2020-08-20

Tykwa: jak o nią zadbać, by służyła długo i niezawodnie?

yerba mate tykwa naczynko do mate naczynko do yerby

Częste użytkowanie tykwy do yerba mate wymaga odpowiedniej konserwacji akcesoriów. Ma ona za zadanie wydłużenie trwałości akcesoriów. Różne rodzaje tykw wymagają zróżnicowanych sposobów czyszczenia i konserwacji. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak prawidłowo zadbać o swoją tykwę, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem!

Naczynko do yerba mate z tykwy

Pierwsi smakosze yerba mate naczynka wykonywali ze specjalnej odmiany dyni, która dzięki bardzo twardej skórze i odpowiedniemu kształtowi doskonale pełniła swoją funkcję. Wielu mateistów korzysta właśnie z tej opcji do dziś - nie tylko w Ameryce Południowej! Jest to najbardziej klasyczny ze sposobów delektowania się yerba mate, a zarazem najtrudniejszy w konserwacji. Po pierwsze, tykwa powinna zostać odpowiednio przygotowana, dlatego jeśli chcesz przygotować ją samodzielnie, zadbaj, by solidnie oczyścić wnętrze z miąższu i nasion. Wnętrze tykwy tradycyjnie konserwuje się tłuszczem, np. oliwą. Więcej o tradycyjnym curado, czyli tym, co należy zrobić z tykwą do yerba mate przed pierwszym użyciem, pisaliśmy tutaj.


Dlaczego tykwa pleśnieje?

Najważniejszą zasadą, jeśli chodzi o konserwację naturalnych tykw, jest niepozostawianie mokrego suszu w ich wnętrzu po wypiciu naparu. Mogłoby doprowadzić to do pojawienia się pleśni. Po każdym użyciu należy wyrzucić fusy, przepłukać naczynie zimną wodą, a następnie porządnie je wysuszyć. Co jakiś czas warto też wsypać do tykwy łyżeczkę sody oczyszczonej i zalać gorącą wodą - taka mieszanka pomoże pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Jeśli jednak zauważysz, że Twoja tykwa pleśnieje, koniecznie się jej pozbądź! Bez względu na rodzaj posiadanej tykwy, warto jednak trzymać się podstawowej, wspomnianej już zasady - nie należy zostawiać mokrego suszu w tykwie na noc! Takie postępowanie stwarza doskonałe warunki do rozwoju pleśni i bakterii.


Jaka tykwa do mate?

W naszym sklepie online znajdziesz różne rodzaje naczynek - ceramiczne, aluminiowe, z drewna palo santo, a nawet szklane. Każdy z rodzajów wymaga innej pielęgnacji. Naczynia do yerba mate wykonane z drewna palo santo z zewnątrz najczęściej okute są metalem lub skórą. Po każdym użyciu należy dokładnie wypłukać naczynie, ale uwaga - nie zaleca się wykorzystywania do tego żadnych detergentów, bowiem drewno może je wchłaniać i zmieniać smak naparów. Jeśli szukasz naczynka do yerba mate, które będzie proste w użytkowaniu i czyszczeniu, weź pod uwagę tykwy ceramiczne lub aluminiowe. Przed pierwszym użyciem warto je wyparzyć, aby pozbyć się ewentualnego zapachu opakowania lub zanieczyszczeń. Po kolejnych użyciach możesz umyć je z resztą naczyń.

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel