Alternatywne sposoby parzenia yerba mate

2018-01-30
Zastanawiasz się, w jaki sposób zaparzyć yerba mate nie mając matero czy bombilli?
Wyjeżdżając na wakacje, nie zabrałeś potrzebnych akcesoriów? Nic straconego! Mamy kilka sposobów, które pomogą Ci zaparzyć yerba mate w alternatywny sposób!
yerba mate w kubku

W czym możemy pić yerba mate?

Tradycyjnie yerba mate pije się w specjalnym naczynku. Najpopularniejsze to te wykonane z drewna, ceramiki lub owocu tykwy. Nie oznacza to jednak, że nie mając specjalnego naczynka, musimy odmawiać sobie picia yerba mate! Alternatywnych sposobów na zaparzenie yerba mate jest bardzo dużo. Może być to kubek, szklanka, praska francuska czy dzbanek.

Kubek lub szklanka

Możemy użyć jakiegokolwiek kubka ceramicznego lub szklanki. Susz możemy umieścić w zaparzaczce typu agrafka. Ma on kształt kulki i jest sporych rozmiarów, dzięki czemu do środka zmieści się więcej suszu. Tak przygotowany susz wkładamy do kubka lub szklanki. Zalewamy go wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Dobrze jest przykryć yerba mate na kilka minut. Nie należy umieszczać zbyt dużo suszu w środku, ponieważ po zalaniu wodą napęcznieje. Może to spowodować otwieranie się zaparzaczki. Aby uniknąć zaparzenia pyłu, którego nie chcemy w naszym naparze, możemy przesiać zawartość suszu przez sitko.

Praska francuska

Kolejnym sposobem na przygotowanie yerba mate jest użycie kubka z zaparzaczką. Najlepiej wybrać taki, który jest dość duży i głęboki. Również nie należy wsypywać zbyt dużej ilości suszu, ponieważ po zaparzeniu może wydostawać się poza zaparzaczkę. Można także wsypać susz do kubka i zalać wodą o odpowiedniej temperaturze. A zaparzoną mate przelać do innego kubka z użyciem sitka. Praska francuska. To bardzo dobry pomysł na zaparzenie yerba mate, jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, aby to zrobić. Dzięki temu urządzeniu z powodzeniem możesz wsypać znacznie więcej suszu niż w przypadku zaparzaczek. Najlepiej wsypać około 1/4 pojemności naczynka (przy założeniu, że ma ono około 1l). Jest to idealna porcja dla osób rozpoczynających swoją przygodę z yerba mate. Minusem tej metody jest to, że zalana w ten sposób yerba stoi w naczynku przez dłuższy czas (aż do kolejnego uzupełnienia kubka). Przez to staje się bardziej gorzka i znacznie mocniejsza. Ten sposób i taka pojemność praski idealnie sprawdzi się w towarzystwie 2 osób. Zaparzymy 2 porcje yerby, które zostaną niemal od razu przelane do naczynek. Chcąc parzyć yerbę tylko dla siebie, lepiej jest użyć mniejszej praski francuskiej. Dzięki temu unikniemy długiego parzenia kolejnych porcji.

Yerba mate w dzbanku

Zasada działania dzbanka jest bardzo podobna jak praski francuskiej. Wsypujemy odpowiednią ilość suszu i zalewamy wodą około 75 stopni Celsjusza. Czekamy chwilę, aż yerba się zaparzy, po czym przelewamy do kubków. Najlepiej w tym celu użyć sitka, które pozwoli nam przefiltrować susz. Należy pamiętać o tym, aby nie susz, nie pozostał w dzbanku zbyt długo. Pamiętajmy, że yerba cały czas się zaparza. Bez względu na temperaturę wody, a przez to nabiera mocy.

Yerba mate w saszetkach

Mate w saszetkach to najprostsze rozwiązanie. Nie potrzeba sitka ani praski francuskiej – jedynie kubek. Niektórzy twierdzą, że yerba w saszetkach to nie yerba. Jest znacznie słabsza niż susz i dużo bardziej delikatna. Samo parzenie tego typu yerby ma wiele plusów. Wszystko zależy od oczekiwań i potrzeb.

Większość z nas ma własną historię parzenia pierwszej mate. Niektórzy mają to jeszcze przed sobą. Czasem warunki mogą być dość trudne, więc mamy nadzieję, że nieco Wam pomogliśmy. A może macie inne pomysły na alternatywne parzenie mate?

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel