Święta z yerba mate – jak Argentyńczycy świętują Boże Narodzenie?
Święta Bożego Narodzenia obchodzone są na całym świecie, jednak towarzyszące im tradycje są bardzo zróżnicowane. Dziś opowiemy Wam o tym, jak świętują Argentyńczycy. Czy na świątecznym stole jest miejsce dla ich narodowego napoju, czyli yerba mate?
Święta w Argentynie – tradycje i menu
Podczas gdy podczas świąt w Polsce temperatura spada do zera, wieje chłodny wiatr i często pada śnieg, Argentyńczycy cieszą się latem. W okresie świątecznym termometr wskazuje nawet 30 stopni. Z tego powodu bożonarodzeniowe tradycje są zgoła inne niż w naszej kulturze. Po pierwsze, kolacja wigilijna rozpoczyna się późnym wieczorem - późnym, bo nawet ok. 22.00! Do tego czasu je się słodycze - nie byle jakie! Suszone owoce, orzechy w czekoladzie, migdały, nugat i kultowy pan dulce, czyli słodki chleb to tylko niektóre ze smakołyków, po które sięgają Argentyńczycy. Po takiej ilości słodkości goryczkowa yerba mate jest wręcz niezastąpiona.
Jeśli zaś chodzi o kolację, mogłoby się wydawać, że z powodu wysokich temperatur świąteczne menu w Argentynie jest lżejsze niż w krajach o zimnym klimacie. Argentyńczycy niechętnie rezygnują jednak z ciężkich i treściwych dań, które przywędrowały do ich kraju wraz z Europejczykami. Co ciekawe, główne miejsce na stole zajmuje vitel toné, czyli cielęcina w marynacie z majonezu, tuńczyka i kaparów, a także pieczony indyk. Najważniejszą tradycją tego dnia jest wzniesienie toastu o północy i oglądanie fajerwerków - wieczór ten nieco przypomina noc sylwestrową.
Boże Narodzenie rozpoczyna się od kawałka pan dulce i porcji ciepłej yerba mate lub kawy. Na świąteczny obiad najczęściej przygotowuje się grillowane mięso. Często jest to baranina lub jagnięcina, a nawet całe prosię. Jako dodatek często podaje się rosyjską sałatkę Olivier, która przypomina polską sałatkę jarzynową.