Jak powstaje yerba mate?

2017-10-09

Jak powstaje yerba mate?Jak powstaje yerba mate?

Wysuszone i zmielone listki oraz gałązki? Nie do końca, nie tak szybko. Proces powstawania mate jest długotrwały, podzielony na co najmniej kilka faz. Yerba jest efektem pracy wielu ludzi, maszyn, starannego doboru w poszczególnych procesach produkcji i restrykcyjnego sposobu magazynowania. Każdy producent ma własne techniki. I to czuć. Niby ta sama roślina, jednak smaków tak wiele.

Nim ostrokrzew paragwajski trafi na plantację, dojrzewa w szklarni. Specjalnie wyselekcjonowane nasiona kiełkują i wzrastają tam nawet do 8 miesięcy. Gdy już wyrosną, są przenoszone na pole lub las i rozrastają się od 2 do 5 lat przed pierwszymi zbiorami. Zbiory odbywają się między majem a październikiem, kiedy rośliny mają okres szybkiego wzrostu i wypuszczają liście. Jak wygląda pozyskiwanie yerba mate? Specjalne maszyny lub pracownicy z piłami i maczetami odcinają wybrane gałęzie. Dzięki temu drzewka mogą jeszcze bardziej się rozrastać. Trzeba jednak do tego trochę więcej czasu. Raz obcięty ostrokrzew paragwajski odrasta nawet do 3 lat nim znów zostanie przycięty przez pracowników. Nie wszystko trafia do dalszej fazy produkcji. Żniwiarze od razu selekcjonują zbiory. Odrzucają niechciane gałęzie i inne roślinne pozostałości. Następnie pakują wyselekcjonowany materiał i transportują do fabryki.

Ostrokrzew paragwajski jest suszony nagłym podgrzewaniem przez 20-30 sekund w temperaturze około 600°C. Czasami jest to otwarty ogień, jednak większość firm używa do tego wielkich obrotowych wałków, które obracają mate, by całość osuszyła się w równym stopniu. W czasie tego procesu liście tracą 20 proc. swojej wagi dzięki wyparowaniu wody. Następuje faza powolniejszego osuszania (od 12 do 24 godzin). Listki i gałązki trafiają do nagrzanego pomieszczenia o temperaturze od 80 do 90°C, gdzie niemal zupełnie pozbywają się wody.

Przychodzi czas na szatkowanie i pakowanie wysuszonego materiału do worków z naturalnych tkanin. Zgromadzona produkcja jest przechowywana od 8 miesięcy do 2-3 lat w klimatyzowanych i wentylowanych magazynach. Poziom tlenu jest stale monitorowany, by mate nie wywietrzała. Brazylijski susz najczęściej nie przechodzi procesu magazynowania i od razu jest mielone, z kolej paragwajska produkcja dojrzewa powoli nabierając posmaków i aromatów. Jest jak wino, które musi leżakować nim trafi na nasze stoły. Ostatni proces przed pakowaniem to mielenie liści i gałęzi. To właśnie tutaj decyduje się o tym, czy do paczki trafią same listki (sin palos lub despalada), czy może listki z gałązkami (con palos). To od rodzaju mielenia zależy, czy do paczki trafi dużo pyłu, czy może mate będzie go pozbawiona. Ma to bardzo duży wpływ na smak yerby. Wystarczy porównać smak Despalady i Sin Palo. Ostatnia część to pakowanie gotowego suszu. Puszki, papierowe pudełka, worki z naturalnych materiałów – do wyboru, do koloru. Tak przygotowane mate wyjeżdża w podróż do najodleglejszych miejsc na świecie.

Namęczy się ten nasz cudowny ostrokrzew nim trafi do naszego matero. Jak w filmie akcji. Rośnie spokojnie niczego nieświadomy, a tu nagle tnie go maczeta, jest palony żywcem, suszony w upale, szatkowany, pakowany i przetrzymywany od blisko roku do 3 lat. Zmielony trafia do ciasnego pudełka i podróżuje do nas. I wystarczy tylko kubek gorącej wody, by swoim smakiem i energią mógł opanować Ciebie i mnie. Cudowny paragwajski OSTROkrzew!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel