Yerba mate uszczęśliwia! Argentyńscy naukowcy mają na to dowody!

Yerba mate jest głęboko zakorzeniona w argentyńskiej codzienności, a rytuały polegające na grupowym spożywaniu naparów z jednego naczynka znane na całym świecie. Naukowcy udowodnili, że przyczyną popularności yerby może być jej wpływ na organizm. Jak więc yerba mate wpływa na nastrój?
Yerba mate a szczęście
Nie będzie przesadą stwierdzenie, że yerba mate w Argentynie traktowana jest jako napój narodowy. Sięgają po nią bogaci i biedniejsi, młodzi i starzy, pija się ją przez cały rok, bez względu na okoliczności czy pogodę. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że w tym kraju wciąż ogromną popularnością cieszy się specjalny rytuał picia mate podczas spotkania towarzyskiego. Napar zaparzany jest w jednym matero i podawany z rąk do rąk. Kiedy jedna osoba wypije napój, susz znów zalewa się wodą i podaje kolejnemu uczestnikowi spotkania. Szukając wytłumaczenia dla fenomenu tego rytuału, naukowcy doszli do wniosku, że ma on dwie przyczyny. Po pierwsze, yerba mate zwiększa uwalnianie dopaminy - neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za stymulację układu nagrody w mózgu, co powoduje odczuwanie szczęścia. Podczas picia naparów z ostrokrzewu paragwajskiego wzrasta również poziom serotoniny. Wszystko to sprawia, że miłe spotkania towarzyskie w gronie bliskich osób stają się jeszcze przyjemniejsze i wywołują pozytywne skojarzenia. Więcej o tym, jak ważna jest yerba mate w kulturze argentyńskiej, pisaliśmy tutaj.
Yerba mate w pandemii – jak zmieniły się przyzwyczajenia Argentyńczyków?
Pandemia sprawiła, że świat wywrócił się do góry nogami, a wraz z nim wszystkie nasze przyzwyczajenia, tradycje i plany. Sytuacja stała się na tyle poważna, że Narodowy Instytut Yerba Mate zarekomendował Argentyńczykom zaprzestanie odbywania tradycyjnego rytuału, podczas którego grupa ludzi skupia się wokół jednego naczynka i kolejno wypija z niego napar. Zgodnie z informacjami podanymi przez Narodowy Instytut Yerba Mate w wyniku wprowadzenia związanego z pandemią ograniczenia spotkań towarzyskich spożycie ostrokrzewu paragwajskiego w ciągu pierwszych trzech kwartałów 2020 spadło o ok. 5 mln kg w stosunku do takiego samego okresu roku ubiegłego. Mimo wszystko utrzymuje się ono na bardzo wysokim poziomie.
