Verde Mate Green - masowa czy kraftowa yerba mate?

Obok mody na zdrową żywność, coraz wyraźniej rysuje się trend na produkty kraftowe, rzemieślnicze - wykonywane ze szczególną dbałością o każdy szczegół, z ogromną pasją, unikalne, posiadające „duszę”. Mówiąc o produktach kraftowych, najczęściej na myśl przychodzi piwo, ale również yerba mate może wpisywać się w ten nurt. Czy Verde Mate to kraftowa yerba? Co odróżnia ją od masowych marek yerba mate?
Dlaczego wybieramy produkty niszowe, kraftowe yerba mate?
Pojęcie „kraftu” zwykle kojarzy się z rewolucją piwną, modą na piwa z małych browarów, lokalne, z nieszablonowymi dodatkami, produkowane tradycyjnymi metodami, z kolorowymi, przyciągającymi wzrok etykietami. Takie produkty szczególnie często wybierają młodzi odbiorcy, którzy poszukują czegoś nowego, innego, mniej standardowego i odważnego. Produkty masowe, powszechnie dostępne na sklepowych półkach, stają się dla klientów nudne, zbyt proste i oczywiste. Krafty to oczywiście nie tylko piwo. Kraftowa może być także yerba mate. Na rynku istnieje wiele marek nastawionych na masową produkcję, tworzących kilkaset ton suszu rocznie. Przy dużej skali produkcji nie ma szans na to, by wykorzystywać susz wyłącznie z jednej plantacji. Masowi producenci yerba mate skupują więc przetworzony ostrokrzew z różnych źródeł, w efekcie czego poszczególne partie produktu mogą różnić się między sobą. Nawet jeśli produkty wychodzące z fabryki takiej firmy odznaczają się wysoką jakością i są szeroko doceniane, to ze względu na skalę produkcji, trudno jest oczekiwać indywidualnego podejścia do potrzeb klienta. Trudno też doszukiwać się wytężonej dbałości o każdy drobny szczegół procesu powstawania produktu. Świadomy konsument ma większe wymagania. Poszukuje czegoś więcej, czegoś bardziej indywidualnego, wyróżniającego się.
Yerba mate sama w sobie znajduje się poza mainstreamem. Choć w ciągu ostatnich kilku lat zyskała ogromną popularność, która wciąż rośnie, to nadal dla wielu osób jest czymś nowym, nieznanym, nieco egzotycznym. Niemniej, rynek yerba mate zapełnił się wieloma masowymi producentami, których produkty są znane na całym świecie, łatwo dostępne, często nawet w zwykłych sklepach spożywczych. Firmy te produkują gigantyczne ilości suszu rocznie. Obok nich istnieje wiele małych, lokalnych, często rodzinnych firm, które ze względu na znacznie mniejszą skalę produkcji, mogą skupić się na aspektach, które doceniają klienci poszukujący wyjątkowych, oryginalnych, niszowych produktów. Produkty rzemieślnicze kojarzą nam się z wyższą jakością, na którą coraz częściej stawiamy bardziej niż na niską cenę. Mamy powszechny dostęp do informacji: książek, stron internetowych, mediów społecznościowych - to wszystko zwiększa naszą świadomość. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co kupujemy, jemy, używamy. Skąd pochodzą produkty, które nabywamy, w jaki sposób powstały. Chcemy wiedzieć, że za tym, co kupujemy, stoją ludzie z krwi i kości, z tradycją, poglądami, charakterem, a nie bezduszne korporacje. Czy zatem sięgniemy po Verde Mate?

Verde Mate - yerba mate w stylu craft
Verde Mate powstała kilka lat temu, łącząc w sobie polskie i brazylijskie doświadczenia. Jak wspominają sami producenci na stronie internetowej marki, osobiście podróżowali po Brazylii, poszukując odpowiedniego kontrahenta, który podzieli wyznawane przez nich wartości:
W poszukiwaniu odpowiedniego kontrahenta przemierzyliśmy setki kilometrów dróg i bezdroży słynącego z yerba mate stanu Parana. Pragnęliśmy znaleźć kogoś, kto wyznaje takie same ideały jak my: szacunek dla przyrody i człowieka, dbałość o tradycję i najwyższą jakość produktu. Udało się! Wybraliśmy kameralną rodzinną uprawę na zachód od Kurytyby.
Już samo to obrazuje, jak ważne w produkcji Verde Mate jest drobiazgowe podejście do surowca, z jakiego powstają produkty. W Verde Mate przykłada się ogromną wagę do tego, aby każdy produkt był wyjątkowy, zdrowy i dobry dla człowieka oraz środowiska, w jakim żyje. Ostrokrzew, z którego powstaje yerba Verde Mate dorasta zgodnie z naturalnym cyklem wegetacyjnym, bez ingerencji człowieka, bez pestycydów i chemikaliów. Dojrzałe listki zbierane są ręcznie, z dbałością o to, aby do dalszej obróbki nie trafiły psujące się części roślin. W produkcji unika się użycia zbędnych maszyn. Ludzie, którzy zajmują się produkcją yerby Verde Mate, ervateiros, specjalizujący się w erva mate, doskonale znają się na tym, co robią. Znają las tropikalny, wiedzą, jak dbać o rośliny, jak i kiedy je przycinać. Ta wiedza jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Do każdej paczki Verde Mate trafia przygotowany z ogromną precyzją i dokładnością produkt, na który składa się najwyższej jakości susz yerba mate i wyłącznie naturalne dodatki pochodzące ze sprawdzonych źródeł, od zaufanych dostawców. Kompozycje, jakie oferuje marka, są oryginalne, dopasowane do potrzeb odbiorców i aktualnych trendów.
Verde Mate Green to doskonały wybór!
Brazylijska, zielona yerba mate od Verde Mate to idealna, zdrowa i naturalna alternatywa dla kawy i napojów energetycznych, pełnych syntetycznych składników i dużej ilości cukru. Ze względu na łagodny smak, doskonale sprawdza się na początek przygody z ostrokrzewem paragwajskim, ale z chęcią sięgają po nią również bardziej wymagający mateiści. Ogromnym atutem marki jest kameralność i przejrzystość produkcji. Verde Mate powstaje z miłości do kultury Ameryki Południowej, ze szczerą, mateistyczną pasją, co stawia tę markę w opozycji do masowych producentów yerba mate. Wybierając produkty spod szyldu Verde Mate można być pewnym wysokiej jakości, staranności i bogactwa smaku.
Autor:
Marcin (CZŁOWIEK OD WSZYSTKIEGO)
Marcin to najdziwniejszy typ w naszym PoYerbanym teamie. Twierdzi, że nie lubi yerba mate i sami zastanawiamy się, jak do nas trafił, ale ostatnio przyłapaliśmy go jak ukradkiem popijał Verde Mate na magazynie i najwyraźniej mu posmakowało. Czasem pisze o yerbie (jak go zmusimy), ale zdecydowanie czuje się jak ryba w wodzie we wszystkich innych tematach – od herbaty i kawy po ciekawostki związane ze zdrowym stylem życia.