2020-06-04

Pij guayusę jak Latynosi! Limitowana kolekcja naczynek pilche.

Tykwa, guampa, palo santo… Miłośnicy yerby doskonale wiedzą, z czego sączyć swój ulubiony napar. Rodzimi fani guayusy, jej energetyzującej siostry z Ekwadoru, dotychczas nie mieli okazji w pełni doświadczyć tradycyjnego rytuału picia. To już przeszłość! Przedstawiamy limitowaną serię naczynek pilche, które pozwolą Wam cieszyć się guayusą tak jak Latynosi!

Ilex guayusa. Siostra yerba mate

Guayusa należy do rodziny ostrokrzewów (ilex) i występuje w amazońskich lasach Ekwadoru. Jej listki obfitują w duże ilości naturalnej kofeiny. Energetyzująca roślina, choć znana lokalnie od wieków, dopiero w ostatnich latach zdobywa należną sobie sławę. Raptem kilka miesięcy temu jako pierwsi w Polsce wprowadziliśmy do sprzedaży organiczną guayusę marki Pachamama. Dziś przecieramy szlaki na rynku akcesoriów.

grafika przedstawiająca susz ilex guayusa

Egzotyczny rytuał spożywania guayusy

to nieodłączny element codzienności zamieszkujących Ekwador oraz Peru ludów Kichwa i Jivaro. Ich tradycyjny styl życia oparty o rzemiosło i uprawę roli wymaga dużej tężyzny fizycznej i odporności na kaprysy tropikalnego klimatu. Z pomocą przychodzi ciepły napar z listków ostrokrzewu. Ten nie tylko pobudza organizm, lecz również dostarcza mu niezbędnych składników odżywczych i cennych mikroelementów. Spożywanie guayusy ma charakter społecznego rytuału. Najczęściej gotuje się ją w dużym garnku, z którego następnie jest przelewana do mniejszych naczyń znanych właśnie jako pilche. Niewielkie miseczki, często dekorowane w duchu lokalnego folkloru, zawdzięczają swój kształt okolicznym odmianom tropikalnej dyni, z której tradycyjnie były wykonywane. Dziś spotyka się je zarówno w naturalnej, jak i wygodniejszej i bardziej odpornej na uszkodzenia ceramicznej formie.

zdjęcie z przygotowania naparu ilex guayusa w garnku

Pij guayusę jak latynosi. Limitowana kolekcja naczynek pilche już dostępna!

Oferowane przez nas naczynka powstały na zlecenie marki Cebador w polskiej pracowni rzemieślniczej. Zależało nam jednak, by swoją stylistyką możliwie najlepiej oddawały ducha bezkresnych lasów Amazonii. Właśnie dlatego projekt został wcielony w życie po długich konsultacjach z ekwadorskim producentem guayusy Pachamama. Na razie zdecydowaliśmy się na niewielką, ściśle limitowaną partię naczynek. Ich niezwykłość podkreśla fakt, że zostały wykonane ręcznie, a każde z nich jest całkowitym unikatem. Pomieścicie w nim około ok. 170-190 ml naparu.

Jak przygotować napar z guayusy w naczynku pilche?

Przedstawiamy tradycyjną ekwadorską metodę przygotowania naparu na bazie ilex guayusa:

Do garnka wypełnionego wrzącą wodą (1 litr) wsyp 5-6 płaskich łyżeczek guayusy i gotuj przez 3 minuty. Gotowy napar przelej do pilche i popijaj bezpośrednio z naczynka.

Z naszej strony to tyle! Pamiętajcie, że nasze naczynka to produkt rzemieślniczy dostępny póki co w ściśle limitowanym nakładzie. Jeżeli chcecie raczyć się guayusą jak Latynosi, nie zwlekajcie i jak najszybciej złóżcie zamówienie!

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel