Yerba mate - co to jest? Wszystko co powinienieś wiedzieć o yerba mate


Yerba Mate - co to jest. Poyerbani.pl - sklep z yerba mate

Yerba mate (znana też jako herbata jezuicka, paragwajska lub misyjna) to aromatyczny pobudzający napar rodem z Ameryki Południowej przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Roślina pochodzi z bogatego w bujną faunę i florę tropikalnego pogranicza Paragwaju, Brazylii i Argentyny. Tam też (a także w Urugwaju) od wieków cieszy się statusem narodowego napoju pijanego na co dzień przez znaczną część mieszkańców. W ostatnich latach, yerba mate zyskuje na popularności także w naszym kręgu kulturowym. Docenia się jej energetyczny potencjał i pozytywny wpływ na zdrowie. Nic dziwnego, że bywa nazywana zdrowszą alternatywą dla kawy.

Yerba mate - dar indiańskiej bogini.

Historia yerba mate sięga czasów prekolumbijskich. Jej pierwszymi użytkownikami byli Indianie z plemienia Guarani. Odkryli, że żucie liści lub przyrządzanie z nich naparu pozwala skutecznie zredukować zmęczenie i odświeżyć umysł. Tubylcy nie znali jednak technik potrzebnych by zakładać plantacje, więc susz pozyskiwano wyłącznie z dzikich roślin. Ze względu na ograniczoną ilość krzewów, każdy z nich uznawano za święty i otaczano kultem, a samo picie yerba mate przybierało formę mistycznej celebracji. O estymie, jaką darzono roślinę doskonale świadczy fakt jej obecności w tubylczej mitologii. Zgodnie z ludową tradycją, ostrokrzew miał pojawić się na ziemi za sprawą bogiń Yari i Arai. Gdy przechadzały się pod ludzką postacią przez dżunglę, zaatakował je jaguar. Uszły z życiem wyłącznie dzięki interwencji myśliwego o imieniu Guarani, który celnym strzałem powalił agresywną bestię. Po powrocie w niebiosa, boginie postanowiły wynagrodzić swojego wybawcę. Pewnej nocy zasadziły przed jego domostwem tajemnicze niebieskie nasiona. O poranku myśliwy natrafił na kilka małych drzewek o soczyście zielonych liściach. Był to właśnie ostrokrzew paragwajski, który od tego momentu stał się symbolem przyjaźni i pokoju.

Yerba Mate - historia jezuitów

Yerba mate i jezuici

Okres hiszpańskiej konkwisty okazał się dla Guaranów i ich świętej rośliny dość łaskawy. Indianie nie podzielili smutnego losu Azteków i Inków. Chrystianizacja, nad którą pieczę sprawowali jezuici, przebiegała pod znakiem budowy bezprecedensowego w historii państwa opartego na zasadach szacunku i społecznej sprawiedliwości. Pod okiem zakonnych braci dbano nie tylko o kwestie duchowe, lecz także umiejętne gospodarowanie dobrami i rozwój rzemiosła oraz rolnictwa. To właśnie dzięki wiedzy europejskich mnichów udało się założyć pierwsze plantacje ostrokrzewu paragwajskiego i rozpocząć eksport surowca do innych prowincji. Sława yerba mate rozprzestrzeniała się z dużą dynamiką. Już wkrótce napar znany był w całej środkowo-południowej części kontynentu.

Wzrast ze stale napływającymi imigrantami, jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się kolejne plantacje i marki, spośród których wiele funkcjonuje po dzień dzisiejszy. Ze względu na dużą dostępność, napój zyskiwał uznanie wśród ludzi wszystkich klas i stanów. O jego powszechności najlepiej świadczy fakt, że już w XIX wieku argentyńska literatura i sztuka przedstawiały naczynie pełne życiodajnej yerba mate jako jeden z kluczowych atrybutów gauczów - argentyńskich kowbojów bezkresnych południowych równin. Ci do dziś stanowią narodowy archetyp i nieodłączny element folkloru. Bez wahania można zatem powiedzieć, że Latynosi mają yerbę we krwi!

tykwa i bombilla do yerba mate

Jak powstaje yerba mate?

Od wypuszczenia przez drzewo listków aż po moment, gdy trafią one do paczki, mija sporo czasu. Rośliny dorastają na plantacjach lub w lesie, a zbiorów dokonuje się od maja do października. Pracownicy podcinają gałęzie i dokonują wstępnej selekcji liści. W zakładzie produkcyjnym poddaje się je suszeniu i rozdrabnianiu. Poszatkowany na drobne kawałki surowiec trafia do klimatyzowanych magazynów. Spędzi tam od 8 miesięcy do nawet 2-3 lat. Wszystko zależy od pożądanej charakterystyki suszu. Przyjmuje się, że im dłuższy czas jego leżakowania, tym łagodniejszy w smaku będzie napar. Przed trafieniem do paczek całość jest raz jeszcze mielona. Przebieg tego procesu decyduje o ilości patyczków i pyłu oraz obecności ewentualnych smakowych dodatków. Te dodawane są bowiem na samym końcu. Nakreślony tu opis odnosi się do metod przetwarzania ostrokrzewu stosowanych w Paragwaju i Argentynie. Brazylijczycy na ogół pomijają suszenie dymem i leżakowanie. W efekcie ich yerba mate (znana jako chimarrao) ma soczyście zielony kolor i łagodny trawiasty aromat.

Jak działa yerba mate? Wpływ naparów z ostrokrzewu na organizm.

Yerba mate to doskonałe źródło cennych dla organizmu związków i dużej dawki naturalnej kofeiny. W zależności od gatunku, jej zawartość oscyluje między 0,5 g a 1,5 g na 100 gram suszu. Na pobudzenie wpływają również zawarte w yerbie teobrominy i teofiliny. Substancje czynne i witaminy przenikają do organizmu człowieka za pośrednictwem żołądka i jelita cienkiego. Następnie rozprowadzane są do tkanek. W następstwie dochodzi do stymulacji centralnego układu nerwowego, pobudzenia pracy mięśni oraz serca i przyspieszenia przemiany materii. Yerba mate wpływa też na lepszą pracę nerek i wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Podnosi ciśnienie krwi i temperaturę ciała jednocześnie obniżając napięcie naczyń krwionośnych. Niezwykłe właściwości naparu przekładają się na redukcję zmęczenia i wyraźną poprawę samopoczucia. Pozytywne efekty są widoczne szczególnie w obliczu wzmożonej aktywności fizycznej lub obciążenia intelektualnego. Nic dziwnego, że yerba cieszy się sławą naturalnego stymulantu wśród sportowców i osób związanych z branżą kreatywną.

Yerba mate kontra kawa. Która jest zdrowsza i lepiej pobudza?

W ostatnim czasie coraz więcej osób rezygnuje z codziennej filiżanki małej czarnej na rzecz yerba mate. Są ku temu liczne racjonalne przesłanki. Weźmy pod lupę szczegóły. Energetyzujące działanie obu naparów wynika z obecności kofeiny. Parzona kawa zawiera od 380 do 650 mg tej substancji. W yerba mate będzie jej odrobinę mniej. Na jedno naczynko naparu przypada około 360 mg kofeiny. Dlaczego zatem yerba mate będzie lepszym wyborem? Diabeł tkwi w szczegółach. Napar z ostrokrzewu zawiera znacznie więcej cennych dla organizmu składników. Każde 100 ml dostarczy nam aż 6 witamin, mikro- i makroelementy oraz potas, niacynę, luteinę i fosfor. Spożywaniu kawy często towarzyszy nagły przypływ energii oraz następujące wkrótce opadanie z sił i ogólne osłabienie. U źródła leży tu fakt wypłukiwania przez nią pokładów magnezu w organizmie. Dzięki yerba mate możecie o tym nieprzyjemnym uczuciu zapomnieć! Stymulacja będzie mniej gwałtowna, lecz dłuższa i stabilniejsza. Przy wielokrotnych dolewkach naparu dostarczamy zrównoważone dawki związków i substancji odżywczych. Efekt pobudzenia będzie zatem uwalniał się stopniowo i utrzymywał na zbliżonym poziomie.

Yerba mate. Jak zacząć przygodę?

W poprzedniej części tekstu przybliżyliśmy Wam, czym jest yerba mate. Przedstawiliśmy jej historię i umiejscowienie w kulturze oraz wymieniliśmy najważniejsze właściwości. Mając już tę wiedzę, nie pozostaje nic innego, jak przejść do części praktycznej! Aby rozpocząć przygodę z pobudzającymi naparami z ostrokrzewu, musimy wyposażyć się w kilka niezbędnych akcesoriów.

1. Bombilla czyli specjalna rurka filtrująca

By móc cieszyć się naparami na bazie ostrokrzewu paragwajskiego, będziemy potrzebowali bombilli. To nic innego jak słomka filtrująca yerba mate. Ze względu na dużą ilość drobnych fusów w naparze, stanowi absolutnie niezbędne akcesorium. Najczęściej przybiera formę podłużnej rurki wykonana ze stopu metali lub, nieco rzadziej, drewna. Jej górna część zakończona jest profilowanym ustnikiem. U dołu ma z kolei filtr. Ten, w zależności od modelu, może przybierać różne formy. Największą popularnością cieszą się płaskie filtry zwane też łyżeczkowymi. Sprawdzą się przy większości rodzajów suszu. W przypadku mieszanek o drobnej gramaturze, lepszym wyborem będą bombille potrójnie filtrujące. Pod zewnętrzną “obudową” najczęściej posiadają jeszcze dwie kolejne warstwy. Dzięki nim do naszych ust nie dostaną się nawet najdrobniejsze fusy. W zbliżony sposób działają bombille typu “bomba”. Na rynku dostępne są również rurki do yerby zakończone spiralną sprężyną. Niestety nie są aż tak dokładne. Nic dziwnego, że używa się ich głównie do naparów z suszem o sporej gramaturze.

Rodzaje bombill do yerba mate

2. Matero czyli naczynie do yerba mate.

Kolejnym niezbędnym akcesorium będzie naczynko na nasz napar. Wybór jest naprawdę ogromny. W zależności od jego kształtu i materiału wykonania, możemy spotkać się ze zróżnicowanym nazewnictwem. “Matero” to najbardziej ogólny termin. Używając go, możemy mieć na myśli naczynko każdego rodzaju.

a) tykwa tradycyjna

Sucha i wydrążona tropikalna dynia. Pierwszymi jej użytkownikami byli Indianie Guarani na długo przed przybyciem Europejczyków. Po dziś dzień jest chętnie używana, choć stopniowo wypierają ją praktyczniejsze matera ceramiczne i palo santo. Podobnie jak termin “matero”, słowo “tykwa” często używane jest w kontekście wszystkich naczynek do yerba mate.

naczynko do yerba mate

b) tykwa ceramiczna

Ceramiczne naczynka do yerba mate to jedno z najpopularniejszych rozwiązań pośród mateistów. Ich ogromnym atutem jest niska cena i duża odporność na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto, tykwy ceramiczne nie pleśnieją i łatwo utrzymać je w czystości. Polecamy je również tym, którzy cenią akcesoria o większej pojemności. Z reguły to właśnie one zmieszczą najwięcej naparu.

naczynko ceramiczne do yerba mate

c) cuia

Siostra klasycznej tykwy. Do jej wytworzenia używana jest inna część tropikalnej dyni; ta bliżej szypułki. W efekcie naczynko przybiera odmienny kształt. Poza tym ma raczej zbliżoną charakterystykę. Cieszy się sporą popularnością szczególnie na południu Brazylii. Najchętniej serwuje się w niej tamtejszą specjalność czyli zielone i pylaste chimarrao.

Cuia do yerba mate

d) guampa

Atrybut każdego argentyńskiego gaucza, czyli podłużne naczynie na napar z najprawdziwszego bydlęcego rogu. Często posiada specjalny uchwyt, dzięki któremu może zostać zawieszona na szyi. Istnieją również alternatywy w postaci guamp wykonanych z drewna.

Guampa - naczynko do yerba mate

e) palo santo

Mityczne palo santo to występujące w Ameryce Południowej drzewo z rodziny osoczynowatych. Nietypową nazwę (z hiszp. “święte drewno) zawdzięcza wydzielaniu wonnej żywicy o niezwykłym, kojącym zmysły zapachu. Palo santo ma zastosowanie w medycynie ludowej i jest popularnym składnikiem kadzideł. Produkuje się z niego również naczynka do yerba mate. Eteryczny aromat drewna świetnie współgra z wytrawnością naparu! Tykwy z palo santo mogą cechować się zróżnicowanym kształtem. Z naszych doświadczeń wynika, że mateiści najchętniej wybierają naczynka z metalowym okuciem.

Palo Santo do yerba mate

Co to jest curado matero? Jak je wykonać?

Curado to proces przygotowania naczynia do użytkowania. Służy przede wszystkim jego wzmocnieniu i zabezpieczeniu go przed przeciekaniem. Technika curado zależy od rodzaju naczynka, jakiego używasz.

a) curado naczynek ceramicznych

Naczynka wykonane z glinek nie wymagają szczególnej konserwacji. Przed pierwszym użyciem wystarczy przepłukać je wrzątkiem.

b) curado calabazy (tykwy)

Calabaza (tykwa) to tropikalna dynia, która po wydrążeniu sprawdza się jako naczynko. By móc komfortowo z niej korzystać, przed pierwszym użyciem należy wsypać do niej odrobinę suszu. Następnie zalewamy ją ciepłą, lecz nie wrzącą wodą i pozostawiamy na noc. Wysuszone resztki owocu zmiękną i kolejnego dnia możemy usunąć je z wnętrza. Proces powtarzamy. Ostatecznie tykwa będzie zdatna do użytku.

c) curado drewnianych materek

Materka wykonane z drewna (najczęściej palo santo lub algarrobo) należy dokładnie wypłukać bieżącą wodą. Po wyschnięciu należy natłuścić wnętrze oliwą lub olejem (według uznania). Następnie pozostawić na dwie doby do całkowitego wchłonięcia. Jeżeli po tym czasie występują jeszcze resztki tłuszczu, usuwamy je suchą szmatką. W następnym etapie zasypujemy naczynie suszem i zalewamy wodą w temperaturze do 80 stopni. Zalane naczynie pozostawiamy na noc. Teraz wystarczy jedynie wypłukać naczynie pod bieżącą wodą i... gotowe!

3. Rodzaje yerba mate. Która będzie najlepsza na początek?

Świat yerba mate imponuje obfitością. Zróżnicowanie gatunkowe suszu wiąże się z szeregiem czynników. Na smak i właściwości wpływa choćby: charakter i położenie plantacji, rodzaj gleby, technologia upraw oraz metody późniejszej obróbki, sposób suszenia i konfekcjonowanie. Klasyczny podział opracowany z uwzględnieniem wymienionych elementów zakłada następujące gatunki:

  • Elaborada / Elaborada con palo - tradycyjna yerba mate z patyczkami i pewną ilością pyłu. Po zbiorach poddawana jest suszeniu gorącym dymem. Następnie leżakuje w chłodniach od kilku do kilkunastu miesięcy. Najczęściej spotykana w Argentynie i Paragwaju. Susz z tego drugiego kraju powszechnie uważa się za nieco intensywniejszy w smaku.

Yerba Mate RosamonteYerba Mate Guarani - paragwajskaYerba Mate Yaguar

  • Despalada / Sin palo - z hiszpańskiego “pozbawiona patyczków”. Proces jej powstawania wygląda analogicznie do tradycyjnej elaborady. Jedyną różnicą jest fakt, iż na pewnym etapie jej produkcji usuwa się kawałki gałązek. W efekcie otrzymujemy susz składający się z listków i pyłu w różnych proporcjach. Z uwagi na to, że patyczki nie zawierają kofeiny, pozbawiona ich despalada uznawana jest za bardziej pobudzającą.

