Darmowa dostawa od 60,00 zł
2023-08-15

Yerba mate jest za gorzka! Co zrobić?

Gorzka yerba – jak złagodzić jej smak?

Przeglądając internetowe wpisy, często spotykamy się z opinią, że yerba mate jest tak gorzka, że wykrzywia usta i smakuje jak pety. Co prawda nie wiemy, jak smakują pety, ale zgadzamy się, że początki z yerba mate nie należą do najłatwiejszych, a do jej smaku trzeba przywyknąć. Na szczęście znamy kilka sposobów na to, by poprawić smak yerbki i nie zniechęcić się do picia już po kilku pierwszych łykach. Z przyjemnością podzielimy się nimi w dzisiejszym artykule!

Spis treści:

  1. Dlaczego yerba mate jest gorzka?
  2. Yerba yerbie nierówna. Jakie produkty wybierać?
  3. Jak sobie zaparzysz, tak wypijesz
  4. Yerba nadal za gorzka? Zmień jej smak!

Dlaczego yerba mate jest gorzka?

Zanim przejdziemy do konkretów, przyjrzyjmy się temu, co w trawie piszczy i spróbujmy odpowiedzieć na pytanie: czemu yerba jest gorzka? Jak wiadomo, ostrokrzew paragwajski bogaty jest w kofeinę, witaminy, minerały oraz wiele innych, interesujących związków organicznych. Wśród nich znajdują się niepozorne substancje – taniny, nazywane również garbnikami, które odpowiadają za charakterystyczny, cierpki smak. Są to związki polifenolowe, które występują w liściach, owocach, korzeniach oraz korze wielu gatunków roślin. Pełnią bardzo ważną funkcję – są ochroną roślin przed szkodnikami w postaci pasożytów, grzybów, owadów i zwierząt. Kiedy łączą się z białkiem, znajdującym się w ślinie, powstaje gorzki, niezbyt przyjemny posmak. Choć brzmi to, jak efekt uboczny działania rośliny, nie ma w tym nic bardziej mylnego, bo taniny niosą ze sobą wiele dobra! Są zaliczane do antyoksydantów, które łagodzą stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki, mogą pomóc w redukcji nadmiaru „złego” cholesterolu we krwi, wspomóc odporność organizmu czy łagodzić podrażnienia. Oprócz garbników, na gorzki smak yerby wpływają także inne czynniki, jak czas zbioru liści ostrokrzewu, sposób produkcji suszu, metoda parzenia… Efektem tych działań powstaje intensywny napar, który mimo wielu zalet, niestety nie każdemu odpowiada pod względem smaku. Jeśli znalazłeś się w grupie osób, którym smak yerba mate nie przypadł do gustu, ale mimo wszystko przekonują Cię jej właściwości i nie chcesz rezygnować z picia, sprawdź nasze porady i dowiedz się, jak pozbyć się gorzkiego smaku yerba mate!

Yerba yerbie nierówna. Jakie produkty wybierać?

Choć wszystkie powstają na bazie tej samej rośliny – ostrokrzewu paragwajskiego, to każda yerba różni się od siebie nieznacznie wyglądem i gramaturą suszu, aromatem i wreszcie smakiem. Napar przygotowany z dymnej, pylastej paragwajki, smakuje zupełnie inaczej niż z grubo ciętej, praktycznie pozbawionej pyłu zielonej mate green. Wyraźny kontrast dostrzec można także między soczystą, zmieloną na pył chimarrão, a suszoną dymem yerbą z Argentyny. Dla nowicjusza w świecie yerba mate zakup pierwszego produktu może okazać się nie lada wyzwaniem. Co wybrać, żeby nie trafić na gorzką yerbę?

