Darmowa dostawa od 99,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2022-09-22

Pajarito – opowieść o paragwajskiej perfekcji

Yerba mate Pajarito

Moc, dym, smak silny i konkretny, nie do podrobienia… To skrótowy opis Pajarito, jednego z moich ulubionych gatunków yerba mate. To nie nowość, a klasyka mająca za sobą ponad 60 lat historii. Przenieśmy się więc do tego miejsca w Ameryce Południowej, gdzie yerba jest mocna we wszystkich aspektach – w smaku, aromacie i pobudzeniu.

Spis treści:

  1. Paragwajska yerba mate Pajarito. Charakterystyka i właściwości
  2. 60 lat minęło… Historia marki Pajarito
  3. Yerba mate Pajarito dziś. Od małej plantacji do wielkiej sławy
  4. Działania na rzecz ekologii i społeczeństwa
  5. Yerba mate Pajarito - szeroka oferta i najlepsze opinie
  6. Pajarito - ikona wśród marek yerba mate

Paragwajska yerba mate Pajarito. Charakterystyka i właściwości

Wielu miłośników yerba mate, dobrze zaznajomionych już z jej wyrazistym charakterem, uważa markę Pajarito za kwintesencję smaku i aromatu ostrokrzewu paragwajskiego. Paragwajska marka yerba mate, która wywodzi się z położonej na południu kraju prowincji Itapúa, to klasyka, obok której nie można przejść obojętnie. Wyrazista w smaku i aromacie - gorzka i cierpka, z wyczuwalnymi akcentami dymu, co zawdzięcza tradycyjnej metodzie obróbki, zwanej barbacuá. Do produkcji trafiają wyłącznie najlepsze, wyselekcjonowane listki i gałązki ostrokrzewu paragwajskiego, które muszą spełniać wysokie normy postawione przez właścicieli firmy. Ostrokrzew dorasta na plantacji przez około 5-7 lat, a zbiory organizowane są co roku, w porze zimowej - od maja do sierpnia. Po wysuszeniu, liście i gałązki są rozdrabniane i uważnie przesiewane tak, aby susz, który ostatecznie trafi do paczki, spełniał wyśrubowane wymagania standardów jakości pod względem zawartości listków, gałązek i pyłu. Zanim jednak zostanie zapakowany w charakterystyczne opakowanie z ptaszkiem, poddawany jest leżakowaniu przez około 20-24 miesiące. Yerba mate to zdrowa alternatywa dla kawy i napojów energetycznych. Doskonale pobudza, a do tego zawiera wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Pajarito nie odbiega pod tym względem od standardów. Jest źródłem przeciwutleniaczy, minerałów: magnezu, potasu, fosforu, żelaza, wapnia, manganu, cynku i miedzi, a także witamin z grupy B. Producent yerba mate Pajarito podaje też dokładną zawartość kofeiny - w 100 gramach suszu zalanym 1 litrem wody zawartych jest 790 miligramów kofeiny.

60 lat minęło… Historia marki Pajarito

W 1956 roku Lauro Raatz wraz z żoną Sarą, na rodzinnej plantacji ostrokrzewu paragwajskiego, położonej w miejscowości Bella Vista, założyli przedsiębiorstwo, które miało oferować produkt o wysokiej jakości, w stu procentach paragwajski. Pierwsze lata były trudne, pełne ciężkiej pracy, poświęceń i wyrzeczeń. Firma zaczynała sprzedaż hurtową w małej spiżarni. Z czasem, wraz ze wzrostem zapotrzebowania, yerba była pakowana w pakowy papier - brązowe, papierowe torebki, stemplowane czerwonym tuszem. Dziennie 300 takich paczek docierało do konsumentów w najbliższym otoczeniu firmy. Z początkiem lat 70. wprowadzono nowe opakowania, które znane są do dziś i są charakterystyczną wizytówką marki, przedstawiające rysunek ptaszka siedzącego na gałązce ostrokrzewu, na tle czerwono-biało-niebieskich barw - narodowych kolorów Paragwaju. Rodzina Raatz mocno wierzyła w sukces paragwajskiego produktu. Firma rozwijała się dzień po dniu, miesiąc po miesiącu. Coraz lepsza jakość, a zarazem coraz większa produkcja przynosiły zyski, zaś zarobione pieniądze były mądrze inwestowane. W 1985 roku yerba mate Pajarito ruszyła w świat. Pierwszym krajem, który poznał paragwajską yerbę był Tajwan. Potem Pajarito zaczęto eksportować do Kanady. W 1988 roku firma zakupiła maszynę do pakowania torebek herbaty i jako pierwsza w historii opracowała innowacyjną yerba mate cocido, czyli yerbę pakowaną w torebki.

Yerba mate Pajarito dziś. Od małej plantacji do wielkiej sławy

Dziś przedsiębiorstwo należy do jednych z największych na świecie wśród producentów yerba mate. Choć obecnie produkcja jest w pełni zmechanizowana, to wciąż pielęgnowana jest pamięć o początkach firmy, a jej właściciele odnoszą się do tradycji i doświadczenia zdobytego na przestrzeni lat. Choć początkowo firma założona przez Lauro Raatza i jego żonę była niewielkim, lokalnym przedsięwzięciem, dziś przedsiębiorstwo Lauro Raatz S.A. zatrudnia ponad 100 ludzi, a dodatkowo do corocznych zbiorów zatrudnianych jest kolejnych 80 osób. Dziennie produkowanych jest 15 tysięcy opakowań yerba mate najwyższej jakości, która dociera do konsumentów na wszystkich kontynentach, do ponad 47 krajów. Powierzchnia upraw obejmuje ponad 300 hektarów (wraz z uprawami ekologicznymi). Pajarito to prawdziwa duma Paragwaju i klasyka wśród yerba mate.

Yerbata mate Pajarito

Działania na rzecz ekologii i społeczeństwa

Warto zaznaczyć, że Lauro Raatz S.A. nie jest firmą nastawioną tylko na zysk. Przedsiębiorstwo działa również dla lokalnej społeczności – wspomaga finansowo szkoły, funduje stypendia, wspiera działalność kulturalną i sportową. Firma angażuje się też w tworzenie parków i ogrodów miejskich, daje wsparcie mieszkaniowe dla swoich pracowników. Lauro Raatz S.A. nie boi się konkurencji i nie zamyka na współpracę z lokalnymi rolnikami. Zaopatruje ich w sadzonki i rozwija wiedzę o uprawie yerby. Filozofia firmy zawiera się w dwóch zdaniach: „Nonkonformizm z natury” i „Zrób dziś to, o czym inni pomyślą jutro”. Przedsiębiorstwo wciąż szuka nowych możliwości, dostosowuje się do wymagań konsumentów. Możemy być więc spokojni o przyszłość marki Pajarito - nadal będzie pozytywnie zaskakiwać ludzi na całym świecie! Ciekawostką jest fakt, że firma jest otwarta dla zwiedzających - grupy wycieczkowe mogą odwiedzać siedzibę firmy 6 dni w tygodniu. Na miejscu można zobaczyć filmy o historii i procesie produkcji yerba mate, spróbować lokalnego produktu, odwiedzić miejsca pakowania i przechowywania yerby, zobaczyć ekologiczną część upraw. Dla zwiedzających zostało otwarte muzeum rodziny Raatz i ich przedsiębiorstwa.

Yerba mate Pajarito - szeroka oferta i najlepsze opinie

Yerba mate Pajarito to typowa paragwajka. Jak ją parzyć? Sprawdza się zarówno w ciepłej formie - zalana wodą o temperaturze maksymalnie 80 °C, jak i w formie lodowatego tereré, czyli yerba mate na zimno. Ze względu na swoją intensywność, typową dla paragwajskiej odmiany yerba mate, Pajarito polecana jest osobom, które są już zaznajomione ze smakiem ostrokrzewu paragwajskiego. Najpopularniejszymi i najlepiej ocenianymi wśród konsumentów produktami, są yerby klasyczne - bez dodatków: Pajarito Elaborada i Pajarito Selección Especial, produkowana z najwyższej jakości listków ostrokrzewu. W ofercie marki znajdzie się też coś dla tych, którzy lubią yerbę z dodatkami, jak na przykład Pajarito Menta Limón, z dodatkiem mięty i cytryny, czy Pajarito Compuesta con Hierbas - wzbogacona o kompozycję aromatycznych ziół. Przeglądając ofertę marki Pajarito warto zwrócić uwagę także na yerbę pakowaną w saszetki - yerba mate cocido. W opakowaniu znajduje się 20 saszetek zawierających 3 g suszu. Jest to świetne rozwiązanie dla fanów yerba mate, którzy nie mają czasu na przyrządzanie jej z użyciem matero i bombilli. Saszetkę z yerba mate wystarczy po prostu zalać wrzątkiem i gotowe!

Pajarito - ikona wśród marek yerba mate

Pajarito to ikona wśród marek yerba mate. Jakość, tradycja i kwintesencja prawdziwie paragwajskiego charakteru. Każdy, kto pokocha intensywność, charakterystyczny smak i aromat oraz moc yerba mate, prędzej czy później sięgnie po Pajarito. Gdzie najlepiej ją kupić? Oczywiście w sklepie internetowym z yerba mate - PoYerbani.pl!


Źródła informacji:

  1. pajarito.com.py.
  2. Wikipedia: Pajarito.

Polecane

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel