Yerba mate uszczęśliwia! Argentyńscy naukowcy mają na to dowody!
Yerba mate jest głęboko zakorzeniona w argentyńskiej codzienności. Tradycyjnie spożywa się ją w grupie, z jednego naczynka i przez jedną bombillę. Od kilku lat napar staje się coraz popularniejszy na całym świecie, a za przyczyną popularności stoi pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Okazuje się, że yerba wpływa zbawiennie nie tylko na ciało, ale także na nastrój. W jaki sposób? Przyjrzymy się temu bliżej w dzisiejszym wpisie.
Spis treści:
- Yerba mate – argentyński napój przyjaźni
- Yerba mate a szczęście?
- Jak zmieniły się przyzwyczajenia Argentyńczyków?
Yerba mate – argentyński napój przyjaźni
Nie będzie przesadą stwierdzenie, że yerba mate w Argentynie traktowana jest jako napój narodowy. Sięgają po nią bogaci i biedniejsi, młodzi i starzy, pija się ją przez cały rok, bez względu na okoliczności czy pogodę. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że w tym kraju wciąż ogromną popularnością cieszy się specjalny rytuał picia mate podczas spotkań towarzyskich. Napar zaparzany jest w jednym matero i podawany z rąk do rąk. Kiedy jedna osoba wypije napój, susz znów zalewa się wodą i podaje kolejnemu uczestnikowi spotkania. Argentyńczycy słyną z tego, że są bardzo towarzyscy. Uwielbiają spędzać czas z bliskimi i przyjaciółmi, a wspólne picie naparu sprawia, że są po prostu szczęśliwi. Miłe spotkania towarzyskie w gronie bliskich osób, z yerbą w roli głównej, stają się jeszcze przyjemniejsze i wywołują pozytywne skojarzenia. Więcej o tym, jak ważna jest yerba mate w kulturze argentyńskiej, pisaliśmy tutaj. Okazuje się, że mate poprawia nastrój nie tylko ze względu na swoje znaczenie i rolę w kulturze, ale jest to także związane z jej chemią. Podczas picia yerba mate uwalniane są hormony szczęścia – dopamina i serotonina.
Yerba mate a szczęście?
Yerba mate zasłynęła na całym świecie jako napój, który pobudza. Za sprawą zawartej w niej kofeiny, dodaje energii, usuwa zmęczenie i zwiększa koncentrację, w efekcie czego coraz częściej wybierana jest przez niektórych jako alternatywa kawy. Kofeina nie tylko poprawia czujność, uwagę i koncentrację oraz zwiększa tolerancję na zmęczenie, ale także ma wpływ na poprawę nastroju – zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników, takich jak dopamina i serotonina, co powoduje odczuwanie szczęścia. Można zatem powiedzieć, że bogata w kofeinę yerba mate jest nie tylko napojem przyjaźni, ale także napojem szczęścia! Co więcej, związek yerba mate z dopaminą doprowadził do badań i wysnutych na ich podstawie wniosków, że napój Indian Guarani może mieć kluczowe znaczenie w zapobieganiu i zmniejszaniu skutków choroby Parkinsona, której jedną z przyczyn jest właśnie niedobór dopaminy. Yerba, za sprawą zawartej w niej kofeiny, nie tylko stymuluje wydzielanie dopaminy, ale także ma neuroprotekcyjny wpływ na neurony dopaminowe.
Jak zmieniły się przyzwyczajenia Argentyńczyków?
W maju tego roku WHO ogłosiła wreszcie koniec pandemii, która trwała od listopada 2019 roku. Wydarzenie to sprawiło, że świat wywrócił się do góry nogami, a wraz z nim wszystkie nasze przyzwyczajenia, tradycje i plany. Siłą rzeczy musiały się zmienić także przyzwyczajenia mieszkańców Argentyny związane ze wspólnym piciem mate. Sytuacja stała się na tyle poważna, że Narodowy Instytut Yerba Mate oficjalnie zarekomendował Argentyńczykom zaprzestanie odbywania tradycyjnego rytuału, podczas którego grupa ludzi skupia się wokół jednego naczynka i kolejno wypija z niego napar. Zgodnie z informacjami podanymi przez INYM, w wyniku wprowadzenia związanego z pandemią ograniczenia spotkań towarzyskich, spożycie ostrokrzewu paragwajskiego w ciągu pierwszych trzech kwartałów 2020 roku spadło o około 5 milionów kilogramów w stosunku do takiego samego okresu roku poprzedniego. Mimo wszystko warto pamiętać, że nawet picie yerba mate solo, może pomóc w poprawie nastroju! Bo cóż jest lepszego niż matero pełne pysznej, cierpkiej yerbki?
Źródła informacji:
- Wikipedia: Yerba mate, Dopamina, Serotonina.
- A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate – A Long but Current History, Nutrients, 2021.
- M. A. Bernardi, M. Schenk, M. Ferrario, G. Gomez, Yerba mate (Ilex paraguariensis) favors survival and growth of dopaminergic neurons in culture, Movement Disorders, 2019.
- A. Nehlig, J. L. Daval, G. Debry, Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects, Brain research. Brain research reviews, 1992.
- Does yerba mate matter?, scienceofparkinsons.com, 2022.
- neuroexpert.org.
- inym.org.ar.
Autor:
Piotrek (MATE-NERD)
Piotrek to prawdziwy ekspert od yerba mate. Wie dosłownie wszystko na temat ostrokrzewu paragwajskiego – od nasionka po susz, który trafia do jego matero. Analizuje skład, pochodzenie i metody parzenia z pasją, która mogłaby zaimponować nawet samemu Albertowi Einsteinowi. Uwielbia kuchenne eksperymenty z yerbą w roli głównej, które nie zawsze kończą się najlepiej… ale udanymi kombinacjami chętnie dzieli się na blogu.