  • Jeśli chcesz kupić klasyczną yerba mate, bez dodatków, zwróć uwagę na produkty oznaczone dopiskiem „suave” lub „sin humo”. Pierwsze z nich to yerby łagodniejsze w smaku (suave z języka hiszpańskiego oznacza „delikatny”). W opakowaniu, oprócz liści ostrokrzewu, znajduje się spora ilość gałązek, które uważane są za bezwartościowe pod względem smaku i zawartości kofeiny – są „wypełniaczem”, a co za tym idzie, łagodzą intensywność suszu. Przykładem takiej yerby jest paragwajska Pajarito Suave. Yerby sin humo (z języka hiszpańskiego – „bez dymu”), to z kolei produkty, które poddawane są alternatywnej metodzie suszenia, bez użycia ognia i dymu. Zamiast tego listki i gałązki ostrokrzewu suszy się gorącym powietrzem, dzięki czemu w suszu nie czuć gorzkiego, wędzonego posmaku. Najlepsze przykłady yerba mate sin humo to produkty dwóch brazylijskich marek: Soul Mate i Verde Mate Green.
  • Jeśli lubisz oryginalne kompozycje, sposobem na uniknięcie gorzkiego posmaku jest wybór smakowych yerba mate. Zasada jest prosta – im więcej dodatków, tym łagodniejsza jest cała kompozycja. Producenci dodają do suszu rozmaite aromaty i dodatki w postaci owoców, ziół i przypraw, których zadaniem jest podkreślenie i złagodzenie charakterystycznej goryczki ostrokrzewu. Wybór jest naprawdę ogromny i z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Bestsellerowe smaki, najczęściej wybierane przez naszych klientów to: Verde Mate Frutos Tropicales, CBSé Frutos del Bosque i Yaguar Fiesta.
Jak pozbyć się gorzkiego smaku yerba mate?

Jak sobie zaparzysz, tak wypijesz

Niestety, może zdarzyć się, że nawet gdy wybierzesz najłagodniejszą spośród wszystkich yerba mate, źle zaparzony napar podrażni gorzkim smakiem Twoje wrażliwe kubki smakowe. Jak się okazuje, sposób parzenia ma ogromne znaczenie. Wiele razy na naszym blogu powtarzaliśmy, że optymalna temperatura wody do parzenia yerba mate wynosi 70-80 °C. To nie jest tylko pusta formułka, wstawiana do każdego tekstu na zasadzie kopiuj-wklej. Na podstawie badań udowodniono, że parzenie yerba mate wrzątkiem nie ma najmniejszego sensu – nie dość, że napar staje się tak gorzki, że niemal nie da się go pić, to nie ma prawie żadnej wartości pod względem pobudzających właściwości. Z kolei w niższej temperaturze rzeczywiście smak jest łagodniejszy, ale kofeina uwalnia się znacznie wolniej i słabiej. Jeśli więc nie zależy Ci aż tak bardzo na pobudzeniu, ale chcesz złagodzić smak naparu – po prostu zalej susz chłodniejszą wodą. Druga sprawa to ilość suszu, jaką wsypujesz do matero. W wielu poradnikach dotyczących parzenia yerba mate można przeczytać, że matero należy zasypywać w 3/4 jego objętości. Początkujący mateiści biorą więc swoją pierwszą yerba mate, sypią susz jak PoYerbani do tykwy, wkładają bombillę, wlewają wodę i próbują. I nagle szok: yerba jest gorzka!!! Paczka yerby zostaje więc zapomniana w najciemniejszym kącie szafki z herbatami, matero zmienia funkcję na doniczkę dla roślinek, a bombilla trafia do szuflady z tymi dziwnymi, kuchennymi akcesoriami, których nigdy się nie używa. A rozwiązanie jest tak proste – wystarczy wsypać mniej suszu do matero. Jeśli yerba jest dla Ciebie za gorzka, zacznij od 1-2 łyżeczek suszu, zalej chłodniejszą wodą, przyzwyczaj się do smaku i stopniowo zwiększaj parametry parzenia we własnym tempie i zgodnie z własnymi upodobaniami!

Yerba mate nadal za gorzka? Zmień jej smak!

Kupiłeś yerbę, która teoretycznie miała mieć łagodniejszy smak, nasypałeś mniej suszu do matero, zalałeś chłodniejszą wodą, a napar nadal jest gorzki…? Nie zniechęcaj się, na to także mamy rozwiązanie! Wystarczy trochę poeksperymentować i samemu poprawić smak yerba mate. Ostrokrzew paragwajski ma to do siebie, że bardzo dobrze łączy się z rozmaitymi dodatkami – tymi dodawanymi przez producentów, jak i świeżymi dodatkami, które można samodzielnie wrzucić do matero. Jak poprawić smak yerba mate?

  • Dodaj do yerba mate wszystko, na co masz ochotęowoce pod każdą postacią, np. świeże plasterki cytryny, soczyste kawałki arbuza, suszone jagody goji czy kandyzowane kostki ananasa; zioła, np. rześką i intensywną miętę, aromatyczny rozmaryn albo cudownie odprężającą melisę czy ashwagandhę; jadalne, suszone kwiaty, które nie tylko urozmaicą Twój napar, ale też delikatnie podkreślą jego smak; przyprawy, np. korzenny cynamon, pikantny imbir, pieprz czy rozgrzewające goździki. A co powiesz na nietypowe połączenie yerba mate z kawą, wanilią, kakao albo… herbatą? Opcji jest mnóstwo, a ogranicza Cię jedynie wyobraźnia! Jeśli jednak brakuje Ci pomysłów, zapraszamy do obejrzenia oferty Vivarini – marki ze zdrową żywnością i dodatkami do naparów, gdzie znajdziesz mnóstwo inspiracji.
  • Jak najszybciej pozbyć się gorzkiego smaku? Posłódź yerba mate! Dodaj miód, melasę, stewię, ksylitol, a nawet cukier. W słodkiej yerbie nie ma nic złego, tak piją ją nawet mieszkańcy Argentyny! Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić – niektóre słodziki są kaloryczne. Radzimy też, aby osłodzić najpierw wodę przed zalaniem suszu, dzięki czemu unikniesz mieszania bombillą w tykwie.
  • Zamiast wody użyj… soku albo mleka. Zaskoczony? Yerbę z zimnym sokiem, czyli tereré con jugo (znane też pod nazwą tereré ruso) pije się w Paragwaju od lat 30. XX wieku, kiedy to w wojnie o Chaco udział brali rosyjscy żołnierze. Dla nich też napar z ostrokrzewu był za gorzki, więc łagodzili jego smak owocowymi sokami. Mate de leche, czyli yerba mate z mlekiem i cukrem, to z kolei kolejny pomysł Argentyńczyków. Taki rodzaj „bawarki”, tylko z yerbą zamiast herbaty – pyszna i przyjemnie delikatna w smaku!

Nie zniechęcaj się. Eksperymentuj ze smakiem yerba mate i korzystaj z jej cudownych właściwości!

Czy yerba mate jest gorzka? Tak, nie możemy temu zaprzeczyć. Czy nie da się jej pić? Nie, to nieprawda! Oczywiście, każdy ma swoje własne preferencje oraz inną wrażliwość kubków smakowych i coś, co dla jednych jest ambrozją, dla innych będzie nie do zniesienia. Na szczęście jest wiele sposobów, aby poprawić smak yerba mate. Tym bardziej warto ze względu na jej niesamowite właściwości – bogactwo witamin, minerałów, antyoksydantów i co najważniejsze, pobudzającej kofeiny. Jeśli spróbowałeś już yerby po raz pierwszy i nie przekonał Cię jej smak, mamy nadzieję, że po przeczytaniu dzisiejszego artykułu spróbujesz jej ponownie i zmienisz zdanie. Jeśli pierwsza degustacja jest dopiero przed Tobą, to mamy nadzieję, że nasze wskazówki okażą się przydatne. Na co czekasz? Leć zaparzyć swoją mate. Smacznego!


Źródła informacji:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate – A Long but Current History, Nutrients, 2021.
  3. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.
  4. B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek, D. Niemczuk, Wpływ parametrów parzenia na zawartość kofeiny w naparze yerba mate, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012.

Autor:
Piotrek (MATE-NERD)

Piotrek to prawdziwy ekspert od yerba mate. Wie dosłownie wszystko na temat ostrokrzewu paragwajskiego – od nasionka po susz, który trafia do jego matero. Analizuje skład, pochodzenie i metody parzenia z pasją, która mogłaby zaimponować nawet samemu Albertowi Einsteinowi. Uwielbia kuchenne eksperymenty z yerbą w roli głównej, które nie zawsze kończą się najlepiej… ale udanymi kombinacjami chętnie dzieli się na blogu.

Polecane

Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

Verde Mate Green Frutos Tropicales 0,5kg

32,99 zł brutto/1szt.(65,98 zł / kg brutto)
Yerbera – Puszka z Verde Mate Cactus de Juarez 0,5kg

Yerbera – Puszka z Verde Mate Cactus de Juarez 0,5kg

49,99 zł brutto/1szt.(99,98 zł / kg brutto)
Soul Mate Orgánica Menta Limon 0,5kg (organiczna)

Soul Mate Orgánica Menta Limon 0,5kg (organiczna)

31,90 zł brutto/1szt.(63,80 zł / kg brutto)
Yaguar Fiesta 0.5kg

Yaguar Fiesta 0.5kg

24,90 zł brutto/1szt.(49,80 zł / kg brutto)
pixel