Yerba Mate Soul MateYerba Mate zielonaRosamonte - yerba mate

  • Suave - tradycyjna yerba mate o nieco łagodniejszym smaku przy niezmiennie wysokiej zawartości kofeiny. Delikatniejsze nuty osiąga się poprzez odpowiednio długie leżakowanie suszu w ściśle określonych warunkach.

 rosamonte suave - yerba mate

  • Sin humo / Suszona powietrzem / Yerba mate green - gatunek yerba mate, który na etapie przetwarzania został poddany suszeniu powietrzem zamiast dymem (jak w tradycyjnych odmianach). W efekcie cechuje się żywą zieloną barwą, jej smak jest łagodniejszy, a goryczka znacznie zneutralizowana. Mimo to zawartość kofeiny plasuje się na podobnym poziomie, co w przypadku "dymnych" produktów. Zielone yerba mate dobrze komponują się z owocowymi i ziołowymi dodatkami. Często poleca się je początkującym. Najpopularniejszą marką jest brazylijska Verde Mate Green

                Zielona yerba mate - Verde Mate Green

  • Con hierbas / ziołowa - yerba mate z ziołowymi dodatki w formie suszu, olejków lub aromatów. W zależności od rodzaju kompozycji mogą cechować się prozdrowotnym charakterem.

 Yerba Mate GuaraniYerba Mate CBSeYerba Mate Verde Mate

  • Con frutas / owocowa - yerba mate z dodatkiem owoców lub owocowych aromatów. Świetnie sprawdzają się nie tylko jako ciepły napar, lecz również w schłodzonej formie.

Yerba Mate CBseZielona yerba Mate - Verde Mate Greenyerba mate guarani

  • Organica / Organiczna - kategoria nie odnosi się do smaku, lecz techniki uprawy i przetwarzania suszu. Kupując organiczne yerba mate mamy pewność, że powstały one zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Jedną z najpopularniejszych certyfikowanych yerba mate jest Soul Mate Organica.

Organiczna yerba mate - Soul Mate

Jak parzyć yerba mate?

  1. Wsyp yerba mate do naczynka. Latynosi wypełniają je suszem w mniej więcej ⅔ objętości. By jednak napar nie był zbyt gorzki, na początek powinno wystarczyć Ci około ¼ naczynka (2-3 łyżki).
  2. Jak parzyć yerb mate - instrukcja

  3. Zakryj dłonią wierzch naczynka, odwróć je do góry dnem i kilkukrotnie wstrząśnij. Dzięki temu najgrubiej zmielone kawałki suszu trafią na dno. To ważne, gdyż to właśnie one będą miały kontakt z sitkiem bombilli. W ten sposób nie dojdzie do jej zatkania.
  4.  Jak parzyć yerb mate - instrukcja

  5. Przechyl naczynko, tak by susz ułożył się po skosie (kąt 45 stopni). Umieść bombillę wzdłuż powstałego kopczyka.
  6.  Jak parzyć yerb mate - instrukcja

  7. Ostrożnie wlej trochę zimnej wody do naczynka by zwilżyć susz. W ten sposób napar nie utraci zbyt szybko smaku i właściwości zdrowotnych oraz pobudzających.
  8.  Jak parzyć yerb mate - instrukcja

  9. Dolej do pełna gorącej wody (Jej temperatura nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza). Odczekaj chwilę i delektuj się naparem!
  • W zależności od rodzaju suszu, można pozwolić sobie na kilka dolewek wody. Rób to do momentu, gdy yerba straci smak.
  • Dla urozmaicenia smaku możesz wzbogacić napar o zioła, miód, cytrynę lub inne dodatki.

Yerba Mate na zimno

Tereré czyli yerba mate na zimno!

W oddalonym od oceanu Paragwaju latem odnotowuje się szalenie wysokie temperatury. Nic więc dziwnego, że gorące napary nie cieszą się tam szczególnie dużą popularnością. Mieszkańcy mają jednak niezawodny sposób na ochłodę - tereré. Pod zabawnym terminem kryje się... yerba mate serwowana na zimno! Jej przygotowanie nie różni się znacznie od tradycyjnego. Wystarczy, że zastąpimy ciepłą wodę zastąpimy schłodzoną i dorzucimy do matero kilka kostek lodu. Już po kilku minutach możemy cieszyć się napojem, który nie tylko orzeźwia, lecz także pobudza dostarczając solidną dawkę naturalnej kofeiny. Wyśmienitą alternatywą dla wody może być również Wasz ulubiony zmrożony sok owocowy! Takie rozwiązanie bywa nazywane tereré... rosyjskim. Podobno zostało opracowane przez radzieckich ochotników walczących w paragwajskiej armii na początku XX wieku.

Yerba Mate zalewana zimną wodą

FAQ - czyli wszystko co chcecie wiedzieć o yerbie, ale boicie się spytać ;)

Yerba Mate - odpowiadamy na wasze pytania

  1. Co to jest Yerba Mate?
  2. Yerba mate (herbata paragwajska, Ilex paraguariensis, indiańskie caá mati, caá mate). Pierwsze napary z yerba mate pili ludzie z plemienia Guarani. Napar tworzono z wysuszonych, zmielonych liści, niekiedy również z dodatkiem gałązek. Nazwa yerba mate pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – zioło i mati. Mati w języku keczua oznacza tykwę – naczynie do parzenia ziół.

  3. Jak działa Yerba Mate?
  4. Yerba mate wpływa regulująco na ciśnienie krwi i obniża napięcie mięśni szkieletowych. Pobudza trawienie, układ nerwowy i stymuluje pracę serca. Napar zawiera większość witamin i sole mineralne, duże ilości ksantyn (poza kofeiną także teobrominę i toefilinę). Zawiera również przeciwutleniacze wykazujące właściwości antynowotworowe. Yerba Mate działa taże korzystnie na włosy i paznokcie.

  5. Czy Yerba Mate to używka?
  6. Ze względu na zawartość składników pobudzających układ nerwowy ksantyn (pochodnych kofeiny) Yerbe należy uznać za używkę.

  7. Czym różni się Yerba Mate od Kawy?
  8. Przede wszystkim Yerba Mate dostarcza do organizmu magnez, a nie wypłukuje go jak kawa. Kawa daje nam nagły zastrzyk energii, który trwa przez krótki czas. Krótko po nim od razu czujemy się osłabieni. Yerba Mate uwalnia powoli kofeinę, co sprawia, że jesteśmy pobudzeni przez dłuższy czas. Yerba Mate oprócz magnezu dostarcza też wiele witamin: B, C, A.

  9. Do czego służy ta rurka z dziurkami (bombilla)?
  10. Metalowa lub bambusowa rurka zakończona otworami służy do odcedzania naparu z fusów. Ziele Yerba Mate zaparza się podobnie jak większość ziół, susz nie opada na dno naczynia. Dlatego też, aby nie połykać fusów, wymyślono sposób picia przez rurkę zwaną bombillą.

  11. Jaka jest najlepsza temperatura do zaparzania Yerba Mate?
  12. Susz najlepiej zalewać wodą o temperaturze nieprzekraczającej 75 stopni Celsjusza. Ważne, by nie pozbawić naparu „mocy” i smaku! Yerba Mate jest bardzo elastyczną rośliną. Możemy cieszyć się jej właściwościami, przyrządzając zimny napój (Terere). Można też zalać ciepłą wodą, jednak przy zbyt wysokiej temperaturze Yerba Mate traci swoje właściwości. Co więcej, zalewanie ostrokrzewu paragwajskiego wrzątkiem, pozbawia naparu większości właściwości odżywczych.

  13. Czy Yerba Mate można przyrządzać na zimno?
  14. Yerba Mate można zalewać zimną wodą. Yerba pita z lodem, ziołami, limonką lub innymi owocami, lub sokami jest popularna w Ameryce Południowej. Jest bardzo często pita tam podczas upałów. Warto nadmienić, że im zimniejsza woda, tym lepszy napój. Ten sposób przyrządzania yerby nazwano terere.

  15. Czy Yerba Mate może być podawana dzieciom?
  16. Rząd Argentyny, przed laty propagował program włączania ostrokrzewu paragwajskiego do diety młodzieży szkolnej. Traktował Yerba Mate jako swoisty suplement diety. Program ten był skierowany do ubogich rodzin, w których niecodziennie na stole pojawiał się pełnowartościowy posiłek. Jednak, ze względu na zawartość kofeiny, odradzamy podawania yerby małym dzieciom.

  17. Sin Palo, Con Palo – co to jest?
  18. Sin Palo jest to susz Yerba Mate pozbawiony gałązek (same listki). Listki z dodatkiem gałązek nazywają się Con Palo.

  19. Czym jest Palo Santo i Algarrobo?
  20. Palo Santo i Algarrobo to najpopularniejsze gatunki drewna służące do wyrobu naczyń do picia Yerba Mate.

  21. Kupiłem yerbę ale nie mam bombilli. Co robić?
  22. Tak, znam to uczucie… wybaczcie mój mentorski ton, ale tak się dość często zdarza. Sam pamiętam pierwsze parzenie. To nic strasznego, jeśli nie macie bombilli, zaparzcie yerbę, używając sitka do herbaty, zaparzacza do kawy. Ok, nie wpadłem na nic lepszego! Problem polega na tym, że „fusów” jest zdecydowanie więcej niż przy tradycyjnej herbacie liściastej. W dodatku nie bardzo chcą opadać na dno – co jest nie lada wyzwaniem. Tutaj moje cenne wskazówki to sitko lub zaparzacz do kawy.

  23. Jaką Yerba Mate najlepiej wybrać na początku?
  24. Najlepsze dla osób początkujących to zakup próbek z każdego rodzaju Yerba Mate.

  25. Czym różnią się poszczególne marki Yerba Mate?
  26. Różnią się wyglądem, aromatem, ilością pyłu, składem, smakiem i sposobem suszenia. Mogą zawierać same listki lub listki z gałązkami skomponowane w różnych proporcjach. Yerba mate mają także dodatki kawałków owoców lub są aromatyzowane.

  27. Dla kogo jest przeznaczona Yerba Mate?
  28. Yerba mate jest używką, dlatego nie powinny jej spożywać małe dzieci. Także kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby ze schorzeniami żołądka.

  29. Czy Yerba Mate można używać w kuracjach odchudzających?
  30. Oczywiście – to bardzo skuteczny środek odchudzający, który hamuje uczucie głodu.

  31. Czy muszę Yerba Mate pić koniecznie z tykwy?
  32. Pijemy z tego, w czym nam najbardziej smakuje. Kubeczki gliniane, ceramiczne, matera z Palo Santo i Algarrobo, ale najczęściej używamy tykwy – calabazy. Zarówno dla podniesienia walorów smakowych, jak i estetycznych, dlatego pije się ją z calabazy.

  33. Czemu zapycha mi się bombilla? Dlaczego lecą mi fusy przez rurkę?
  34. Pamiętaj o prawidłowym zaparzaniu Yerba Mate oraz tym, żeby nie mieszać naparu Yerba Mate. Tradycyjnie pierwszy łyk Yerba Mate wypluwa się na ziemię.

  35. Przecieka mi tykwa, co się stało?
  36. Aby zapobiec przeciekaniu tykwy, należy wykonać tzw. curado. Jest to rodzaj hartowania naczynia. Fusy po yerba mate zalewamy ciepłą wodą o temperaturze ok. 75 st. C. i zostawiamy na noc. Następnie wyskrobujemy wnętrze tykwy, tak by nie pozostały w nim resztki owocu i pestek. Tykwę podczas użytkowania należy utrzymywać cały czas w wilgoci.

  37. Co to jest Alpaka?
  38. To tzw. nowe srebro – zgodnie z Polską Normą jest to „mosiądz wysokoniklowy”. Jest to srebrzystobiały stop zawierający 40-70% miedzi, 10-20% niklu i 5-40% cynku.

  39. Jakie mam wybrać naczynko?
  40. Wszystko zależy od Twoich preferencji, w naszej ofercie znajdziesz duży wybór wszelkiego rodzaju naczynek. Od ceramicznych (wygodnych, jeśli chodzi o utrzymanie ich w czystości) po oryginalne południowoamerykańskie tykwy i matera. Dzięki nim poczujesz się jak prawdziwy Mateista!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel