marcin (CZŁOWIEK OD WSZYSTKIEGO)

Marcin to najdziwniejszy typ w naszym PoYerbanym teamie. Twierdzi, że nie lubi yerba mate i sami zastanawiamy się, jak do nas trafił, ale ostatnio przyłapaliśmy go jak ukradkiem popijał Verde Mate na magazynie i najwyraźniej mu posmakowało. Czasem pisze o yerbie (jak go zmusimy), ale zdecydowanie czuje się jak ryba w wodzie we wszystkich innych tematach – od herbaty i kawy po ciekawostki związane ze zdrowym stylem życia.

Polecane

Vivarini – Orzechy brazylijskie 1kg

Vivarini – Orzechy brazylijskie 1kg

64,90 zł brutto/1szt.(64,90 zł / kg brutto)
Vivarini – Orzechy brazylijskie 250 g

Vivarini – Orzechy brazylijskie 250 g

27,99 zł brutto/1szt.(111,96 zł / kg brutto)
pixel