EKSPRESOWA WYSYŁKA TEGO SAMEGO DNIA dla zamówień złożonych do 12:00! DARMOWA DOSTAWA już od 99 zł!
2022-02-22

Jak zaparzyć yerba mate? Przewodnik dla początkujących

Jak zaparzyć yerba mate?

Wielu naszych klientów pyta o to, jak zaparzyć yerba mate? Szczególnie na początku przygody z tym napojem może wydawać się to nieco skomplikowane. Jak się okazuje, jest to bardzo proste, a sztuka parzenia yerba mate szybko wchodzi w nawyk.

Co potrzebujesz, aby zaparzyć yerba mate?

Zanim zaparzysz swoją pierwszą yerbę, musisz zaopatrzyć się w dwa niezbędne narzędzia - matero i bombillę. Matero to profilowane naczynko, w którym będziesz przygotowywać swój napój. Tradycyjnie matero wykonywane są z drewna (np. Palo Santo) lub z wydrążonego owocu tykwy. Dostępne są też naczynka ceramiczne. Bombilla to metalowa rurka, zakończona filtrem, który oddziela napar od fusów. Yerba mate możesz zalewać wielokrotnie, dlatego też warto zaopatrzyć się w termos, choć nie jest to obowiązek. Dzięki niemu możesz zaoszczędzić czas na gotowanie wody przed każdym zalaniem yerby. Przydatny może być termometr lub czajnik z wbudowanym termometrem, który pomoże precyzyjnie zmierzyć temperaturę wody. Wybierz też odpowiedni dla siebie rodzaj yerba mate. Mieszanka z dużą ilością pyłu będzie mocna w smaku i w działaniu, z kolei yerba składająca się z praktycznie samych liści będzie miała łagodny smak. Patyczki są „wypełniaczem”, więc im jest ich mniej, tym napar będzie bardziej pobudzający. Na smak yerby ma też wpływ sposób suszenia roślin. Mate suszona ciepłym powietrzem jest łagodna w smaku, z kolei suszenie dymem wpływa na to, że smak naparu jest mocniejszy i bardziej wyrazisty.

Matero do yerba mate i czajnik z wodą

Jak prawidłowo zaparzyć yerba mate?

Według tradycyjnej metody, parzenie yerba mate wymaga wykonania kilku czynności. Pierwszym krokiem jest wsypanie suszu do matero. Ilość jest zależna od tego, jak mocny napar chcesz przyrządzić. Zwykle wsypuje się około 1/4 - 3/4 objętości naczynka. Wiadomo, im więcej suszu, tym mocniejsza będzie twoja mate, dlatego też na początek zacznij od wsypania 2-3 łyżeczek zmielonych liści. Kolejnym krokiem, według tradycji, jest zakrycie matero dłonią i odwrócenie go do góry nogami, a następnie energiczne potrząśnięcie. W ten sposób część pyłu zostanie na dłoni i nie zatka sitka w bombilli. Wybierając yerbę bez gałązek i pyłu możesz pominąć ten krok. Po obróceniu matero do pozycji wyjściowej, przechyl je pod kątem tak, aby na jednej jego ściance utworzył się „kopczyk” z suszu i odsłoniło się dno naczynia. Na kopczyku ułóż bombillę, filtrem do dołu - tak, by dotykała dno. Ostrożnie przechyl matero do pozycji pionowej uważając, aby susz nie zakrył dna. Ostatnim krokiem jest zalanie suszu wodą. Optymalna temperatura to około 70-80 ° C. Im woda będzie chłodniejsza, tym yerba mate będzie parzyć się dłużej i będzie łagodniejsza w smaku i działaniu. Jeśli nie posiadasz termometru, po prostu odczekaj około 4-10 minut od zagotowania wody. Najpierw nalej niewielką ilość, celując w odkryte dno matero i poczekaj, aż woda wsiąknie w susz. Następnie uzupełnij naczynie do pełna. Zalany susz parzy się około 5 minut. Dłuższy czas parzenia spowoduje, że napar nabierze mocy i goryczy. Porcję suszu możesz zalewać nawet kilkanaście razy do momentu, gdy będziesz czuć smak naparu. Z każdym zalaniem napar będzie słabszy.

Choć wydawać się może, że przygotowanie yerba mate jest trudne i czasochłonne, to nie ma nic bardziej mylnego. Przekonasz się, że szybko nabierzesz wprawy, a rytuał parzenia yerba mate stanie się twoim codziennym nawykiem. A teraz łap za ulubione matero i bombillę i zaparz najpyszniejszą yerbę na świecie!

Sprawdź nasze inne artykuly:

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel