2023-07-05

Alternatywne sposoby parzenia yerba mate

Yerba mate w kubku

Yerba mate, matero i bombilla to nierozłączne trio, ale czy na pewno? Zastanawiasz się, w jaki sposób zaparzyć yerba mate nie mając pod ręką tych akcesoriów? A może wyjeżdżasz na wakacje i nie masz miejsca na cały yerbaciany ekwipunek? Nic straconego! Mamy kilka pomysłów na to, jak zaparzyć yerba mate w alternatywny sposób. Zapraszamy!

Spis treści:

  1. Yerba mate a tradycje parzenia. W czym pije się yerba mate?
  2. Zamiast matero i bombilli. Jak zaparzyć yerba mate w kubku?
  3. Inne, alternatywne sposoby parzenia yerba mate
  4. Pij yerbę po swojemu!

Yerba mate a tradycje parzenia. W czym pije się yerba mate?

Tradycyjnie yerba mate pije się w specjalnym naczynku, zwanym matero. Najpopularniejsze to te wykonane z drewna, ceramiki lub wysuszonego i wydrążonego owocu tykwy. Do filtrowania naparu służy zaś bombilla. Nie oznacza to jednak, że nie mając specjalnego naczynka i rurki, musisz odmawiać sobie picia yerby! Alternatywnych sposobów na zaparzenie yerba mate jest bardzo dużo: kubek, szklanka, praska francuska, dzbanek… W dzisiejszym wpisie omówimy każdy z tych pomysłów.

Zamiast matero i bombilli. Jak zaparzyć yerba mate w kubku?

Wyobraźmy sobie taką sytuację. Jesteś na początku przygody z yerba mate. Zachwycony jej właściwościami i mnóstwem dobrych opinii w internecie, kupiłeś swoją pierwszą paczkę yerby, ale nie zdążyłeś jeszcze zaopatrzyć się w specjalistyczny sprzęt do jej przyrządzenia. Zastanawiasz się więc, czy można pić yerbę w zwykłym kubku. Czy jest to w ogóle możliwe i czy tak wypada? Pamiętaj, yerba mate możesz pić tak, jak zechcesz. Nie ma na to jedynego, słusznego sposobu ani sztywnych zasad, których musisz się trzymać. Picie yerba mate w zwykłym kubku nie zmieni jej smaku czy właściwości, nie będzie też mniej wygodne, a Ty nie popełnisz w ten sposób żadnej zbrodni! Oczywiście, yerba mate nie przygotujesz tak samo jak zwykłej herbaty, którą po prostu sypiesz do kubka i zalewasz wodą. Drobny susz zatrzyma się na Twoich zębach i podrażni Twoje gardło, dlatego parzenie yerby bez matero i bombilli wymaga nieco innego podejścia. Jak parzyć yerba mate w kubku, żeby nie zadławić się drobnymi listkami i gałązkami ostrokrzewu? To proste! Jest na to kilka sposobów.

„Mam już bombillę, ale nie mam specjalnego matero. Co teraz?”

Udało Ci się zaopatrzyć w bombillę? Super! Możesz pić yerbę (prawie) jak prawdziwy mateista! Yerbę wypijesz w zwykłym kubku tak samo, jak w matero. Tak naprawdę nie ma znaczenia, jakiego naczynia użyjesz. Jak parzyć yerba mate w kubku? Tak samo, jak zrobiłbyś to w matero. Nasyp niewielką ilość yerba mate na dno kubka (od Ciebie zależy, ile suszu wsypiesz, ale na początek polecamy około 15 g – im więcej suszu, tym yerba mate będzie mocniejsza w smaku i działaniu), przykryj kubek dłonią, odwróć do góry dnem i delikatnie potrząśnij. W ten sposób pył i drobne części roślin nie zatkają bombilli, gdy będziesz pić gotowy napar. Ostrożnie przechyl kubek do pozycji wyjściowej, a następnie ustaw go pod kątem 45 stopni tak, aby susz „ułożył się” na jednej stronie ścianki kubka. Wlej do kubka trochę ostudzonej wody, o temperaturze nie wyższej niż 80 stopni Celsjusza, celując w miejsce, gdzie susz odsłania dno kubka. Najważniejszą zasadą jest, aby nie zalewać yerba mate wrzątkiem – możesz w ten sposób „sparzyć” suche liście ostrokrzewu, przez co napar będzie gorzki i bardzo niesmaczny. Nic nie szkodzi, jeśli nie masz termometru – wystarczy, że odczekasz około 4-10 minut od zagotowania wody, aż ostygnie. Dokładny czas jest zależny od materiału, z jakiego wykonane jest naczynie, w którym gotujesz wodę. Jeśli nie chcesz czekać, możesz też zmieszać wrzątek z chłodną wodą, o temperaturze pokojowej. Po pierwszym zalaniu yerby odczekaj, aż susz wchłonie wodę, a następnie dolej wodę do pełna. Zatkaj otwór bombilli kciukiem i umieść ją w kubku. W ten sposób unikniesz jej zatkania. Nie mieszaj bombillą w kubku! Odczekaj kilka minut (około 5-10 minut) i gotowe. Yerba mate możesz zalewać kilkukrotnie, aż straci smak i moc.

Nie masz matero ani bombilli? Kubek i zaparzacz do herbaty to Twoi przyjaciele

Aby przygotować napar, zamiast matero możesz użyć jakiegokolwiek ceramicznego kubka lub szklanki do picia yerba mate i metalowego zaparzacza do herbaty z drobnymi oczkami, przez które nie przedostaną się najmniejsze części listków i patyczków oraz pył. Susz możesz umieścić w zaparzaczu typu „agrafka” lub z wygodną dźwignią (np. taki), w dużym zaparzaczu w typie sitka (np. taki) lub w wygodnym zaparzaczu na łańcuszku (np. taki). Każdy z tych zaparzaczy jest na tyle duży, że zmieści się w nich odpowiednia ilość suszu. Warto jednak pamiętać, że nie należy umieszczać zbyt dużo suszu w środku, ponieważ po zalaniu wodą napęcznieje. Może to spowodować otwieranie się zaparzaczki. Jak jeszcze można zaparzyć yerba mate w kubku? Kolejnym sposobem na przygotowanie yerba mate jest użycie kubka z wbudowaną zaparzaczką. Najlepiej wybrać taki, który jest dość duży i głęboki. Do takiego kubka również nie należy wsypywać zbyt dużej ilości suszu, ponieważ po zaparzeniu może wydostawać się poza zaparzaczkę. Gdy już wszystko jest gotowe, susz umieść w zaparzaczu, a zaparzacz w kubku lub szklance, a następnie zalej wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Dobrze jest przykryć yerba mate na kilka minut. Aby uniknąć zaparzenia pyłu, którego nie chcesz w swoim naparze, możesz wcześniej przesiać zawartość suszu przez sitko. Jak długo parzyć yerba mate w kubku lub szklance? To wszystko zależy od tego, jak mocną yerbę chcesz wypić. Im dłużej wysuszony ostrokrzew paragwajski będzie się parzył, tym intensywniejszy będzie napar w smaku i będzie bardziej pobudzał.

Nie masz zaparzacza? Nie ma problemu!

Jak jeszcze można zaparzyć yerba mate w kubku, gdy pod ręką nie ma ani bombilli, ani zaparzacza? Po prostu wsyp susz do kubka i zalej wodą o odpowiedniej temperaturze. Zaparzoną mate przelej do innego kubka z użyciem drobnego sitka – w ten sposób łatwo pozbędziesz się nieprzyjemnych fusów. Drugą opcją jest użycie papierowego filtra do herbaty. Działa on na podobnej zasadzie jak zwykła herbata w saszetkach, z tą różnicą, że możesz samodzielnie kontrolować ilość i jakość wsypywanego do papierowej torebki suszu.

Yerba mate w kubku

Inne, alternatywne sposoby parzenia yerba mate

Kubek i zaparzacz to nie jedyne sposoby na to, jak pić yerba mate, gdy nie mamy pod ręką matero i bombilli. Na rynku dostępnych jest wiele akcesoriów, które sprawią, że gotowy napar będzie równie pyszny, jak ten przyrządzony tradycyjną metodą. Akcesoria te znajdziesz w specjalnie dedykowanej zakładce w naszym sklepie. W dalszej części tekstu szczegółowo omówimy każdy z alternatywnych sposobów parzenia yerba mate.

Praska francuska do yerba mate

Praska francuska to bardzo dobry pomysł na zaparzenie yerba mate. Wsypiesz do niej znacznie więcej suszu niż do zwykłego zaparzacza, dzięki czemu napar będzie intensywniejszy. Jak przygotować yerba mate we French Pressie? Wsyp susz w około 1/4 pojemności dzbanka, zalej wodą o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza i poczekaj, aż yerba naciągnie. Po kilku minutach naciśnij tłok praski, dociskając fusy do dna i oddzielając je w ten sposób od naparu. Minusem tej metody jest to, zaparzona yerba stoi w dzbanku przez dłuższy czas (aż do kolejnego uzupełnienia kubka). Przez to staje się bardziej gorzka i znacznie mocniejsza. Ten sposób i standardowa pojemność French Pressa (1 litr) idealnie sprawdzi się dla dwóch osób. Zaparzysz dwie porcje yerby, które zostaną niemal od razu przelane do naczynek. Chcąc parzyć yerbę tylko dla siebie, lepiej jest użyć mniejszej praski francuskiej (np. takiej). Dzięki temu unikniesz długiego parzenia kolejnych porcji.

Yerba mate w dzbanku z zaparzaczem

W naszym sklepie znajdziesz kilka propozycji dzbanków z filtrem, np. z metalowym lub szklanym zaparzaczem. Niezależnie od tego, który wybierzesz, zasada działania tej metody jest bardzo podobna, jak połączenia kubka ze zwykłym zaparzaczem do herbaty, z tą różnicą, że jednorazowo przygotujesz większą porcję naparu. Wsypujesz odpowiednią ilość suszu i zalewasz wodą o temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Czekasz chwilę, aż yerba się zaparzy, po czym przelewasz napój do kubków. Należy pamiętać o tym, aby susz nie pozostał w dzbanku zbyt długo. Yerba cały czas się zaparza, bez względu na temperaturę wody, a przez to nabiera mocy!

Dripper nie tylko do kawy

Dripper to proste w swojej konstrukcji urządzenie, które służy do parzenia kawy metodą przelewową. Jak się okazuje, z powodzeniem można parzyć w nim również herbatę i yerba mate! Jak to zrobić? Wystarczy umieścić w nim susz (przydatne mogą okazać się również papierowe filtry), ustawić dripper na szklanym serwerze lub zwykłym kubku i przelać urządzenie wodą. Po chwili, pod wpływem gorącej wody i pary, z listków ostrokrzewu zaczną uwalniać się kolory, smaki i aromaty.

Yerbomos – termos, bombilla i matero w jednym

Interesującą opcją parzenia yerba mate jest użycie innowacyjnego akcesorium, jakim jest Yerbomos. To urządzenie, które nie tylko pozwala wygodnie zabrać yerbę w podróż. Z każdym łykiem we wnętrzu Yerbomosu wytwarza się ciśnienie, które powoduje, że yerba mate „parzy się” stale, na bieżąco, a do ust trafia czysty napar, przefiltrowany przez sitko i rurkę.

Yerba mate w saszetkach

Ostatnia alternatywa, to jedno z najprostszych rozwiązań – yerba mate w saszetkach. Tu nie potrzebne będzie sitko, zaparzacz, dzbanek, ani praska francuska – wystarczy jedynie kubek. Niektórzy twierdzą, że yerba w saszetkach to nie yerba. Rzeczywiście, w saszetce mieści się mniej suszu niż w matero, przez co napar przygotowany z saszetki jest znacznie słabszy i dużo bardziej delikatny. Samo parzenie tego typu yerby ma jednak wiele plusów. Wszystko zależy od oczekiwań i potrzeb. Yerbę w saszetkach w swojej ofercie ma kilku producentów – zebraliśmy je w specjalnej kategorii.

Pij yerbę po swojemu!

Choć picie yerba mate w zwykłym kubku jest jak najbardziej możliwe i tak naprawdę nie ma znaczenia, jakiego naczynia użyjesz, to zdecydowanie polecamy przygotowanie jej w specjalnym „kubku” do picia yerby, czyli matero – zaokrąglonym naczynku, którego charakterystyczny kształt pozwala na dłuższe zachowanie ciepłej temperatury naparu. Słowo „matero” lub inaczej „mate” pochodzi z języka Indian Keczua. W ich języku „mati” oznacza naczynie lub pojemnik do picia. Tradycyjne matero wykonuje się z drewna – najbardziej popularne jest palo santo lub algarrobo. Innym rodzajem matero są kalebasy, nazywane także tykwami – wykonane z wysuszonego i wydrążonego owocu tykwy. W Paragwaju do picia tereré (zimna wersja yerba mate) używa się matero zwanego guampą – podłużnego naczynia, które zwykle wykonywane jest z bydlęcego rogu. Najbardziej popularne ze względu na dostępność i łatwość w użytkowaniu są matera wykonane z ceramiki – nie wymagają specjalnego przygotowania przed pierwszym użyciem, łatwo można je umyć, nie zgniją, jeśli pozostawisz w nich mokry susz i są stosunkowo tanie. W naszym sklepie znajdziesz różne rodzaje naczynek do yerba mate.

Większość z nas ma własną historię parzenia pierwszej mate. Niektórzy mają to jeszcze przed sobą. Czasem warunki mogą być dość trudne, więc mamy nadzieję, że nieco Wam pomogliśmy. A może macie inne pomysły na alternatywne parzenie mate?

Źródła informacji:

1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate.

2. https://pl.wikipedia.org/wiki/Mate.

Autor:
Piotrek (MATE-NERD)

Piotrek to prawdziwy ekspert od yerba mate. Wie dosłownie wszystko na temat ostrokrzewu paragwajskiego – od nasionka po susz, który trafia do jego matero. Analizuje skład, pochodzenie i metody parzenia z pasją, która mogłaby zaimponować nawet samemu Albertowi Einsteinowi. Uwielbia kuchenne eksperymenty z yerbą w roli głównej, które nie zawsze kończą się najlepiej… ale udanymi kombinacjami chętnie dzieli się na blogu.

Polecane

Guarani Silueta 0,5kg

Guarani Silueta 0,5kg

25,99 zł brutto/1szt.(51,98 zł / kg brutto)
pixel