Darmowa dostawa od 99,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
2022-06-16

Alternatywne sposoby parzenia yerba mate

yerba mate w kubku

Zastanawiasz się, w jaki sposób zaparzyć yerba mate nie mając matero czy bombilli? Wyjeżdżając na wakacje, nie zabrałeś potrzebnych akcesoriów? Nic straconego! Mamy kilka sposobów, które pomogą Ci zaparzyć yerba mate w alternatywny sposób!

Spis treści:

  1. W czym możesz pić yerba mate?
  2. Praska francuska do yerba mate
  3. Yerba mate w dzbanku
  4. Yerba mate w saszetkach
  5. Kubek lub szklanka do yerba mate. Jak parzyć yerba mate w kubku?

W czym możesz pić yerba mate?

Tradycyjnie yerba mate pije się w specjalnym naczynku. Najpopularniejsze to te wykonane z drewna, ceramiki lub owocu tykwy. Nie oznacza to jednak, że nie mając specjalnego naczynka, musisz odmawiać sobie picia yerba mate! Alternatywnych sposobów na zaparzenie yerba mate jest bardzo dużo. Może być to kubek, szklanka, praska francuska czy dzbanek.

Praska francuska do yerba mate

Praska francuska to bardzo dobry pomysł na zaparzenie yerba mate, jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, aby to zrobić. Dzięki temu urządzeniu z powodzeniem możesz wsypać znacznie więcej suszu niż w przypadku zaparzaczek. Najlepiej wsypać około 1/4 pojemności naczynka (przy założeniu, że ma ono około 1l). Jest to idealna porcja dla osób rozpoczynających swoją przygodę z yerba mate. Minusem tej metody jest to, że zalana w ten sposób yerba stoi w naczynku przez dłuższy czas (aż do kolejnego uzupełnienia kubka). Przez to staje się bardziej gorzka i znacznie mocniejsza. Ten sposób i taka pojemność praski idealnie sprawdzi się w towarzystwie 2 osób. Zaparzysz 2 porcje yerby, które zostaną niemal od razu przelane do naczynek. Chcąc parzyć yerbę tylko dla siebie, lepiej jest użyć mniejszej praski francuskiej. Dzięki temu unikniesz długiego parzenia kolejnych porcji.

Yerba mate w dzbanku

Zasada działania dzbanka jest bardzo podobna jak praski francuskiej. Wsypujesz odpowiednią ilość suszu i zalewasz wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Czekasz chwilę, aż yerba się zaparzy, po czym przelewasz do kubków. Najlepiej w tym celu użyć sitka, które pozwoli Ci przefiltrować susz. Należy pamiętać o tym, aby susz nie pozostał w dzbanku zbyt długo. Pamiętaj, że yerba cały czas się zaparza bez względu na temperaturę wody, a przez to nabiera mocy.

Yerba mate w saszetkach

Mate w saszetkach to najprostsze rozwiązanie. Nie potrzebujesz sitka ani praski francuskiej – jedynie kubek. Niektórzy twierdzą, że yerba w saszetkach to nie yerba. Jest znacznie słabsza niż susz i dużo bardziej delikatna. Samo parzenie tego typu yerby ma wiele plusów. Wszystko zależy od oczekiwań i potrzeb.

Kubek lub szklanka do yerba mate. Jak parzyć yerba mate w kubku?

Dopiero zaczynasz swoją przygodę z yerba mate. Kupiłeś swoją pierwszą paczkę yerby, ale nie zdążyłeś jeszcze zaopatrzyć się w specjalistyczny sprzęt. Zastanawiasz się więc, czy można pić yerbę w zwykłym kubku. Czy jest to w ogóle możliwe i czy tak wypada? Yerba mate nie przygotujesz tak samo jak herbaty, którą po prostu sypiesz do kubka i zalewasz wodą. Drobny susz zatrzyma się na Twoich zębach i podrażni Twoje gardło. Jak parzyć yerba mate w kubku, żeby nie zadławić się drobnymi listkami i gałązkami ostrokrzewu? To proste! Jest na to kilka sposobów.

Przede wszystkim pamiętaj, że yerba mate możesz pić tak, jak zechcesz. Nie ma na to jedynego słusznego sposobu ani sztywnych zasad, których musisz się trzymać. Picie yerba mate w zwykłym kubku nie zmieni jej smaku czy właściwości, nie będzie też mniej wygodne, a Ty nie popełnisz w ten sposób żadnej zbrodni. Możesz użyć jakiegokolwiek ceramicznego kubka lub szklanki do picia yerba mate i zaparzacza do herbaty z drobnymi oczkami, przez które nie przedostaną się najmniejsze części listków i patyczków suchego ostrokrzewu paragwajskiego oraz pył. Susz możesz umieścić w zaparzaczu typu „agrafka”, w dużym zaparzaczu w typie sitka (np. taki) lub w wygodnym zaparzaczu na łańcuszku (np. taki). Każdy z tych zaparzaczy jest na tyle duży, że zmieści się w nich odpowiednia ilość suszu. Tak przygotowany susz włóż do kubka lub szklanki. Zalej go wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Dobrze jest przykryć yerba mate na kilka minut. Nie należy umieszczać zbyt dużo suszu w środku, ponieważ po zalaniu wodą napęcznieje. Może to spowodować otwieranie się zaparzaczki. Aby uniknąć zaparzenia pyłu, którego nie chcesz w swoim naparze, możesz przesiać zawartość suszu przez sitko. Jak długo parzyć yerba mate w kubku lub szklance? To wszystko zależy od tego, jak mocną yerbę chcesz wypić. Im dłużej wysuszony ostrokrzew paragwajski będzie się parzył, tym intensywniejszy będzie napar w smaku i będzie bardziej pobudzał.

Jak jeszcze można zaparzyć yerba mate w kubku? Kolejnym sposobem na przygotowanie yerba mate jest użycie kubka z zaparzaczką. Najlepiej wybrać taki, który jest dość duży i głęboki. Do takiego kubka również nie należy wsypywać zbyt dużej ilości suszu, ponieważ po zaparzeniu może wydostawać się poza zaparzaczkę. Kolejnym sposobem jest wsypanie suszu do kubka i zalanie wodą o odpowiedniej temperaturze. Zaparzoną mate można następnie przelać do innego kubka z użyciem sitka.

Jeśli kupiłeś już bombillę, możesz pić yerbę w zwykłym kubku tak samo, jak w matero. Tak naprawdę nie ma znaczenia, jakiego naczynia użyjesz. Jak w ten sposób parzyć yerba mate w kubku? Nasyp niewielką ilość yerba mate na dno kubka (od Ciebie zależy, ile suszu wsypiesz, ale na początek polecamy około 15 g - im więcej suszu, tym yerba mate będzie mocniejsza w smaku i działaniu), przykryj kubek dłonią, odwróć do góry dnem i delikatnie potrząśnij. W ten sposób pył i drobne części roślin nie zatkają bombilli, gdy będziesz pić gotowy napar. Ostrożnie przechyl kubek do pozycji wyjściowej, a następnie ustaw go pod kątem 45 stopni tak, aby susz „ułożył się” na jednej stronie ścianki kubka. Wlej do kubka trochę ostudzonej wody, o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni Celsjusza, celując w miejsce, gdzie susz odsłania dno kubka. Najważniejszą zasadą jest, aby nie zalewać yerba mate wrzątkiem - możesz w ten sposób „sparzyć” suche liście ostrokrzewu przez co napar będzie gorzki i bardzo niesmaczny. Nic nie szkodzi, jeśli nie masz termometru - wystarczy, że odczekasz około 4-10 minut od zagotowania wody aż ostygnie. Dokładny czas jest zależny od materiału z jakiego wykonane jest naczynie, w którym gotujesz wodę. Jeśli nie chcesz czekać, możesz też zmieszać wrzątek z chłodną wodą, o temperaturze pokojowej. Po pierwszym zalaniu yerby odczekaj, aż susz wchłonie wodę, a następnie dolej wodę do pełna. Zatkaj otwór bombilli kciukiem i umieść ją w kubku. W ten sposób unikniesz jej zatkania. Nie mieszaj bombillą w kubku! Odczekaj kilka minut (około 5-10 minut) i gotowe. Yerba mate możesz zalewać kilkukrotnie, aż straci smak i moc.

Choć picie yerba mate w zwykłym kubku jest jak najbardziej możliwe i tak naprawdę nie ma znaczenia, jakiego naczynia użyjesz, to zdecydowanie polecamy przygotowanie jej w specjalnym „kubku” do picia yerby, czyli matero - zaokrąglonym naczynku, którego charakterystyczny kształt pozwala na dłuższe zachowanie ciepłej temperatury naparu. Słowo „matero” lub inaczej „mate” pochodzi z języka Indian Keczua. W ich języku „mati” oznacza naczynie lub pojemnik do picia. Tradycyjne matero wykonuje się z drewna - najbardziej popularne jest palo santo lub algarrobo. Innym rodzajem matero są kalebasy, nazywane także tykwami - wykonane z wysuszonego i wydrążonego owocu tykwy. W Paragwaju do picia tereré (zimna wersja yerba mate) używa się matero zwanego guampą - podłużnego naczynia, które zwykle wykonywane jest z bydlęcego rogu. Najbardziej popularne ze względu na dostępność i łatwość w użytkowaniu są matera wykonane z ceramiki - nie wymagają specjalnego przygotowania przed pierwszym użyciem, łatwo można je umyć, nie zgniją, jeśli pozostawisz w nich mokry susz i są stosunkowo tanie. W naszym sklepie znajdziesz różne rodzaje naczynek do yerba mate.

Większość z nas ma własną historię parzenia pierwszej mate. Niektórzy mają to jeszcze przed sobą. Czasem warunki mogą być dość trudne, więc mamy nadzieję, że nieco Wam pomogliśmy. A może macie inne pomysły na alternatywne parzenie mate?

Źródła informacji:

1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate.

2. https://pl.wikipedia.org/wiki/Mate.

Polecane

Pajarito w saszetkach Brzoskwiniowe 20x3g

Pajarito w saszetkach Brzoskwiniowe 20x3g

16,99 zł brutto
283,17 zł / kg brutto
Pajarito w saszetkach - jabłkowo-cynamonowa 20x3g

Pajarito w saszetkach - jabłkowo-cynamonowa 20x3g

16,99 zł brutto
283,17 zł / kg brutto
Pajarito w saszetkach 20 x 3 g

Pajarito w saszetkach 20 x 3 g

16,99 zł brutto
283,17 zł / kg brutto
Rosamonte w saszetkach 50szt

Rosamonte w saszetkach 50szt

24,99 zł brutto
166,60 zł / kg brutto
Guarani Silueta 0,5kg

Guarani Silueta 0,5kg

22,98 zł brutto
45,96 zł / kg brutto
pixel