Nie wiesz co wybrać?

2017-03-09



Od czego by tu zacząć?


Właśnie dowiedziałeś się o yerba mate i pewnie czujesz się nieco zdezorientowany. Wszędzie pełno nowych marek, nowych produktów, egzotycznych nazw. Spokojnie, to naturalne. My też kiedyś byliśmy początkujący, ale miłość do mate sprawiła, że teraz wiemy o niej niemal wszystko. Przede wszystkim musisz być przygotowany, że świat, w który właśnie wkraczasz może stać się wkrótce Twoją nową pasją, a nawet nowym stylem życia. Jesteś na to gotów? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie na początek mini-przewodnik, który ułatwi poruszanie się w poyerbanym uniwersum.


Nie zamierzamy Was bombardować ogromem wiadomości, ponieważ co za dużo to niezdrowo. Nie będziemy się tu rozpisywać o wszystkim szczegółowo. Więcej interesujących Was informacji znajdziecie na naszej stronie, w opisie każdego produktu. Natomiast tutaj przekażemy to, co jest niezbędne. Taki układ jest najrozsądniejszy. Yerba mate dzielimy na kilka kategorii, które charakteryzują cechy suszu. Wyróżniamy:

kraj pochodzenia:
- Argentyna - w suszu występuje więcej listków i patyczków niż pyłu;
- Brazylia - przeważa w nich większa ilość pyłu niż gałązek i listków (listki są bardzo drobno zmielone);
- Paragwaj - charakteryzuje się drobno zmielonym suszem;
- Urugwaj - yerba odznacza się drobno pociętym ostrokrzewem paragwajskim w dużej obecności pyłu.



gatunek:
Każda yerba przynależy do odpowiedniego gatunku. I tak wyróżnić można:

  • klasyczne, czyli tradycyjny susz, na który składa się 100% yerba mate. Taką yerba mate odnaleźć można pod nazwą elaborada, Con Palo, classica, despalada. Np.: Amanda Elaborada, Campesino Classica, Pajarito Elaborada;
  • ziołowe, czyli mieszanki różnych funkcjonalnych ziół, jak boldo, cedron, katuava, poleo, burrito, mięta itp. Charakteryzują się często miętowym posmakiem i dają mocne orzeźwienie. Np.: Selecta Moringa Burrito, Colon Moringa Katuava Burrito, Amanda Compuesta Con Hierbas; 
  • smakowe, czyli ostrokrzew paragwajski z dodatkiem naturalnych aromatów. Mają wyczuwalny owocowy smak. Idealne do terere. Np.: Amanda Limon, Taragui Maracuya Tropical, CBSe Frutos del Valle;
  • organiczne, czyli pochodzące z ekologicznych upraw, wolne od wszelkiej chemii. W smaku zbliżone do klasycznych yerb. Np.: Amanda Organica, Pajarito Organica, Kraus Organica;
  • funkcjonalne, czyli takie, które mają specyficzne właściwości. Mogą sprzyjać odchudzaniu, utrzymaniu smukłej sylwetki, tudzież mogą zawierać w innym przypadku więcej stevii. Np.: CBSe Endulife, Indega En Forma, Colon 90-60-90;
  • pobudzające, czyli  takie, które gwarantują silne działanie pobudzające. Z reguły mają one zwiększoną dawkę mateiny lub zawierają guaranę. Sprawdzają się bardzo dobrze jako alternatywa dla kawy, ponieważ utrzymują swe działanie przez bardzo długi okres czasu. Np.: CBSe Energia Guarana, Selecta Energy, Taragui Energia (według nas najsilniejsza na rynku).

rodzaj:
  • elaborada lub con palo - to określenie na yerbę, która zawiera przewagę listków nad patyczkami w suszu;
  • chimarrao - bardzo drobno zmielony susz z dużą ilością pyłu;
  • despalada - w składzie znajdziemy przewagę listków nad patyczkami w stosunku ok. 4:1;
  • sin palo - to susz, który jest pozbawiony gałązek, ma tylko listki;
  • seleccion especial - specjalnie wyselekcjonowane, najlepsze listki.

przyrządzanie:
  • tradycyjne - yerba mate zalewa się wodą o optymalnej temperaturze do 75°C. Zalanie wrzątkiem spowodowałoby wypłukanie właściwości suszu;
  •  terere - zamiast gotowanej wody używa się zimnej. Można spróbować także innych cieczy, jak np. soki. Ten sposób sprawdza się wyśmienicie w upalne dni. Mate przyrządzone na zimno potrafi utrzymać swój smak dzięki elastyczności listków ostrokrzewu paragwajskiego;
  • cocido - to mate rozpuszczalna. W podobnej formie spotkać także można yerbę w kształcie saszetek herbacianych, które można zalewać większymi temperaturami;
  • roasted - yerba mate parzona - parzy się jak kawę;
  • eksperymentalne - yerba mate ma tę wspaniałą właściwość, że można z nią eksperymentować, czyli próbować pić na różne sposoby. Do suszu można dodawać kawałki owoców, skórki pomarańczy, zioła, aromaty itp. Zamiast wody zaś proponujemy sok, napój czy nawet piwo. Jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia.

Akcesoria
Oprócz yerba mate potrzebne są niezbędne akcesoria. To dzięki nim możliwe staje się odpowiednie raczenie się tym zielonym napojem. Ułatwiają one np. filtrację suszu lub nadają nowy smak. Można je podzielić na:

  • bombille - są to specjalnie wytworzone do picia mate rureczki zakończone sitkiem. Mają za zadanie odfiltrować susz. Wykonane są głównie ze stali nierdzewnej, ale także spotkać można zrobione np. z bambusa lub dla bardziej wymagających z Alpaki. Dobra bombilla to podstawa, warto więc czasem wydać więcej na ten cel. Ich zaletą jest także to, iż bywają bogato zdobione i posiadają pierścienie chłodzące. Niektóre modele są rozkręcane, co ułatwia czyszczenie;
  • naczynka - każde z nich ma swoją nazwę i rodzaj. Można je odróżniać ze względu na materiał wykonania. I tak: Palo Santo to naczynko w kształcie pucharu lub kielicha wykonane z drzewa palo santo, doceniane przez zaawansowanych mateistów, gdyż pozwala dłużej zachować właściwości yerby i nadać jej nowego smaku i aromatu; tykwy zaś są wykonane z owocu, w całości naturalne, nierzadko artystycznie zdobione; guampy przypominają kształtem róg i są zrobione z drzewa; materka ceramiczne - to chyba najpopularniejsze naczynka, są łatwe w utrzymaniu czystości, nie wchłaniają wywaru i wytrzymują duże temperatury. Początkującym mateistom polecamy właśnie ten typ, gdyż doskonale się sprawdza w każdych warunkach i przy każdym rodzaju zalania;
  • inne - tu wymienić należy dodatkowe akcesoria, dzięki którym rytuał picia yerby staje się łatwiejszy. Czyścik to specjalny drucik powleczony materiałem, który służy do czyszczenia bombilli; nabierka pozwala odmierzać odpowiednią ilość suszu; termometr mierzyć temperaturę napoju; a podkładki korkowe, zabezpieczają powierzchnię przed wpływem ciepła z naczynka. Polecamy również różnego rodzaju termosy, dzięki którym możliwe staje się picie yerby gdziekolwiek się akurat znajduje. 

I co dalej?

Teraz, kiedy już coś niecoś wiesz, śmiało możesz postawić swoje pierwsze kroki. Na początek radzimy Ci wybrać kilka próbek yerba mate, pakowanych po 50g. Wybierz naprawdę różne, trochę ziołowych, trochę klasycznych, trochę smakowych. Pozwoli Ci to zapoznać się z wieloma markami i rodzajami. Jeśli w czymś zasmakujesz będziesz mógł zdecydować się na większe opakowanie. Wiemy, że początki mogą być trudne, więc przygotowaliśmy specjalne zestawy, w których można znaleźć niezbędne akcesoria potrzebne do dobrego startu. Dodatkowo skomponowaliśmy zestawy, które nadają się idealnie jako oryginalny prezent. Możesz nim zaskoczyć swoich znajomych. Nie musisz się zastanawiać, co wybrać, my zrobiliśmy to za Ciebie. Teraz Twój ruch, powodzenia!





Sprawdź nas:
             


                                        


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel